URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2023, 12:00

Continuă otrăvirea păsărilor la Salonta: un erete de stuf, specie protejată, găsit mort lângă niște ouă suspecte (FOTO)

Continuă otrăvirea păsărilor la Salonta: un erete de stuf, specie protejată, găsit mort lângă niște ouă suspecte (FOTO) Exemplarul de erete de stuf găsit mort, marți, în Salonta, era unul măricel și nu avea urme de răni care să-i fi provocat moartea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritățile de mediu din Bihor au demarat o anchetă după ce marți, pe o stradă din Salonta, a fost găsit cadavrul unei erete de stuf, pasăre răpitoare de talie medie ocrotită de lege.

Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, instituția a fost sesizată de reprezentanții asociației Grupul Milvus, care au găsit pasărea moartă pe strada Ghestului din Salonta.

Lângă pasăre erau și niște ouă suspecte, care probabil erau otrăvite și au provocat moartea zburătoarei.

Comisari de mediu, reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Bihor și ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor s-au deplasat la locul indicat și au ridicat pasărea moartă și ouăle. Ei au cercetat zona, dar nu au găsit alte animale moarte sau ouă dubioase.

Specialiștii DSVSA Bihor vor face analize care să determine ce substanță a înghițit pasărea și ce conțineau ouăle.

Anchete degeaba

A devenit deja un obicei ca, primăvara, localnicii din jurul Salontei să găsească păsări moarte și ouă otrăvite, comisarii Gărzii de Mediu Bihor demarând anchete similare în anii trecuți. Analizele de laborator au găsit și otrava folosită, oxamil, un pesticid letal care ar putea omorî și un om care ar consuma ouăle injectate, iar suspiciunile localnicilor au fost întotdeauna îndreptate spre reprezentanții asociației de vânătoare Crișana Hunting, care administrează fondul respectiv.

În opinia unor oameni ai zonei, vânătorii pun pe pământ ouă otrăvite ca momeală pentru păsările răpitoare, astfel încât să-și elimine concurența la fazani, iepuri sau alte animale mici pe care zburătoarele le-ar avea ca hrană.

Garda de Mediu Bihor a făcut mai multe plângeri penale în urma acestor descoperiri, dar fără să mai primească informații de la Parchetul Salonta despre finalitatea acestor anchete.


Un alt erete de stuf mort lângă Salonta, în 2020, după ce a mâncat ouă otrăvite cu oxamil, un pesticid puternic

Scandal și în Ungaria

Un scandal cu păsări otrăvite este în desfășurare și în Ungaria, aproape de granița cu România.

Zece păsări de pradă au fost găsite moarte în localitatea Mórahalom din județul Csongrád-Csanád, iar, potrivit presei din țara vecină, din primele informaţii, toate zburătoarele au fost otrăvite.

Substanța letală ar fi fost ascunsă în bucăţi de carne de pui şi împrăştiată pe terenurile agricole. Presa din Ungaria scrie că „criminalul a profitat că majoritatea păsărilor moarte se hrăneau cu animale moarte, fiind păsări de pradă, din specia erete de stuf şi şorecar comun, protejate în Ungaria”. Valoarea păsărilor protejate ucise este apreciată la 350.000 HUF, adică aproximativ 4.500 lei.

Cel mai grav caz de otrăvire de animale a ieșit la iveală în 2021, lângă orașul Tura, aproape de Budapesta. Atunci, pe o suprafaţă de 7.800 de hectare, au fost găsite 114 animale moarte, 93 fiind din opt specii protejate. Două găi negre, un erete sur şi un codalb au murit, laolaltă cu vulpi, câini şi pisici, metoda folosită fiind tot prin carne de pui otrăvită.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON