URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2022, 19:01

O pasăre rară, otrăvită pe un câmp din Bihor. Fondul de vânătoare unde a fost găsit hoitul are „antecedente” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un hoit de codalb (foto), o pasăre răpitoare pe cale de dispariţie şi ocrotită de lege, a fost găsit luni pe câmp de lângă Salonta.

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au fost alertaţi de reprezentanţii asociaţiei Milvus Group, care au găsit în apropierea păsării moarte şi un cadavru de vulpe. Cele două hoituri erau pe teritoriul fondului de vânătoare administrat de Asociaţia Crişana Hunting, înfiinţată de controversatul om de afaceri bihorean Dorel Ungur.

Potrivit comisarului şef al GNM Bihor, Sever Şerbănescu, angajaţi ai Gărzii, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare au mers luni să ridice cadavrul de codalb. Întrucât pasărea este protejată de lege, trebuie să afle din ce cauză a murit, în timp ce cadavrul de vulpe, care nu este o specie protejată, deci nu se află sub "jurisdicţia" Gărzii de Mediu, a fost ridicat de reprezentanţii fondului de vânătoare.

Bănuiala specialiştilor este că atât codalbul, cât şi vulpea au ingerat o substanţă otrăvitoare. Nici una dintre cele două vieţuitoare nu aveau răni sau urme de lovituri.

Codalbul este o pasăre răpitoare de zi, de talie mare şi cu anvergura aripilor de până la 2 metri. Cuibăreşte în arbori din vecinătatea apelor şi se hrăneşte cu peşti, broaşte, şerpi, raţe, iepuri, popândăi sau hoituri. În România, această specie este pe cale de dispariţie, motiv pentru care este şi ocrotită de lege.

Anchete fără niciun rezultat

Situaţia regăsită acum lângă Salonta este cu atât mai revoltătoare cu cât în aceeaşi zonă, în primăvara anului 2020, au fost găsite aici sute de ouă otrăvite, puse ca momeală pentru păsările răpitoare şi vieţuitoarele mici.

Ca acestea să nu mănânce pui de fazani sau de iepuri, sunt otrăvite de vânători, a acuzat atunci ornitologul Nagy Attila, de la Milvus Group. De altfel, Nagy a precizat că, din 2013 încoace, în fiecare primăvară, pe teritoriul respectivului fond de vânătoare se găsesc momeli cu otravă, dar niciodată nu sunt identificaţi şi vinovaţii.

În 2020, după ce analizele au confirmat că ouăle găsite pe câmp au fost injectate cu un pesticid letal, care ar fi putut omorî şi oameni, nu doar păsări sau vieţuitoare mici, Garda de Mediu Bihor a făcut o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta. Totuşi, până în prezent, procurorii nu au comunicat că ar fi găsit vinovaţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Privatizarea Fondurilor de Vanatoare
Asta se intampla dupa Privatizarea Fondurilor de Vanatoare si prelungirea tacita a contractelor.Sant multe Ocoale Silvice lasate fara fond de vanatoare .Nu li s-a lasat nici unul macar pentru conservarea genofondului de vanat !!!!
Postat 15 Martie 2022, 08:43 de GORON
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON