URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2023, 12:02

Continuă reabilitarea Cetății Oradea. Zidurile Bastionului aurit vor fi consolidate și restaurate

Continuă reabilitarea Cetății Oradea. Zidurile Bastionului aurit vor fi consolidate și restaurate (sursa foto: Cetatea Oradea/Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a cerut bani europeni pentru a continua investițiile în Cetate, monument istoric reabilitat până acum doar cu fonduri nerambursabile. Următorul șantier va fi pentru consolidarea și restaurarea zidurilor Bastionului Aurit și a curtinei estice.

„După aprobarea indicatorilor tehnico-economici în ședința Consiliului Local din această săptămână, Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea a depus proiectul spre finanțare”, a anunțat, vineri, municipalitatea.

Cu o valoare totală de 16,4 milioane lei și o durată de execuție de 24 de luni, proiectul vizează consolidarea structurală, conservarea și restaurarea zidurilor bastionului și cazematelor.

„După realizarea investiției, Bastionul Aurit va fi introdus în circuitul perimetral al cetății, format momentan din aleile de rond ale bastioanelor Bethel și Ciunt. Totodată, se dorește introducerea acestuia în circuitul cetăților medievale din Transilvania, care include cetățile restaurate de la Ardud, Bologa, Alba Iulia, Făgăraș, Deva, Hunedoara, Râșnov și altele”, a precizat Mihaela Neag, director adjunct al DMPFI.

Lucrările de reabilitare vizează o suprafață de 2.000 mp, din care 1.613 mp are Bastionul Aurit.

Simultan se vor amenaja și noi spații verzi și se vor achiziționa obiecte de mobilier urban.

„Totodată, pentru realizarea pedagogiei muzeale, respectiv pentru promovarea acestui patrimoniu imaterial vor fi achiziționate și montate în zona cazematelor terminale digitale outdoor profesionale”, a mai transmis Primăria.

În mare parte, bastioanele și curtinele cetății s-au păstrat în starea de conservare în care le-a preluat municipalitatea la sfârșitul anilor 1990. Pentru reabilitarea lor, Primăria a atras bani în cinci proiecte comunitare.

„De-a lungul timpului, prin fonduri europene au fost depuse și semnate 5 contracte de finanțare, din care 4 au fost deja implementate. Valoarea acestora este în sumă totală de 105.655.629 lei. Dintre acestea, trei contracte au fost finanțate prin Programul Operațional Regional și un contract pe HU-RO. La finalul anului trecut a fost semnat și cel de-al cincilea contract de finanțare pe PNRR, în valoare de 12.594.303 lei (peste 2 milioane de euro)”, a mai explicat Neag.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON