URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2023, 14:31

Covid de toamnă: bihorenii ajung din nou în spitale. Din 55 de persoane internate, una este la ATI

Covid de toamnă: bihorenii ajung din nou în spitale. Din 55 de persoane internate, una este la ATI foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalele din Bihor au început să îngrijească primii pacienți cu SARS-CoV-2 din noul „sezon” al endemiei, infectați cu subvariante ale tulpinii Omicron a virusului.

„La sfârșitul săptămânii trecute, vineri și sâmbătă, nu aveam în Bihor nici o persoană cu forme care să fi necesitat internarea în spitale. Duminică au fost internați primii 18 pacienți, luni încă 17, iar astăzi 20”, a declarat marți, pentru BIHOREANUL, dr. Daniela Rahotă, șefa Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Potrivit acesteia, în întregul județ sunt înregistrate în prezent 185 de cazuri active de infecție cu Covid.

Din totalul de 55 de bihoreni internați cu Covid, 4 se află în Spitalul Municipal din Beiuș, iar 51 în Spitalul Județean din Oradea, la secția de Boli Infecțioase de pe strada Republicii, unde capacitatea de tratare a acestor cazuri este de 140 de paturi.

O singură persoană are o formă gravă a bolii, fiind internată în secția ATI 2, care funcționează în clădirea din strada Corneliu Coposu a Spitalului Județean. „Este o pacientă de 83 de ani, care are și alte afecțiuni asociate”, a precizat șefa DSP Bihor.

„Marea majoritate a persoanelor diagnosticate cu Covid au forme ușoare de boală și nu necesită spitalizarea”, a mai spus dr. Rahotă.

În ce privește diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2, reprezentanta DSP Bihor a precizat că oamenii s-au testat fie din proprie inițiativă, fie la recomandarea medicului de familie, apelând atât la teste rapide, cât și la teste PCR.

„Cazurile ușoare sunt gestionate de medicul de familie, care recomandă izolarea la domiciliu, prescrie medicația, monitorizează evoluția bolnavului și eliberează concediul medical, dacă este cazul”, arată directoarea DSP Bihor.

Unii pacienți au fost internați totuși, după ce s-au prezentat la UPU pentru diverse probleme de sănătate sau la recomandarea medicilor de familie.

Cu privire la simptomele care au determinat testarea, dr. Rahotă a arătat că acestea sunt cele „clasice”: febră și tuse, fatigabilitate, dureri de cap, musculare și dureri articulare.

Izbucnită la nivel global la începutul anului 2020, pandemia Covid-19 a fost declarată încheiată de către Organizația Mondială a Sănătății în luna mai a acestui an. De atunci, răspândirea virusului are un caracter endemic, la niveluri regionale, iar în circulație ar fi subvariante precum Eris sau Pirola ale tulpinii Omicron, cea mai puțin periculoasă de până acum.

Ministerul Sănătății a arătat că răspândirea virusului a fost mai pregnantă dată fiind circulația din perioada de concedii și estimează că noul „val” de infectări ar putea dura 2-3 săptămâni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON