Vrei să ştii dacă patronul îţi plăteşte CAS-ul? Ai mai multe joburi, trebuie să plăteşti dări către stat şi nu ştii cât? Acum poţi să afli răspunsurile chiar din propriul birou, de pe canapeaua din sufragerie ori chiar din stradă.
Ai nevoie doar de un calculator, o tabletă sau un smartphone cu conexiune la internet cu care, apoi, poţi intra în spaţiul online al Fiscului. Este vorba despre "Spaţiul Privat Virtual" (SPV), o aplicaţie realizată de specialiştii Ministerului Finanţelor Publice şi cei ai Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) menită să uşureze comunicarea dintre Fisc şi contribuabilii persoane fizice.
Ghişeu online
Lansat în septembrie 2014, iniţial în Bucureşti şi Ilfov, programul poate fi accesat acum din toată ţara. Concret, persoanele fizice interesate pot avea o pagină proprie pe site-ul ANAF, de unde vor avea acces la deciziile de impunere anuale (începând cu cele de anul trecut, aferente veniturilor realizate în 2013) şi, în baza unei solicitări, şi la soldul obligaţiilor neachitate (atât fiscale, cât şi stabilite de alte instituţii şi transmise Fiscului), nota privind obligaţiile de plată, cu care se poate prezenta apoi la Trezorerire, ca să le achite, plus informaţiile cuprinse în declaraţia 112 (privind asigurările sociale declarate de angajatorii lor, lună de lună, începând cu 2011).
"Aici pot fi vizualizate, de asemenea, şi amenzile transmise spre urmărire la unitatea fiscală", a explicat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, Vasile Farc (foto).
Click şi iar click
Pentru a avea acces în "Spaţiul Virtual Privat", persoanele fizice trebuie să se înregistreze ca utilizatori pe site-ul ANAF (www.anaf.ro), completând câteva rubrici cu informaţii personale, numărul de înregistrare a deciziei de impunere pe anul 2013 ori 2014, şi indicând un nume de utilizator, o parolă şi o adresă de e-mail unde, ulterior, aplicaţia va transmite un cod de validare ce confirmă că înregistrarea s-a făcut cu succes.
În cazul persoanelor care nu au alte venituri decât salariul şi, deci, nu primesc decizii de impunere, demersul continuă la sediul Administraţiei Financiare de care aparţin, unde trebuie să se prezinte cu actul de identitate (în original şi copie), respectiv cu numărul de înregistrare atribuit de aplicaţia online, pentru a primi un cod de acces. Iar asta în termen de 10 zile, altminteri sunt şterşi automat din arhiva aplicaţiei şi trebuie s-o ia de la capăt cu înregistrarea.
"Este nevoie de prezenţa acestor persoane la sediul Fiscului pentru ca identitatea lor să fie verificată. Dar trebuie să vină o singură dată, după care toată corespondenţa se poartă online", explică Farc, adăugând că din momentul înregistrării utilizatorii vor primi automat deciziile de impunere numai în spaţiul virtual. "În acest caz nu mai este necesară deplasarea persoanei la sediul organului fiscal sau la oficiul poştal, pentru ridicarea scrisorii recomandate cu confirmare de primire a deciziei", spune purtătorul de cuvânt al AJFP Bihor.
Notificări pe mail
Atenţie mare, însă, căci prin platforma online, Fiscul nu a urmărit doar oferirea unei facilităţi contribuabililor, ci şi o mai rapidă colectare a veniturilor la buget. Ca urmare, dacă utilizatorul bifează afirmaţia "Sunt de acord să primesc atenţionări prin email de la ANAF", termenul de plată pentru obligaţiile fiscale va curge din momentul în care în căsuţa poştală electronică primeşte atenţionarea că decizia de impunere i-a fost transmisă în spaţiul privat virtual, fără să mai fie nevoie de o altă notificare prin poştă.
"Modalităţile prin care ANAF comunică actele administrative sunt, potrivit Codului de procedură fiscală, prin poştă, până la semnarea de primire de către contribuabil, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă (în cazul persoanelor fizice Spaţiul Privat Virtual) sau prin publicitate prin afişarea pe site-ul ANAF. În cazul în care contribuabilul alege să fie notificat prin email, atunci se poate presupune că această metodă de comunicare îi este cea mai favorabilă, în acest caz nemaifiind necesară deplasarea acestuia la sediul organului fiscal sau la oficiul poştal pentru ridicarea scrisorii recomandate cu confirmare de primire a deciziei. Tot din acel moment curge şi termenul prevăzut pentru plată", spune Vasile Farc.
Pentru a lămuri toate aspectele legate de noua aplicaţie, dar şi pentru clarificarea situaţiei fiscale comunicate prin acest serviciu, cei interesaţi pot obţine informaţii telefonic la nr. 0259-433.050 interior 2062, ori accesând "Formular pentru asistenţă" de pe site-ul www.anaf.ro. La fiecare unitate fiscală - promite ANAF - sunt desemnate persoane din cadrul structurilor de servicii pentru contribuabili care să soluţioneze cu prioritate aceste probleme.
GHIŞEUL ONLINE
Pentru firme, contra cost
De anul trecut, agenţii economici au propriul lor spaţiu virtual, unde pot depune şi vizualiza declaraţiile privind obligaţiile la bugetul general consolidat cu ajutorul unui aşa-numit certificat digital, în fapt un dispozitiv (token) cu o semnătură electronică. "Agenţii îşi pot vizualiza şi datoria pe care o au la bugetul statului (soldul), fără să poată însă să vadă defalcat din ce anume se compune", spune purtătorul de cuvânt al AJFP Bihor, Vasile Farc.
Certificate digitale calificate se emit contra cost, fiind necesară apoi şi plata unei taxe de administrare, care trebuie reînnoită anual pentru că, în caz contrar, certificatul digital se inactivează.
În Bihor, majoritatea certificatelor au fost solicitate de contabili şi firme de contabilitate care se ocupă de operaţiunile financiare ale mai multor societăţi. "Este mai comod, cu ajutorul lui se pot depune online 90% din declaraţiile obligatorii, fără să trebuiască să faci drumuri la Administraţia Financiară şi fără să fii presat de timp. Ghişeele se închid la ora 16, dar online se pot depune declaraţiile până la miezul nopţii, ceea ce e un avantaj", explică oficialul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.