URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2021, 09:41

Conduşi de dezertori

Conduşi de dezertori (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A venit vara, oamenii pleacă în concedii, şeful Guvernului emite declaraţii aiuritoare despre cum l-au votat românii şi ministra Sănătăţii inventează noi structuri birocratice fără de care, spune ea, nu vom avea spitale.

Între timp, Portugalia închide zona Lisabonei din cauza exploziei Covid cu tulpina indiană, despre care specialiştii arată că este cu 60% mai contagioasă decât cea britanică, la rându-i cu 40% mai molipsitoare comparativ cu cea chinezească, şi despre care Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că la toamnă va avea circulaţie dominantă în întreaga Europă. Marea Britanie a înregistrat săptămâna trecută cel mai negru bilanţ din februarie încoace (peste 11.000 de noi infectări pe zi) şi amână noi relaxări, şi aşa greu decise.

Ce face România? Păi, dincolo de toate ratările ştiute (nicio reformă în justiţie, nicio investiţie străină, niciun "proiect de ţară", un PNRR zdrenţe etc), premierul e ocupat doar cu campania internă din partid, socotind că se cuvine să fie şi preşedintele PNL mulţumită simplului fapt că e mai tânăr decât adversarul său şi că are tricou fără burtă.

Ministra Sănătăţii înfiinţează departamente ba pentru noi spitale, ba pentru lupta cu infecţiile nosocomiale, şi, împreună cu şeful CNAS, majorează cu o zecime, din bugetul şi aşa insuficient, alocările pentru clinicile private în detrimentul spitalelor publice.

Dar mai face ceva România. Ministerul Sănătăţii a pregătit un proiect de act normativ pentru a vinde dozele de vaccin anti-Covid nefolosite, iar Guvernul face demersuri pe lângă Comisia Europeană să ne trimită doar 2 dintre cele 7 milioane de doze programate pentru această lună. 

În loc să convingă cetăţenii să se vaccineze (reclamele siropoase cu "Ce conţine vaccinul" sunt cinică spălare pe mâini), autorităţile au abandonat, pur şi simplu, lupta cu pandemia, satisfăcute că deocamdată nu avem mai mult de 100 de noi infectări pe zi. Din când în când, preşedintele, premierul şi ministrul mai fac robotic "un apel" pro-vaccinare, dar niciun demers serios pentru a atinge ţinta propusă iniţial, de 70% cetăţeni vaccinaţi în septembrie (şi suntem la abia 25%!). 

Se amăgesc că ajunge ca o sportivă, un rocker sau un manelist să facă "reclamă" vaccinării pentru a bifa o sarcină îndeplinită. Nu s-au gândit nicio clipă să explice tuturor cetăţenilor, de pildă printr-o scrisoare pusă în cutia poştală ori o broşură distribuită în toate instituţiile, că de vreme ce deja s-au vaccinat sute de milioane de oameni nu au de ce să se teamă de efecte adverse. Nici măcar că un eventual val 4 al pandemiei ar închide din nou spitalele şi poate chiar firmele. Asta ca să nu mai pomenim că nu au fixat nicio strategie pentru vaccinarea în mediul rural, care se face strict heirupist, ici-colo.

Guvernarea a dezertat, pur şi simplu, de la cea mai stringentă datorie a sa, ameţindu-ne cu planuri pentru un viitor luminos care, însă, se depărtează tot mai mult. Atât doar că, luaţi cu vremea bună, încă nu ne dăm seama de asta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ca orbul de bâtă, propagandistul de serviciu o ține tot așa.
Măi, Criș. Tu ori ești dezertor de la ideologia specifică liberalismului autohton, ori nu asculți ce a transmis "președintele tău" întregii nații. "România a învins pandemia". Așa a spus și chiar îl cred, pentru că la cât de bronzat este și la ce nuanță elegantă și-a tras vopseaua de păr, nu face decât să confirme ce știe deja toată planeta, exceptând Bihoreanul. Că a trecut, cu costuri ce au întors globul pe dos, cea mai agresivă gripă, de la cea "spaniolă" din urmă cu peste un secol.
Postat 28 Iunie 2021, 21:56 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON