URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2017, 15:32

Ce ne lipsea! UDMR Bihor vrea un regulament pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare

Ţara arde şi baba se piaptănă! Consilierul local Kirei Melinda vrea să propună Consiliului Local dezbaterea unui regulament în baza căruia să se poată acorda titlul de cetăţean de onoare al municipiului, de parcă aceasta ar fi cea mai acută problemă a oraşului.

"Din 2011 în Oradea nu s-a acordat niciun titlul de cetăţean de onoare, în vreme ce în acest interval în Cluj-Napoca s-au acordat 9 astfel de titluri, în Braşov - 31 iar la Timişoara - 39. Nu ştiu care este explicaţia. Cum nu cred că în Oradea nu ar exista nicio persoană demnă de acest titlu onorabil, m-am gândit că din cauză că nu există un regulament", a declarat Kirei Melinda, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Cea mai înaltă distincţie..."

Potrivit proiectului de regulament inițiat de Kirei, titlul de cetăţean de onoare reprezintă "cea mai înaltă distincţie civică acordată de Consiliul Local".

Acordarea titlului se poate face la propunerea primarului, consilierilor locali, organizaţiilor neguvernamentale sau la solicitarea unui număr de 5% din populaţia cu drept de vot a oraşului şi nu poate fi condiţionată de cetăţenie, vârstă, naţionalitate, domiciliu, sex, religie sau apartenenţă politică.

Titlul este personal şi netransmisibil şi oferă deţinătorului dreptul de a lua cuvântul, fără drept de vot, în plenul Consiliului Local, de a participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul municipalităţii şi de a călători gratuit pe toate mijloacele de transport în comun.

Persoana laureată îşi poate pierde titlul dacă aduce prejudicii municipiului sau ţării ori dacă a fost condamnată penal.

"Împreună cu acest titlu ne-am gândit să îi înmânăm deţinătorului şi o medalie de argint pe modelul celor emise de BNR, cu o greutate de 31,1 grame, diametru de 37 milimetri, având pe avers stema municipiului Oradea şi pe revers clădirea Primăriei Oradea şi inscripţia Cetăţean de onoare", a povestit Kirei Melindea.

Conform proiectului de regulament, numărul titlurilor de cetăţean de onoare acordat într-un an va fi limitat la trei, pentru ca acesta să nu se devalorizeze.

Galeria de onoare

Culmea, deşi este promotorul regulamentului de acordare al titlului de cetăţean de onoare, Kirei Melinda nu a putut să nominalizeze, la cererea BIHOREANULUI, o persoană care să merite această demnitate. "Eu aş propune pe cineva în viaţă, dar nu m-am decis asupra unei persoane", a spus consilierul local.

În prezent, Oradea are 64 de cetăţeni de onoare. Primele titluri au fost acordate în 1993, iar ultimul în 2011. Pe lista laureaţilor se numără tot felul de persoane, de la actorul Florin Piersic, stareţa mănăstirii Sfintei Cruci, Mina Bădilă, poeta Ana Blandiana, antrenorul Emeric Jenei, până la oamenii de afaceri Alexandru Mudura, Ioan Micula şi Viorel Micula şi alţii.

Dacă până în 2008 Primăria a fost generoasă cu acordarea titlului de cetăţean de onoare, după preluarea conducerii administraţiei locale de către liberalul Ilie Bolojan singurul laureat a fost academicianul Marius Sala. Edilul a insistat ca titlul să fie acordat cu zgârcenie pentru a nu îşi pierde valoarea.

Nominalizările făcute pentru acordarea titlului au avut parte şi de momente penibile. În anul 2015 omul de afaceri şi directorul Patronatului din Industrie, Servicii şi Comerţ Ioan Popa Baciu a lansat în spaţiul virtual o petiţie prin care cerea acordarea acestui titlu tocmai primarului Ilie Bolojan. Iniţiativa nu s-a mai materializat după că edilul a declarat din start că nu va accepta aşa ceva.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Nu trebuie niciun regulament !?!
Trebuie o hotarare de "abolire" a celui existent si scoaterea acestei tampenii din existenta orasului !?! Jumatate dintre cetatenii de onoare actuali sunt niste penali si talhari dovediti, care beneficiaza de scutiri de impozite si au tot felul de facilitati, acordate de fosti primari tot atat de ticalosi precum beneficiarii actualului regulament !?!
Postat 09 Martie 2017, 13:06 de WinDos
las' ca are Bolojan de lucru...
...la distrugerea temeinica a orasului ! Bineinteles, niste propuneri de bun simt nu-si au rostul, niste acte de cultura, ceva, niste lucruri bune, nu ! Doar asfalt, amenzi babane, impozite nesimtite, fatzade vopsite si oameni dati afara din casele lor, chestii d' astea da, ne trebuie, e un geniu pustiu ! :)
Postat 08 Martie 2017, 20:36 de AgentulTermic
@grigore
Lache.....te-as propune pe tine, panteonul marilor corifei ar pali in fata "maretelor" tale realizari intelectuale. Clasa 1-a (invatamant special, deficiente mentale), in a 2-a inca nu ai ajuns. Ce zici, pui botu ?
Postat 08 Martie 2017, 20:28 de elev
Excelenta propunere!
Daca are cineva curiozitatea sa intre pe site-ul primariei va avea surpriza sa vada ca au devenit cetateni de onoare ai Oradiei unii care n-aveau si nu au nimic de a face cu aceasta calitate. Da, dar ca;litatea de cetatean de onoare implica, printre altele, scutirea de la plata impozitelor datorate ad-tiei locale. Decideti singuri care dintre urmatorii chiar meritau sa fie cetateni de onoare: 1993,Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa, Petru Goidac, Alexandru Leşco, 1994, Nistor I. Gheorghe, Meşter Dumitru, 1995, Emilian Mircea Chitul, Corneliu Coposu, 1996, Gabriel Ţepelea, Ioan Pop D. Popa, Ovidiu Drimba, Jean Jacques Delmas, Roussin Michel, Lars Homberg, 1997, Hans Rosch, Titus Liviu Roşu, Rus Viorel Galea, Mircea Blaga, 1998, Annelisse Klose, 2000, Mircea Maliţa, Teodor Maghiar, Ioan Popa, Kriszar Zoltan, Karl-Heinz Pelikan, 2002, Tempfli Jozsef, Dan Ioan Popescu, Emeric Iuliu Jenei, Petru Blajovici, Alexandru Mudura, Mozes Carol, Ioan Micula, Viorel Micula, 2003, Gulacsy Albert, Valentin Avrigeanu, Mihail Anton Samuilă, Iosif Silviu Fogarasi, 2004, Helmut Dutsch (PM), Karoly Irenaeus Josef (PM), Ioan Eugen Colf (PM), Emil Roşescu, 2005, Gheorghe Goldiş, Antonio Alexe (PM), Mircea Popescu (PM), Constantin Ştefănoiu (PM),Varadi Ernest (PM), Avram Geoldeş (PM), Viorel Horj (PM), Ana Blandiana, Dumitru Chirilă (PM), Dumitru Radu Popescu, Kristofi Janos, 2006, Patrick Marcel Bellinck, Maria Haiduc, Viorel Faur, Horvath Imre, 2007, Acel Ervin (PM), Ion Alexandrescu, 2008, Maica stareţă stavroforă Mina Bădilă, Florin Piersic, Hubay Miklos, Mioriţa Săteanu, Tuduka Oskar, 2011, Marius Sala. Va rog sa nu fiti carcotasi! Daca un condamnat poate fi presedintele camerei, al treilea om in stat, pot fi cetateni de onoare ai Oradiei si condamnatii! Pai nu?!
Postat 08 Martie 2017, 16:31 de pinonel
Aha..
Bistos..o juma de --la-ntreaga!!!!!
Postat 08 Martie 2017, 16:18 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON