URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2022, 16:25

Consiliul Județean a câștigat procesul deschis de EcoBihor după licitația pentru operarea stației de tratare a deșeurilor din Oradea

Consiliul Județean a câștigat procesul deschis de EcoBihor după licitația pentru operarea stației de tratare a deșeurilor din Oradea foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a decis, printr-o sentință definitivă, să respingă o contestație depusă de firma EcoBihor în legătură cu licitația pentru operarea stației de tratare mecano-biologică a deșeurilor din Oradea, astfel că firma câștigătoare va începe efectiv operarea acesteia.

Este vorba despre o societate din județul Argeș, Girexim Universal SA, cu care în urmă cu o lună, pe 18 iulie, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI Ecolect a semnat un contract, pentru ca a doua zi EcoBihor, care pierduse la licitație, să depună în instanță o contestație pentru suspendarea contractului.

„Stația TMB a fost finalizată în 2017, dar până acum nu a putut fi pusă în funcțiune deoarece două licitații anterioare au fost anulate. Prin punerea în funcțiune, cantitatea de deșeuri reziduale care ajunge să fie depozitată la groapa de gunoi va fi semnificativ redusă”, a transmis, printr-un comunicat, vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan, care este și președinte al ADI Ecolect.

La stația TMB, deșeurile reziduale trec printr-un proces de dezumidificare, ceea ce reduce cu aproximativ 30-40% cantitatea lor totală, apoi intră într-un proces de sortare, de unde rezultă între 3 și 5% deșeuri reciclabile. O parte dintre deșeurile care rămân, în jur de 30%, se incinerează, urmând să fie depozitate la groapa de gunoi doar ce rămâne după aceste operațiuni.

Cantitatea estimată de deşeuri care urmează a fi prelucrată în staţia TMB este de 60.000 t/an (circa 60% deșeuri biodegradabile, 7% hârtie și carton, iar 30% alte deșeuri), în timp ce cantitatea de compost rezultată va fi de 22.200 t/an și cea de reziduuri de 25.600 t/an.

La stația TMB vor fi tratate deșeurile reziduale din patru zone ale județului: din Oradea, din Zona Metropolitană Oradea, din jurul Marghitei și din zona Valea lui Mihai.

Durata contractului cu SC Girexim Universal SA este de 96 de luni (8 ani), iar valoarea redevenței va fi de 18.000 euro/ an. Operatorul va vira anual această sumă către ADI Ecolect Group, care o va transmite mai departe către CJ Bihor.

Staţia TMB a fost realizată cu fonduri UE în cadrul Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor, prin care s-a creat o infrastructură unitară pentru colectarea deşeurilor din tot județul.

Prin sortarea deșeurilor se economisesc bani, în condițiile în care pentru fiecare tonă de deşeuri abandonată la haldă se plăteşte, pe lângă tariful propriu-zis de depozitare, o așa numită taxă de economie circulară de 80 de lei și fiecare primărie trebuie să reducă anual cantitatea de deşeuri care ajung la groapă, pentru fiecare tonă depusă peste acest obiectiv (stabilit la 55% pentru acest an) comunele și orașele plătind amenzi către Administraţia Fondului de Mediu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Semne bune tot apar.
UDMR va pierde de acum monopolul pe care îl are în Bihor, în materie de deșeuri.
Postat 22 August 2022, 19:40 de KP
Finalizata de 5 ani! Functionare 0 ore!
Articolul zice ca statia a fost finalizata acum 5 ani si ca nu a functionat pana acum. Defapt nici acum ea nu functioneaza efectiv! Ideea e urmatoarea: in 5 ani, aparatele si utilajele statiei le-a intretinut cineva? Mai sunt de actualiate sau deja is niste rable care pur si simplu sunt din start expirate sau au devenit neoperabile pt ca nu au fost intretinute ??? Ar trebui toti cei implicati pana azi sa fie trasi la raspundere si sa plateasca orice prejudiciu, incliv retehnologizarea acolo unde e cazul.
Postat 22 August 2022, 16:41 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON