URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2016, 14:49

Contre la Colegiul Prefectural: şeful Direcţiei Agricole s-a plâns că a cerut ajutor Prefecturii şi n-a primit răspuns, dar i s-a demonstrat contrariul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apatia ce caracterizează majoritatea şedinţelor Colegiului Prefectural Bihor - structură ce reuneşte şefii instituţiilor deconcentrate în judeţ ale Guvernului - a fost spartă, miercuri, de o contră între şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, şi reprezentanţii Prefecturii.

Automat de cifre

Prima instituţie care a trebuit să-şi prezinte activitatea desfăşurată în cele trei trimestre scurse din acest an, Casa Judeţeană de Pensii, a fost reprezentată de unul dintre adjuncţi, Laurenţiu Ţenţ, în condiţiile în care - după cum se ştie - de câteva luni directorul general Leontin Ţîrle este suspendat din funcţie, fiind la un moment dat şi arestat preventiv datorită implicării sale în scandalul de corupţie ce-i are ca protagonişti pe medicii şi asistenţii Comisiei de expertiză medicală care decide încadrarea în diferitele grade de invaliditate, în vederea pensionării anticipate.

Ţenţ nu a făcut nicio referire la acest detaliu ori la modul în care personalul Casei de Pensii îşi prestează activitatea directă cu cetăţenii, rezumându-se doar să enumere cifre despre biletele de tratament care sunt oferite pensionarilor cu diferite afecţiuni cronice care beneficiază de îngrijiri în staţiuni balneare, precum şi condiţiile de eligibilitate pentru aceşti beneficiari.

Raport în detaliu

Amorţeala asistenţei a fost întreruptă de şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, care conduce această instituţie din 2008 şi care a prezentat un raport nu lipsit de interes. Astfel, el a arătat că suprafaţa arabilă a judeţului a crescut de la 301.000 hectare în 1990 la peste 314.000 hectare în prezent, după cum au crescut efectivele de animale (cu excepţia porcinelor), capacitatea de depozitare a produselor agricole (aproape dublă comparativ cu nivelul din 1990), ori activitatea în agricultura ecologică (desfăşurată în prezent pe mai bine de 1.700 hectare în judeţ, totuşi sub posibilităţi).

De asemenea, Hodişan a făcut referiri şi la potenţialul general al agriculturii bihorene, care continuă să atragă investitori. „Activitatea în agricultură este destul de profitabilă, n-am auzit niciun fermier care să renunţe la exploataţii. Dimpotrivă, tot mai mulţi tineri se îndreaptă spre aceste activităţi”, a spus Hodişan.

Ajutor refuzat

Şeful Direcţiei Agricole a stârnit, însă, rumoare când a afirmat că suprafaţa păşunilor din Bihor ar fi scăzut nelegal, din cauza unor primării comunale care a introdus terenuri cu destinaţia aceasta în intravilan, pentru a oferi loturi în vederea construirii de case, adăugând că a cerut sprijinul Prefecturii în acest sens şi că nu l-ar fi primit. „Sunt localităţi care au trecut păşuni în intravilan fără avizul Ministerului Agriculturii, am cerut de două ori ajutor de la Prefectură şi n-am primit niciun răspuns, vă cer din nou sprijin pentru identificarea acestora”, a spus Hodişan.

Subprefectul Iuliu Delorean, care a condus reuniunea, i-a cerut şefului Direcţiei Agricole să precizeze când s-a întâmplat acest lucru şi a spus că o asemenea indiferenţă a Prefecturii nu este posibilă, ba chiar a chemat-o în sala mare a Prefecturii, unde se desfăşura reuniunea, pe şefa Serviciului Juridic al instituţiei, Alice Lupeş.

Aceasta a afirmat, însă, că Hodişan nu a prezentat corect lucrurile. Lupeş a confirmat că Hodişan a semnalat într-adevăr Prefecturii că suprafaţa păşunilor din judeţ a fost diminuată prin includerea în intravilan a unor terenuri, în baza unor Hotărâri de Consilii Locale, cerând să i se comunice comunele unde s-a întâmplat acest lucru, astfel că Prefectura a trimis tuturor unităţilor administrativ-teritoriale o circulară prin care le-a cerut să trimită informaţiile direct instituţiei conduse de Hodişan.

„Prerogativele şi toată răspunderea pecuniară şi penală în asemenea situaţii o au Consiliile Locale, bănuiesc că aţi făcut controale în localităţi”, a pus punct discuţiei subprefectul Delorean, fără ca şeful Direcţiei Agricole să spună dacă a făcuut verificările ce erau în sarcina sa şi cu ce urmări.

Mai puţin defrişări, mai puţine lemne de foc

Tot miercuri a prezentat raportul activităţii Direcţiei Silvice Bihor pe primele nouă luni ale anului şeful acestei instituţii, Adrian Jurcă, numit în locul lui Adrian Florescu după ce acesta a demisionat ca urmare a faptului că o maşină de serviciu le-a dus la mare pe trei colege din PSD, Erica Mang, soţia şefului organizaţiei judeţene Ioan Mang, consiliera locală Adelina Coste şi consiliera judeţeană Stela Babău.

Deşi aflat în funcţie de nici două luni, raportul lui Jurcă a fost concret şi la obiect, acesta prezentând mai ales activităţile pentru depistarea infracţiunilor şi contravenţiilor la regimul silvic, atât în cifre, cât şi explicând că urmare a înăspririi legislaţiei faptele de încălcare a legii au scăzut în număr şi amploare.

Pe de altă parte, însă, şeful Direcţiei Silvice a atenţionat asupra unui aspect colateral negativ, şi anume că - de când lemnul nu poate fi vândut din pădure decât firmelor şi numai în regim fiscalizat - acestea preferă să-l vândă fie prelucrătorilor, fie la export, astfel că populaţia a rămas în unele zone fără lemn de foc, fapt ce poate deveni „o vulnerabilitate” a integrităţii pădurilor.

Anticorupţie şi apatie

O misiune care s-a dovedit dificilă a revenit, la finalul reuniunii Colegiului Prefectural, comisarului şef Gabriel Cheregi şi subcomisaruui Răzvan Vesa, de la Serviciul Judeţean Anticorupţie, care au prezentat celorlalţi şefi de instituţii principalele obiective ale Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2016-2020 după adoptarea sa de către Guvern în cursul lunii august.

Cei doi ofiţeri au arătat de la bun început de ce nu trebuie confundată Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu mult mai celebrul DNA din cadrul Ministerului Justiţiei, insistând asupra competenţelor DGA privind integritatea funcţionarilor din administraţiile, instituţiile şi întreprinderile publice.

Dată fiind tema, dar şi ariditatea documentului, majoritatea directorilor de instituţii prezenţi au căscat în timp ce vorbeau cei doi ofiţeri ori au preferat să citească ori să comunice prin intermediul smartphone-urilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ne dispar pasunile...!?!?!
...Asa au disparut si padurile, de care s-a ocupat si se ocupa dl dr ing expert si nasul celor pentru care a mijlocit acest fapt!-Drept urmare, a fost rasplatit cu o functie tehnocrata!Suces.
Postat 17 Noiembrie 2016, 08:46 de carlos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON