URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2022, 17:55

CJ Bihor construiește încă 12 platforme pentru deșeuri voluminoase. Vezi în ce localități!

CJ Bihor construiește încă 12 platforme pentru deșeuri voluminoase. Vezi în ce localități! În Oradea, pe străzile Uzinelor și Thurzo Sandor, funcționează de câțiva ani două centre de colectare a deșeurilor, unde cetățenii pot preda gratuit 12 tipuri de gunoaie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a demarat construcţia a patru platforme pentru colectarea deşeurilor voluminoase şi din construcţii în oraşele Aleşd, Beiuş, Marghita şi Salonta, Consiliul Judeţean Bihor vrea să facă investiţii similare şi în alte 12 localităţi din judeţ.

Este vorba de oraşele Săcuieni şi Valea lui Mihai, respectiv comunele Sântandrei, Tinca, Ceica, Oşorhei, Tileagd, Vadu Crişului, Bratca, Popeşti, Sânmartin şi Sânnicolau Român.

Primăriile acestor localităţi vor semna un contract de asociere cu Consiliul Judeţean Bihor, care va fi supus votului consilierilor judeţeni în următoarea şedinţă a forului.

"Ne dorim să dezvoltăm un sistem care să acopere întreg judeţul. Anul acesta ne propunem să realizăm proiectarea celor 12 platforme şi să lansăm licitaţia pentru execuţia lucrărilor. Acestea ar putea fi finanţate cu fonduri europene, prin actualul Program Operaţional Infrastructură Mare (POIM) sau prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)", a precizat Mircea Mălan, vicepreşedintele CJ Bihor, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Fiecare primărie va transfera către CJ un teren cu o suprafaţă de minimum 3.000 de metri pătraţi. Autoritatea judeţeană va construi platformele, apoi le va transfera în administrarea primăriilor.

La aceste centre de colectare, bihorenii vor putea preda gratuit deşeuri care nu sunt colectate de operatorii de salubritate, precum moloz, deşeuri periculoase, mobilier vechi, etc.

Cele patru platforme deja comandate de CJ Bihor sunt amenajate de asocierea firmelor SC Da Vinci Construct & Proiect SRL şi SC Antrepriză Construcţii Edilitare SRL.

Contractul semnat în urma licitaţiei are o valoare de 4,6 milioane de lei, iar lucrările au început pe 2 februarie, cu un termen de execuţie de 120 de zile.

Centre similare există în Oradea de mai mulţi ani, amenajate de Primăria municipiului şi operatorul de salubritate RER Vest.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON