URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Septembrie 2023, 14:31

Covid de toamnă: bihorenii ajung din nou în spitale. Din 55 de persoane internate, una este la ATI

Covid de toamnă: bihorenii ajung din nou în spitale. Din 55 de persoane internate, una este la ATI foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalele din Bihor au început să îngrijească primii pacienți cu SARS-CoV-2 din noul „sezon” al endemiei, infectați cu subvariante ale tulpinii Omicron a virusului.

„La sfârșitul săptămânii trecute, vineri și sâmbătă, nu aveam în Bihor nici o persoană cu forme care să fi necesitat internarea în spitale. Duminică au fost internați primii 18 pacienți, luni încă 17, iar astăzi 20”, a declarat marți, pentru BIHOREANUL, dr. Daniela Rahotă, șefa Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Potrivit acesteia, în întregul județ sunt înregistrate în prezent 185 de cazuri active de infecție cu Covid.

Din totalul de 55 de bihoreni internați cu Covid, 4 se află în Spitalul Municipal din Beiuș, iar 51 în Spitalul Județean din Oradea, la secția de Boli Infecțioase de pe strada Republicii, unde capacitatea de tratare a acestor cazuri este de 140 de paturi.

O singură persoană are o formă gravă a bolii, fiind internată în secția ATI 2, care funcționează în clădirea din strada Corneliu Coposu a Spitalului Județean. „Este o pacientă de 83 de ani, care are și alte afecțiuni asociate”, a precizat șefa DSP Bihor.

„Marea majoritate a persoanelor diagnosticate cu Covid au forme ușoare de boală și nu necesită spitalizarea”, a mai spus dr. Rahotă.

În ce privește diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2, reprezentanta DSP Bihor a precizat că oamenii s-au testat fie din proprie inițiativă, fie la recomandarea medicului de familie, apelând atât la teste rapide, cât și la teste PCR.

„Cazurile ușoare sunt gestionate de medicul de familie, care recomandă izolarea la domiciliu, prescrie medicația, monitorizează evoluția bolnavului și eliberează concediul medical, dacă este cazul”, arată directoarea DSP Bihor.

Unii pacienți au fost internați totuși, după ce s-au prezentat la UPU pentru diverse probleme de sănătate sau la recomandarea medicilor de familie.

Cu privire la simptomele care au determinat testarea, dr. Rahotă a arătat că acestea sunt cele „clasice”: febră și tuse, fatigabilitate, dureri de cap, musculare și dureri articulare.

Izbucnită la nivel global la începutul anului 2020, pandemia Covid-19 a fost declarată încheiată de către Organizația Mondială a Sănătății în luna mai a acestui an. De atunci, răspândirea virusului are un caracter endemic, la niveluri regionale, iar în circulație ar fi subvariante precum Eris sau Pirola ale tulpinii Omicron, cea mai puțin periculoasă de până acum.

Ministerul Sănătății a arătat că răspândirea virusului a fost mai pregnantă dată fiind circulația din perioada de concedii și estimează că noul „val” de infectări ar putea dura 2-3 săptămâni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON