URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2021, 20:36

CJ Bihor se poate împrumuta cu 100 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor de infrastructură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleșii PNL și UDMR din Consiliul Județean au aprobat propunerea președintelui Ilie Bolojan de a contracta un credit de 100 milioane lei din care să fie cofinanțate proiecte pe fonduri europene și din programe guvernamentale.

Lucrări „în aer”

Acordul de principiu asupra căruia consilierii județeni au fost chemați să se pronunțe la reuniunea ordinară de miercuri a declanșat încă de la citirea titlului proiectului un dialog în contradictoriu între președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și liderul grupului consilierilor PSD, Felix Cozma, care a pus sub semnul întrebării economiile făcute prin restructurările făcute la finele anului trecut, sugerând că banii economisiți prin reducerea numărului de angajați din CJ și din instituțiile subordonate nu ar fi folosiți la investiții, dar și că CJ nu ar avea bani. „Consiliul Județean nu are bani?”, a întrebat Cozma, scurt.

Bolojan a explicat, însă, că acest acord de principiu „ne-ar permite să intrăm în dialog cu băncile în vederea contractării unui credit”, care va trebui aprobat expres, iar banii împrumutați vor fi folosiți exclusiv pentru investiții.

Președintele CJ Bihor a arătat că Ministerul Dezvoltării a notificat CJ Bihor chiar săptămâna trecută că banii pentru proiectele din PNDL sunt „consumați”, urmând o rectificare în luna august, pentru suplimentarea fondurilor. „Până atunci putem fie să oprim lucrul, fie să plătim din banii noștri”, a spus Bolojan, dând exemplul drumurilor județene Dobrești – Sâmbăta și Damiș – Roșia, care momentan nu mai primesc finanțare prin PNDL. „Dacă nu asigurăm plăți către constructori, ei opresc lucrul în plin sezon”, a completat Bolojan.

Fără finanțare

Liderul grupului de consilieri PSD a insistat: „Ați promovat ideea de economii, rugămintea noastră este să nu urmați modelul Cîțu”, a spus Felix Cozma, cu trimitere atât la economiile făcute prin restructurarea CJ Bihor și a instituțiilor subordonate, cât și la creditele contractate de Guvern. ”Banii economisiți dvs ați spus că vor fi folosiți la proiecte, nu au ajuns? Înseamnă că restructurările au fost fără sens”, a zis Cozma.

Replica lui Bolojan nu a fost pe placul acestuia, președintele CJ Bihor amintind că anul trecut fosta conducere a județului a lansat proiecte fără să le asigure și finanțarea, de dragul voturilor, dar cu efectul că acestea fie nu au fost puse în aplicare, fie au bătut pasul pe loc.

„În cursul anului trecut au fost începute proiecte fără finanțare, podul de la Bulz, drumul județean Căpâlna – Șoimi, drumul județean Bicaciu – Ianoșda... Toți banii economisiți de Consiliul Județean s-au dus în aceste proiecte. Nu puteam explica locuitorilor din Căpâlna de ce s-au săpat niște șanțuri, dar lucrarea nu se face. Pentru drumul județean Tinca – Salonta nici acum nu avem finanțare. Restructurările au fost corecte și toți banii economisiți s-au dus la investiții”, a spus Bolojan.

În final, acordul de principiu pentru contractarea împrumutului a fost aprobat, cu opoziția celor 6 consilieri județeni ai PSD, dar cu voturile celor 27 reprezentanți ai PNL și UDMR.

Unanimități-fulger

Pe de altă parte, tot în reuniunea de miercuri, aleșii bihorenilor au adopta cu unanimitate de voturi, fără deosebire de apartenența politică și chiar fără discuții în contradictoriu, și alte proiecte importante, multe puse în dezbatere publică și publicate pe site-ul CJ Bihor, sau în mod evident utile județului.

Este vorba despre un parteneriat cu Aeroportul, Primăria și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea pentru realizarea unui terminal Cargo la aeroport, un parteneriat cu Administrația Domeniului Public Oradea pentru adăpostirea animalelor în pericol, torturate, captive sau abandonate, un regulament pentru acordarea finanțărilor nerambursabile către ONG-uri și un parteneriat cu Consiliile Județene Alba și Cluj pentru promovarea turistică a Munților Apuseni ca „Țara de piatră. Paradisul carstic al României”.

De asemenea, tot fără polemici și în unanimitate, consilierii județeni au adoptat și o strategie pentru externalizarea serviciilor sociale din structura Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului, precum și o nouă organigramă a acestei instituții, care nu prevede, cum s-a întâmplat la finele anului trecut, desființarea niciunui post.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cofinanțarea din bani europeni ede la 2% la 20%, în funcție de categoria de lucrări.
Dacă-i vorba de 100.000.000 lei (20.000.000 Euro) pentru cofinanțări, înseamnă că acest CJ Bihor vrea lucrări în valoare totală (la o medie până în 2027 inclusiv) de cca. 200.000.000 Euro. Experiența practică de la Oradea pe ciclul anterior, cu corecții de cca. 25.000.000 Euro la aprox. 150.000.000 Euro atrași (așadar 15%), ne arată că ambițiile sunt foarte mari și se vor plasa pe la 250.000.000 Euro "trași" pe hârtie (care suportă orice). Concluzia e clară. Pe bani de împrumut, din credite bancare, orice prostalău poate visa. Eu văd realitatea din teren, de acum. Se deschid șantiere mici, de poduri și podețe, bani nu sunt și nu vezi de luni de zile pe cineva, învârtind măcar simbolic vreo lopată pe acolo.
Postat 01 Iulie 2021, 19:53 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON