Spitalele din Bihor au început să îngrijească primii pacienți cu SARS-CoV-2 din noul „sezon” al endemiei, infectați cu subvariante ale tulpinii Omicron a virusului.
„La sfârșitul săptămânii trecute, vineri și sâmbătă, nu aveam în Bihor nici o persoană cu forme care să fi necesitat internarea în spitale. Duminică au fost internați primii 18 pacienți, luni încă 17, iar astăzi 20”, a declarat marți, pentru BIHOREANUL, dr. Daniela Rahotă, șefa Direcției de Sănătate Publică Bihor.
Potrivit acesteia, în întregul județ sunt înregistrate în prezent 185 de cazuri active de infecție cu Covid.
Din totalul de 55 de bihoreni internați cu Covid, 4 se află în Spitalul Municipal din Beiuș, iar 51 în Spitalul Județean din Oradea, la secția de Boli Infecțioase de pe strada Republicii, unde capacitatea de tratare a acestor cazuri este de 140 de paturi.
O singură persoană are o formă gravă a bolii, fiind internată în secția ATI 2, care funcționează în clădirea din strada Corneliu Coposu a Spitalului Județean. „Este o pacientă de 83 de ani, care are și alte afecțiuni asociate”, a precizat șefa DSP Bihor.
„Marea majoritate a persoanelor diagnosticate cu Covid au forme ușoare de boală și nu necesită spitalizarea”, a mai spus dr. Rahotă.
În ce privește diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2, reprezentanta DSP Bihor a precizat că oamenii s-au testat fie din proprie inițiativă, fie la recomandarea medicului de familie, apelând atât la teste rapide, cât și la teste PCR.
„Cazurile ușoare sunt gestionate de medicul de familie, care recomandă izolarea la domiciliu, prescrie medicația, monitorizează evoluția bolnavului și eliberează concediul medical, dacă este cazul”, arată directoarea DSP Bihor.
Unii pacienți au fost internați totuși, după ce s-au prezentat la UPU pentru diverse probleme de sănătate sau la recomandarea medicilor de familie.
Cu privire la simptomele care au determinat testarea, dr. Rahotă a arătat că acestea sunt cele „clasice”: febră și tuse, fatigabilitate, dureri de cap, musculare și dureri articulare.
Izbucnită la nivel global la începutul anului 2020, pandemia Covid-19 a fost declarată încheiată de către Organizația Mondială a Sănătății în luna mai a acestui an. De atunci, răspândirea virusului are un caracter endemic, la niveluri regionale, iar în circulație ar fi subvariante precum Eris sau Pirola ale tulpinii Omicron, cea mai puțin periculoasă de până acum.
Ministerul Sănătății a arătat că răspândirea virusului a fost mai pregnantă dată fiind circulația din perioada de concedii și estimează că noul „val” de infectări ar putea dura 2-3 săptămâni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.