URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iunie 2021, 09:41

Conduşi de dezertori

Conduşi de dezertori (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A venit vara, oamenii pleacă în concedii, şeful Guvernului emite declaraţii aiuritoare despre cum l-au votat românii şi ministra Sănătăţii inventează noi structuri birocratice fără de care, spune ea, nu vom avea spitale.

Între timp, Portugalia închide zona Lisabonei din cauza exploziei Covid cu tulpina indiană, despre care specialiştii arată că este cu 60% mai contagioasă decât cea britanică, la rându-i cu 40% mai molipsitoare comparativ cu cea chinezească, şi despre care Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că la toamnă va avea circulaţie dominantă în întreaga Europă. Marea Britanie a înregistrat săptămâna trecută cel mai negru bilanţ din februarie încoace (peste 11.000 de noi infectări pe zi) şi amână noi relaxări, şi aşa greu decise.

Ce face România? Păi, dincolo de toate ratările ştiute (nicio reformă în justiţie, nicio investiţie străină, niciun "proiect de ţară", un PNRR zdrenţe etc), premierul e ocupat doar cu campania internă din partid, socotind că se cuvine să fie şi preşedintele PNL mulţumită simplului fapt că e mai tânăr decât adversarul său şi că are tricou fără burtă.

Ministra Sănătăţii înfiinţează departamente ba pentru noi spitale, ba pentru lupta cu infecţiile nosocomiale, şi, împreună cu şeful CNAS, majorează cu o zecime, din bugetul şi aşa insuficient, alocările pentru clinicile private în detrimentul spitalelor publice.

Dar mai face ceva România. Ministerul Sănătăţii a pregătit un proiect de act normativ pentru a vinde dozele de vaccin anti-Covid nefolosite, iar Guvernul face demersuri pe lângă Comisia Europeană să ne trimită doar 2 dintre cele 7 milioane de doze programate pentru această lună. 

În loc să convingă cetăţenii să se vaccineze (reclamele siropoase cu "Ce conţine vaccinul" sunt cinică spălare pe mâini), autorităţile au abandonat, pur şi simplu, lupta cu pandemia, satisfăcute că deocamdată nu avem mai mult de 100 de noi infectări pe zi. Din când în când, preşedintele, premierul şi ministrul mai fac robotic "un apel" pro-vaccinare, dar niciun demers serios pentru a atinge ţinta propusă iniţial, de 70% cetăţeni vaccinaţi în septembrie (şi suntem la abia 25%!). 

Se amăgesc că ajunge ca o sportivă, un rocker sau un manelist să facă "reclamă" vaccinării pentru a bifa o sarcină îndeplinită. Nu s-au gândit nicio clipă să explice tuturor cetăţenilor, de pildă printr-o scrisoare pusă în cutia poştală ori o broşură distribuită în toate instituţiile, că de vreme ce deja s-au vaccinat sute de milioane de oameni nu au de ce să se teamă de efecte adverse. Nici măcar că un eventual val 4 al pandemiei ar închide din nou spitalele şi poate chiar firmele. Asta ca să nu mai pomenim că nu au fixat nicio strategie pentru vaccinarea în mediul rural, care se face strict heirupist, ici-colo.

Guvernarea a dezertat, pur şi simplu, de la cea mai stringentă datorie a sa, ameţindu-ne cu planuri pentru un viitor luminos care, însă, se depărtează tot mai mult. Atât doar că, luaţi cu vremea bună, încă nu ne dăm seama de asta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ca orbul de bâtă, propagandistul de serviciu o ține tot așa.
Măi, Criș. Tu ori ești dezertor de la ideologia specifică liberalismului autohton, ori nu asculți ce a transmis "președintele tău" întregii nații. "România a învins pandemia". Așa a spus și chiar îl cred, pentru că la cât de bronzat este și la ce nuanță elegantă și-a tras vopseaua de păr, nu face decât să confirme ce știe deja toată planeta, exceptând Bihoreanul. Că a trecut, cu costuri ce au întors globul pe dos, cea mai agresivă gripă, de la cea "spaniolă" din urmă cu peste un secol.
Postat 28 Iunie 2021, 21:56 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON