URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2022, 17:20

Pusă în funcțiune la 6 ani după inaugurare: CJ Bihor a semnat contractul pentru stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor

Pusă în funcțiune la 6 ani după inaugurare: CJ Bihor a semnat contractul pentru stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor Stația TMB a fost construită în capătul cartierului Episcopia, aproape de depozitul județean de deșeuri (sursa foto: CJ Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La şase ani după ce a fost recepţionată, în ultimele zile de mandat ale fostului preşedinte PNL al judeţului, Cornel Popa, timp în care nu a funcţionat nici măcar o zi, staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor, construită în capătul cartierului Episcopia, are şi o firmă care să o pună în funcţiune.

Liderii Ecolect Bihor, mai precis preşedintele Mircea Mălan şi directorul Florin Gontariu, au semnat, luni, contractul cu firma Girexim Universal SA, care va trebui să dezhidrateze, sorteze şi incinereze deşeurile bihorenilor, astfel încât o cantitate mult mai mică să ajungă pe groapa de gunoi. Informaţia a fost anunţată printr-un comunicat de presă transmis de CJ Bihor.

Gunoaie la "tratament"

Staţia de Tratare Mecano-Biologică (TMB) a fost construită în cadrul proiectului european "Sistem integrat de management al deşeurilor" (SMID), prin care s-a creat o infrastructură unitară pentru colectarea deşeurilor din tot Bihorul.

Rolul TMB este să preia o parte din deşeurile reziduale aruncate de bihoreni (în pubela neagră) şi să reducă aceste cantităţi, astfel încât la groapa de gunoi să ajungă cât mai puţine deşeuri.

Miza sunt banii: pentru fiecare tonă de deşeuri abandonată la haldă se plăteşte o taxă de economie circulară de 80 de lei (pe lângă tariful propriu-zis de depozitare), iar fiecare primărie trebuie să reducă anual cantitatea de deşeuri care ajung la groapă.

Pentru fiecare tonă depusă peste acest obiectiv (stabilit la 55% pentru acest an), primăriile plătesc o amendă către Administraţia Fondului de Mediu.

Staţia TMB a fost proiectată să trateze anual 60.000 de tone de deşeuri.

Vicepreşedintele CJ Bihor Mircea Mălan a explicat cum va funcţiona: "Locuitorii din judeţul nostru sortează deşeurile, o categorie fiind deşeul rezidual. Astăzi, această cantitate de deşeuri se depozitează la groapa de gunoi. Prin punerea în funcţiune a staţiei TMB, deşeurile reziduale trec printr-un proces de dezumificare, ceea ce reduce cu aproximativ 30-40% cantitatea totală, apoi intră într-un proces de sortare, de unde rezultă între 3 şi 5% deşeuri reciclabile. O bună parte din deşeurile care rămân, în jur de 30%, se incinerează, urmând să fie depozitat doar ce rămâne. Practic, scopul acestei staţii TMB este acela de a reduce semnificativ cantitatea de deşeuri care se depozitează la groapa de gunoi".

La TMB vor ajunge gunoaiele din patru zone ale judeţului, a mai precizat CJ: Oradea, Zona Metropolitană, Marghita şi Valea lui Mihai.


Vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, directorul Ecolect, Florin Gontariu, şi reprezentantul Girexim Universal au semnat, luni, contractul pentru staţia din Bihor

Primele licitaţii, anulate

Înregistrată în judeţul Argeş, firma Girexim Universal este deţinută de un controversat afacerist milionar, Gheorghe Văsâi. În anul 2020, Văsâi a fost condamnat, în primă instanţă, la 6 ani de închisoare într-un dosar de corupţie al fostului primar al Piteştiului, PSD-istul Tudor Pendiuc.

Durata contractului încheiat între Ecolect Bihor şi Girexim Universal, care a câştigat licitaţia anume organizată pentru TMB în acest an, este de 96 de luni (8 ani), iar valoarea redevenţei pe care firma o va plăti va fi de 18.000 euro/an. "Operatorul va vira anual această sumă către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group, iar ADI Ecolect o va transmite mai departe către Consiliul Judeţean Bihor", a transmis CJ Bihor.

Recepţionată în 2016 şi intrată în teste în acelaşi an, staţia TMB nu a fost pusă în funcţiune până acum pentru că primele două licitaţii au fost anulate, în urma unor contestaţii.

De altfel, semnarea contractului vine ca urmare a deciziei date la începutul lunii iulie de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor către firma Eco Bihor, care de asemenea a făcut o ofertă şi care apoi a reclamat atribuirea contractului către Girexim Universal. Potrivit deciziei CNSC, contestaţia a fost respinsă ca fiind nefondată, însă şi această decizie poate fi contestată în instanţă.


Echipamentele din interiorul staţiei TMB nu au fost folosite decât la testele făcute în 2016

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
excalibur
Sa înțelegem ??? Sa înțelegi tu bai băiețile, nu compara ca tu nu înțelegi, și alții tree sa înțeleagă după tine. Nu ești capabil sa colectezi selectiv gunoiul , in timp ce pensionarii se descurca de minune. Nu te descurci. Eu acum sunt în renovare si ma descurc bine cu ECOLECT, bag totul în saci in mașină ( am niște idioți de muncitori ca tine, și trebuie sa sectez la Ecolect după ei , dar știu ca ăștia ca tine nu pot mai mult ) . Știu ca e greu sa te adaptezi, mai ales ca te lauzi ca tu cu Germania și DM , ce bani ai făcut și ce vila ai ::::)))) ce folos bai nebunule, acum nu-ți permiți sa zugravesti ::::)))) . Tu nu poți gândii smart, dar poate ai copii gândesc , tu sa nu-ți aduci copii la sapă de lemn. Aici mai este și Oradeanbihor care și el la fel ca tine, mari smecheri in '90 pielea P acum. KP e cu traseul nu are rost sa vorbind. Într-un cuvânt sau mai multe, nu te poți adapta la viata reală, și te adaptezi la un LEPTOP ca nu zic LAPTOP, ești idiot. Trăiască România Mare fără tine
Postat 19 Iulie 2022, 01:09 de Sandu2100
Suveici si redevente
Sa intelegem ca 6 ani nu a fost o urgenta pentru o statie de sortare a deseurilor, in timp ce Oradea si judetul incasa amenzi de la fondul de mediu. Pina cind Nasul ,Padrino, destoinicul si ghidusul MM a reusit sa combine un puscarias din Arges sa-i plateasca 18.000 redeventa pe an, via Ecolect. Parca-l vad acu 10 ani cum explica el ca porfirul si piatra trani din Piata Unirii vor fi insolate cu 5 grade mai putin decit asfaltul din viitorul Bulevard Nufaru-Cantemir. Albedo 0.39, ce naiba. PNL-ul are o mare calitate: naste pui vii. Astia stiu sa taxeze, nu e taxa, e REDEVENTA. Precum plateste Termoficare catre PMO, taxa de protectie...
Postat 18 Iulie 2022, 20:23 de excalibur
investitie foarte necesara
fiecare resedinta de judet din tara ar trebui sa aiba o astfel de statie de tratare a deseurilor! Intr-o tara normala... Dar din pacate, se pare ca in vest, treci Carpatii si intri in alta tara. Pacat, ca tot fratii nostri romani sunt si in Oltenia si in Moldova, si chiar si Moldova de dincolo de Prut si le vrem si lor conditii ca ale noastre.
Postat 18 Iulie 2022, 18:45 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON