URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
19 Septembrie 2023, 14:31

Covid de toamnă: bihorenii ajung din nou în spitale. Din 55 de persoane internate, una este la ATI

Covid de toamnă: bihorenii ajung din nou în spitale. Din 55 de persoane internate, una este la ATI foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalele din Bihor au început să îngrijească primii pacienți cu SARS-CoV-2 din noul „sezon” al endemiei, infectați cu subvariante ale tulpinii Omicron a virusului.

„La sfârșitul săptămânii trecute, vineri și sâmbătă, nu aveam în Bihor nici o persoană cu forme care să fi necesitat internarea în spitale. Duminică au fost internați primii 18 pacienți, luni încă 17, iar astăzi 20”, a declarat marți, pentru BIHOREANUL, dr. Daniela Rahotă, șefa Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Potrivit acesteia, în întregul județ sunt înregistrate în prezent 185 de cazuri active de infecție cu Covid.

Din totalul de 55 de bihoreni internați cu Covid, 4 se află în Spitalul Municipal din Beiuș, iar 51 în Spitalul Județean din Oradea, la secția de Boli Infecțioase de pe strada Republicii, unde capacitatea de tratare a acestor cazuri este de 140 de paturi.

O singură persoană are o formă gravă a bolii, fiind internată în secția ATI 2, care funcționează în clădirea din strada Corneliu Coposu a Spitalului Județean. „Este o pacientă de 83 de ani, care are și alte afecțiuni asociate”, a precizat șefa DSP Bihor.

„Marea majoritate a persoanelor diagnosticate cu Covid au forme ușoare de boală și nu necesită spitalizarea”, a mai spus dr. Rahotă.

În ce privește diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2, reprezentanta DSP Bihor a precizat că oamenii s-au testat fie din proprie inițiativă, fie la recomandarea medicului de familie, apelând atât la teste rapide, cât și la teste PCR.

„Cazurile ușoare sunt gestionate de medicul de familie, care recomandă izolarea la domiciliu, prescrie medicația, monitorizează evoluția bolnavului și eliberează concediul medical, dacă este cazul”, arată directoarea DSP Bihor.

Unii pacienți au fost internați totuși, după ce s-au prezentat la UPU pentru diverse probleme de sănătate sau la recomandarea medicilor de familie.

Cu privire la simptomele care au determinat testarea, dr. Rahotă a arătat că acestea sunt cele „clasice”: febră și tuse, fatigabilitate, dureri de cap, musculare și dureri articulare.

Izbucnită la nivel global la începutul anului 2020, pandemia Covid-19 a fost declarată încheiată de către Organizația Mondială a Sănătății în luna mai a acestui an. De atunci, răspândirea virusului are un caracter endemic, la niveluri regionale, iar în circulație ar fi subvariante precum Eris sau Pirola ale tulpinii Omicron, cea mai puțin periculoasă de până acum.

Ministerul Sănătății a arătat că răspândirea virusului a fost mai pregnantă dată fiind circulația din perioada de concedii și estimează că noul „val” de infectări ar putea dura 2-3 săptămâni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7112 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON