URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2021, 17:00

Consiliul Județean Bihor, o nouă strategie: anual va finanța cu 1 milion de euro 5-6 localități care vor rețele de gaz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că Ministerul Fondurilor Europene n-a dat niciun răspuns primăriilor care au depus proiecte de introducere a reţelelor de gaz şi acestea nu au nici certitudinea unui program prin care să primească în acest scop fonduri guvernamentale, Consiliul Judeţean Bihor a decis să nu aştepte cu mâinile în sân. Vicepreşedintele Mircea Mălan a anunţat că CJ Bihor va acorda anual câte 1 milion de euro pentru 5-6 comune şi oraşe în vederea înfiinţării sau, după caz, extinderii reţelelor de gaz.

Un "concept" nou

Mălan a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, ceea ce el a numit un nou "concept", conturat după discuţii purtate timp de câteva luni cu primari din judeţ, care presupune încheierea unor parteneriate între CJ Bihor şi unităţile administrativ-teritoriale pentru înfiinţarea a noi reţele de gaz şi extinderea celor existente.

Spre deosebire de vechea administraţie judeţeană, care în 2019 îndemna UAT-urile să se asocieze în Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară pentru a face studii de fezabilitate pentru mai multe comune, oferindu-le în acest scop câte 100.000 lei, după care UAT-urile s-ar fi descurcat singure cu contractarea firmelor care să execute lucrările, poziţia actualei conduceri a CJ Bihor este diferită, iar sprijinul oferit mult mai consistent.

Concret, Mălan a afirmat că UAT-urile interesate în înfiinţarea sau extinderea reţelelor vor fi ajutate să-şi întocmească documentaţiile şi vor fi co-finanţate cu sume de 150.000 - 200.000 euro pentru execuţia propriu-zisă a lucrărilor, iar CJ Bihor se va implica şi în urmărirea lucrărilor.

S-a vorbit mult, s-a făcut puţin

"Lemnul pentru foc este tot mai greu de procurat şi costă tot mai mult, iar pe viitor condiţiile de tăiere vor fi, cum e şi normal, tot mai restrictive. În schimb, localităţile cu reţele de gaz devin mai atractive, atât pentru localnici, ale căror condiţii de trai se îmbunătăţesc, cât şi pentru investitorii din agricultură, industrie şi turism", a explicat vicepreşedintele CJ Bihor motivul pentru care instituţia oferă sprijin UAT-urilor.

"De prea multă vreme se vorbeşte în România de nevoia introducerii gazului în comunităţile noastre. S-a făcut prea puţin şi nu cred că trebuie să mai aşteptăm. Având în vedere interesul ridicat pentru racordarea la gaz, trebuie să facem tot ce ţine de noi. Mă bucur să constat că primarii, chiar dacă întâmpină dificultăţi financiare, se declară dispuşi să participe la acest proiect. În cel mai scurt timp vom finaliza discuţiile pe care le avem la nivel avansat cu mai multe primării. Cele care ne vor spune hotărât că vor (nr.r - acest lucru) şi vor dovedi că au capacitatea financiară să meargă mai departe cu noi în acest proiect, vor semna cu Consiliul Judeţean Bihor un acord de parteneriat", a precizat Mircea Mălan.

Contribuie toţi

Pe de altă parte, Mălan a spus că şi primăriile vor trebui să facă eforturi proprii, acoperind o parte din costurile lucrărilor pentru înfiinţarea şi/sau extinderea reţelelor de gaz fie din bugetele locale, fie din credite, chiar dacă până în prezent comunele nu au contractat împrumuturi pentru programe de dezvoltare.

De asemenea, vicepreşedintele CJ Bihor a subliniat că dacă instituţia se implică în proiecte, companiile care operează în acest sector (precum Distrigaz în jurul Oradiei, Delgaz Grid în nordul şi Gaz Vest în sudul judeţului) devin mai interesate să investească în noi reţele ori în extinderea celor existente, putând contribui mai substanţial la finanţarea lucrărilor decât dacă ar avea ca parteneri doar primăriile de comune.

"Dacă primăriile doresc şi apreciază că este important să introducă reţele de gaz, trebuie să întocmească un SF (studiu de fezabilitate - n.r.) şi în baza parteneriatelor pe care le vom încheia vom derula împreună licitaţiile pentru execuţia lucrărilor şi desemnarea operatorilor reţelelor", a spus Mălan.

Nu încurajează "himere"

Vicepreşedintele CJ Bihor a amintit că anul trecut în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare au fost puse la bătaie fonduri europene de 235 milioane euro pentru localităţile interesate să-şi înfiinţeze reţelele de gaz, din Bihor fiind depuse 9 proiecte, care însă nici acum nu au fost evaluate, deşi Ministerul Fondurilor Europene trebuia să decidă cel mai târziu în luna aprilie care vor fi finanţate.

"Unele proiecte chiar vor face punctajul maxim, 100 de puncte, însă doar două, depuse de Sânmartin şi de asocierea comunelor Nojorid, Oşorhei şi Paleu, au o valoare cumulată de 34 milioane euro. (...) Este o himeră să credem că toate comunităţile care au depus proiecte pe POIM vor primi finanţare", a spus Mălan, precizând că la nivelul întregii ţări au fost depuse 243 proiecte în valoare totală de 2,56 miliarde euro.

Pe de altă parte, Mălan a afirmat că se vorbeşte despre un nou plan naţional de investiţii, botezat Anghel Saligny, dar nici acesta nu este cert.

Tocmai de aceea, a concluzionat el, CJ Bihor a luat decizia să susţină primăriile, dar şi acestea trebuie să-şi facă calcule de rentabilitate, aşa încât "să merite eforturile", adică să evalueze realist dacă reţelele vor avea suficienţi consumatori casnici şi, mai ales, economici, pentru că "nu vrem să livrăm poveşti că vom introduce gaz în toate localităţile".

Întrebat de BIHOREANUL când crede că va fi semnat primul parteneriat între CJ Bihor şi o unitate administrativ-teritorială pe care s-o sprijine financiar pentru înfiinţarea sau extinderea reţelelor de gaz, Mălan a afirmat că acest lucru s-ar putea întâmpla în luna octombrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@kp
multumesc ca ai confirmat si in scris cele exprimate de mine referitor la analfabetismul functional de care dai dovada si care te obliga sa citesti de 2 ori un text si tot nu stii sa il interpretezi. P.S. Cat despre ma-ta eu nu am pomenit-o in mesaje, dar daca vrei sa coboram atat de jos limbajul, putem sa o facem.
Postat 20 August 2021, 20:53 de oradea_mea_si_a_ta
Re: oradea_ta_si_a_lui_mă-ta.
M-ai făcut să râd. A trebuit să citesc textul tău de două ori, ca să-ți înțeleg logica dezlânată. Dacă asta-i opinia ta pe "subiect", de ce nu ai cursivitate în exprimare? De ce te bâlbâi chiar și în scris? N-ai șanse ... dar uneori? Te contrazici singur, făcând spume la gură. Inspiri milă, orădene.
Postat 20 August 2021, 19:05 de KP
@kp=crissdummy
dummy girl, din nou reusesti sa iti confirmi statutul de analfabeta functionala. Citesti un articol si nu pricepi niste cifre si explicatii elementare. Pacat ca nu mai ai nici o sansa sa te reabilitezi la varsta ta, pt ca uneori dai semne de normalitate.
Postat 20 August 2021, 13:47 de oradea_mea_si_a_ta
Ar fi bine ca liberalii bihoreni să se decidă.
1.000.000 sau 150-200.000 Euro per comună? Că una-i una și alta-i alta, între titlu și conținut. Dacă ar avea minte ăștia, s-ar orienta spre două soluții, nu pe gazul scump și poluant. Una ar fi eolienele de câte 2 MWH fiecare, care au ajuns să scadă ca preț chiar și la 1.000.000 Euro. Fiecare comună cu eoliana lui, dedicată în prima etapă, pentru că vânturile sunt tot mai dese și mai mari. A doua soluție, în tandem cu prima, ține de suprafețele mari de teren extravilan pe care îl au comunele de regulă și care pot fi "mobilate" cu fotovoltaice care utilizează luminozitatea, nu clasicele solare deja. Iar pentru a realiza un astfel de program, care ar duce județul în actualul secol, CJ Bihor ar trebui să contacteze companii din nord-vestul Europei, în parteneriate public-privat extinse. Astfel de firme abia așteaptă investiții de acest fel, punând la dispoziție echipamente, montaj, asistență și mentenanță. Comunele și consiliul județean ar pune în mișcare astfel sume mult mai reduse, care să privească studiile, proiectarea, avizele, acordurile și autorizațiile, respectiv programe de resurse umane și revonversie profesională care să asigure ulterior calificarea în domeniu. În maxim un deceniu tot județul ar putea fi un model de eficiență energetică, care să permită limitatea drastică a poluării pe seama creșterii nevonvenționalului. Visez și eu, crezând că "neterminații" ăștia din politică ar putea să gândească cu capul lor de retardați irecuperabili. Nu trebuie să facă ei ceva. Doar să-i lase pe cei ce pot și vor.
Postat 20 August 2021, 09:22 de KP
Povesti de adormit copiii!
12 ani s-a impotrivit in fel si chip (vezi cele ,,n" hcl plus zecile de procese, TOATE pierdute) introducerii retelei de gaz metan in Oradea si dintr-o data, cand a explodat pretul, vrea s-o introduca peste tot, minus Oradea! Un exemplu, aparent minor, dar care dovedesti cum (nu) se gandeste. Se darama si se reface, mai prost, in zona Cantemir. Intre Jean Jaurez si Lugojului sunt cateva case, vreo opt. In ambele capete este retea de gaz, dar pt. cele opt nu s-a introdus. Cei de la Distrigaz au spus ca primaria s-a opus!!!
Postat 20 August 2021, 08:02 de pinonel
poza cu magistrale propuse si existente
era buna mai mare, mai inteligibila
Postat 19 August 2021, 17:28 de unu
o alta initiativa foarte buna din partea lui Malan
omul asta e echipa lui Bolojan si mana lui dreapta, trage si duce, face progrese si aduce dezvoltare!
Postat 19 August 2021, 17:25 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON