URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2022, 18:32

Conferinţă internaţională la Universitatea din Oradea: Presa românească "moare", dar nu se predă! (FOTO)

Conferinţă internaţională la Universitatea din Oradea: Presa românească 'moare', dar nu se predă! (FOTO) foto: Facebook / Departamentul de Jurnalism Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia a şaptea a conferinţei internaţionale "Mass-media în postcomunism - moştenire, evoluţie, tendinţe", organizată de Universitatea din Oradea în perioada 14-15 octombrie, prin intermediul Departamentului de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, a avut în acest an o interesantă temă de reflecţie - "Jurnalismul: ştiinţă, profesie, ocupaţie sau hazard?" - şi a fost apreciată ca un succes, prin prisma lucrărilor prezentate şi a participanţilor, "nume grele" ale domeniului.

Peste 30 de semnatari ai unor lucrări, din România, Republica Moldova şi Ungaria, au intervenit în cadrul celor patru secţiuni (două cu prezenţă fizică şi două online) găzduite de către Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, şi centrate pe statutul jurnalistului, graniţele unei meserii cu limite relative, dar şi pe provocările legate de viitorul acestei ocupaţii.

Conferinţa a debutat cu trei comunicări interesante în plen, susţinute de reputaţi specialişti: Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent - "Jurnaliştii români şi controlul asupra profesiei. Când l-au avut? Când l-au pierdut? Poate fi recâştigat?", conf. univ. dr. Antonio Momoc, decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Universitatea din Bucureşti - "Provocări ale junalismului actual: deprofesionalizare, politizare, platforme digitale" şi prof. univ. dr. Marian Petcu, din cadrul aceleiaşi facultăţi - "Jurnalismul şi patologiile sale identitare".

Primii doi vorbitori nu au enunţat concluzii tranşante cu privire la evoluţia jurnalismului românesc, directoarea CJI prezentând date "de traseu" despre un substanţial studiu ce analizează evoluţia mass-media în 16 ţări în ultimii 20 de ani, întins la rândul său pe 2 ani, iar decanul FJSC axându-şi prelegerea pe diferenţele - încă incerte prin prisma succesului "de casă"- dintre jurnalismului tradiţional, axat pe goana după audienţe şi publicitate, şi a celui alternativ, focusat pe donaţii şi contribuţii "anonime", care teoretic ar conferi produsului media o mult dorita independenţă editorială.

În schimb, profesorul Petcu, după ce a desfiinţat îndoielnicele valori şi modele promovate de Uniunea Ziariştior Profesionişti din România - singura organizaţie profesională cât de cât funcţională azi, dar care păcătuieşte prin "dinozaurizare" -, a pus o concluzie defel optimistă cu privire la viitorul jurnalismului din România. Şi anume că "nimic nu va mai putea corecta vreodată această decredibilizare" la care mass-media însele au contribuit din plin.

Au fost totuşi şi concluzii mai optimiste, cum a fost cea pusă la finalul lucrării prezentate, în cadrul lucrărilor pe secţiuni, de redactorul şef al BIHOREANULUI - singura publicaţie locală invitată să prezinte comunicări care să ofere perspectiva unor practicieni mass-media, necesară pentru a face o analiză comparativă cu datele izvorâte din mediului academic.

După ce a prezentat o perspectivă personală asupra evoluţiei jurnalistului român în cele trei decenii de "presă liberă" - de la ziaristica romantico-militantă a anilor ‘90 până la multitasking-ul zilelor noastre, generat de internet, new media şi reţele sociale -, Florin Ciucaş a concluzionat: "Mai în glumă, mai în serios, am putea spune că toate aceste neajunsuri au produs, până la urmă, şi un lucru bun: l-au călit pe jurnalist, desăvărşindu-i profesionalizarea. Astăzi, este un meseriaş care poate face orice (şi nu doar ce ţine de comunicare) aproape în orice loc în care este pus; desigur, dacă îl mai lasă sănătatea. Iar asta spune, totuşi, ceva despre viitor: că presa nu are cum să dispară, indiferent de forma în care va mai ajunge să fie practicată".

Faptul că şi conferinţa de la Oradea privind mass-media - legată de numele a doi cunoscuţi profesori şi condeieri locali, conf. univ. dr. Florin Ardelean şi lector univ. dr. asociat Ioan Laza - a ajuns la ediţia a 7-a, stabilindu-şi deja, în linii mari, tema pentru cea a 8-a, este, în fond, tot un soi de confirmare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mă umflă râsul când aud că, în aceeași propoziție ...
... apare câte un "bugetar" din mass media care alătură cuvintele "jurnalism" și "profesionalism" când se referă la presa locală. Non-sens prin definiție.
Postat 16 Octombrie 2022, 22:06 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON