URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2016, 10:12

Complicaţiile cronice ale diabetului zaharat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Complicaţiile cronice ale diabetului sunt macroangiopatia, microangiopatia şi neuropatia diabetică. Prin angiopatie diabetică se înţelege totalitatea alterărilor vasculare secundare tulburărilor metabolice produse de deficitul absolut sau relativ de insulină, cu accent pe vasele mici (microangiopatia) şi cele mari (macroangiopatia).

Frecvenţa acestor modificări este mare, microangiopatia apărând mai des la tineri, spre deosebire de macropatie care este depistată la adulţii trecuţi de 40 de ani (fiind în legătură şi cu ateroscleroza vaselor mari, întâlnită şi la nediabetici).

Macroangiopatia diabetică determină manifestări cardiace (cardiopatie ischemică şi hipertensiune arterială), manifestări ale circulaţiei periferice (arteriopatia diabetică şi gangrena) şi manifestări cerebrale (atacuri vasculare cerebrale).

Cardiopatia ischemică este mai frecventă la diabetici, la fel ca şi infarctul miocardic acut şi insuficienţa cardiacă. Şi hipertensiunea arterială este mai frecventă la diabetici, unele medicamente antihipertensive fiind contraindicate (diureticele tiazidic şi unele betablocante).

Arteriopatia diabetică (macroangipatia periferică) este una dintre cele mai severe complicaţii cronice ale diabetului, fiind accentuată de obezitate, fumat şi creşterea grăsimilor din sânge; localizarea cea mai frecventă este la nivelul membrelor inferioare, iar gangrena este ultimul stadiu de evoluţie a bolii care apare la circa 25% din cazuri, de obicei după vârsta de 60 de ani şi mai des la cei neglijaţi terapeutic.

Atacurile vasculare cerebrale sunt mai dese la diabetici, apărând în peste 10% din cazuri, fiind mai severe şi cu mortalitate mai ridicată (la peste 30% din cazuri, faţă de circa 15% la nediabetici). Despre profilaxia diabetului zaharat, în numărul viitor.

ATENŢIE!

Microangiopatia diabetică afectează cel mai frecvent vasele retiniene şi renale. Retinopatia diabetică apare şi la diabeticii tineri, afectând circa 10% din bolnavi în primii 10 ani de boală, dar după 15 ani creşte la 50%, iar după 25 de ani de evoluţie există la 90% din bolnavi. Leziunile se evidenţiază prin consultul specializat oftalmologic. Retinopatia poate duce la orbire (diabeticii pot ajunge nevăzători de 10 ori mai des ca nediabeticii, diabetul fiind prima cauză de orbire apărută în cursul vieţii), glaucom (creşterea presiunii intraoculare) şi cataractă. Microangiopatia renală determină glomerulonefrite şi inecţii urinare care pot evolua spre pielonefrită cronică.

REŢINEŢI!

Neuropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente complicaţii ale diabetului, interesând atât sistemul nervos somatic cât şi cel vegetativ, manifestările fiind foarte variate, doar 1-3% dintre bolnavi prezentând semne obiective, 10-30% având semne minore subiective şi 20-30% neavând nici un simptom. Neuropatia diabetică popate fi periferică (mai ales la membrele inferioare, dar şi la cele superioare) şi viscerală (modificări pupilare ale ochiului, afectarea esofagului, stomacului şi intestinului subţire, modificări la nivelul vezicii urinare, impotenţă).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON