Încă o şedinţă cu circ la Consiliul Judeţean Bihor. Consilierii PNL-işti au părăsit, marţi, pentru câteva momente sala de şedinţe, refuzând să participe la votul prin care s-a aprobat contractarea de către preşedintele Pásztor Sándor a unor servicii avocaţiale pentru procesul intentat de CJ împotriva filialei PNL Bihor, pe ai cărei aleşi îi acuză că blochează "în mod abuziv" proiectele judeţului.
Acuzaţi de abuz
Unul dintre proiectele de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Bihor a fost cel privitor la "achiziţionarea unor servicii avocaţiale de consultanţă, asistenţă şi reprezentare în dosarul nr. 7270/271/2017".
Este vorba despre "acţiunea în constatare" pe care Consiliul Judeţean Bihor a deschis-o împotriva Partidului Naţional Liberal - Filiala Bihor, acuzată că, prin aleşii ei, a boicotat şedinţele de constituire şi alegere a noii conducerii în 2016, şi-au "fabricat" în mod intenţionat dovezi pentru procesul pe care, ulterior, l-au intentat împotriva instituţiei, că nu îşi respectă jurământul de "bună credinţă" pe care l-au rostit după alegeri şi îşi folosesc dreptul de vot ca "armă politică" împotriva majorităţii.
De fapt, "Triada" UDMR, PSD şi ALDE vrea o sentinţă care să certifice că, în mod deliberat, pentru că au pierdut şefia CJ, liberalii blochează acum activitatea instituţiei. Juridic, indiferent care ar fi sentinţa, ea nu va avea un caracter executoriu.
Proces politic, fără precedent
În şedinţa de marţi, liderul opoziţiei, Ionel Avrigeanu, a anunţat că aleşii PNL Bihor vor ieşi din sală în timpul votului pentru acest proiect deoarece îl consideră imoral.
"Domnule preşedinte, se vor cheltui bani publici, ai Consiliului Judeţean, într-un proces cu adversarii politici, cu opoziţia. (…) E vorba de un proces fără precedent în România, în care ne reclamaţi că nu votăm cum doriţi dumneavoastră", a spus PNL-istul.
De asemenea, acesta a subliniat că instituţia are un departament cu "7-8 jurişti cu mare experienţă" care ar putea reprezenta Consiliul Judeţean în acest proces fără a fi nevoie de cheltuirea unor sume din banii publici ai judeţului.
Pásztor va negocia cu avocaţii
Atât preşedintele Pásztor Sándor cât şi vicepreşedintele Ioan Mang au răspuns arătând că este o acţiune întemeiată şi că angajarea de avocaţi ar fi normală în acest caz. Mai mult, PSD-istul Ioan Mang i-a "înţepat" pe liberali legat de acţiunile Primăriei Oradea.
"Aş dori să vă întreb dacă aveţi ştiinţă că, la Primărie, Consiliul Local aprobă angajarea de avocaţi pentru a se lupta cu angajaţii Primăriei. Cred că ar trebui şi PNL să decidă să aibă comportament unitar şi la CJ şi la CL", a spus vicepreşedintele.
În fine, după câteva minute de discuţii, liberalii au ieşit din sala de şedinţe pe timpul votului pentru angajarea avocaţilor, precizând că vor să se consemneze asta în procesul verbal al întrunirii. Proiectul a trecut cu 18 voturi "pentru", cele ale consilierilor UDMR, PSD şi ALDE.
De precizat că în hotărâre nu se arată cât va cheltui judeţul Bihor pe acest proces, ci doar că preşedintele Pásztor Sándor va fi mandatat "cu negocierea şi semnarea contractului de asistenţă juridică".
Primul termen al procesului aflat pe rolul Judecătoriei Oradea este fixat pe 13 septembrie.
Amintim că şi pentru procesul pe care PNL Bihor l-a intentat împotriva Consiliului Judeţean, respectiv preşedintelui şi vicepreşedinţilor instituţiei, s-a votat angajarea unor avocaţi care să reprezinte instituţia în proces.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.