URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2021, 19:11

"Ce este normalitatea pentru omul de astăzi?". Mesajul de Crăciun transmis de episcopul romano-catolic de Oradea

'Ce este normalitatea pentru omul de astăzi?'. Mesajul de Crăciun transmis de episcopul romano-catolic de Oradea Episcopul romano-catolic, Böcskei László (centru), alături de episcopul greco-catolic Virgil Bercea, în 2020, la aprinderea luminilor de Advent, moment dedicat personalului medical din Bihor, aflat în prima linie de luptă cu pandemia Covid
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca-n fiecare an, episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László, a transmis un mesaj pentru enoriaşi în preajma sărbătorii Crăciunului, vorbind despre "una dintre dilemele acestor timpuri: ce este normalitatea pentru omul de astăzi?". 

"Aşteptare şi întâlnire - două situaţii de viaţă, care în lumina Betleemului arată spre ceea ce numim astăzi normalitate. Avem de-a face cu una dintre dilemele acestor timpuri, în care ne întrebăm: ce este normalitatea pentru omul de astăzi? Care este acea stare de viaţă, în care omul se simte sigur şi asigurat? Este bine să tânjim spre un alt fel de normalitate sau trebuie să ne obişnuim cu ceea ce, în condiţiile vitrege de acum, ţine de normalitatea existenţei noastre?!", se întreabă episcopul. 

Referindu-se la faptul că unele activităţi distractive sau recreative obişnuite acestei perioade nu se pot organiza din cauza pandemiei, PS Böcskei László spune că liniştea le este benefică oamenilor. 

"Urmărind pregătirile sărbătorilor de Crăciun, un jurnalist a constatat cu amărăciune că în multe oraşe europene au fost anulate târgurile de Crăciun şi alte evenimente legate de sărbătoare. (...) S-a constatat şi faptul că iluminatul localităţilor în această perioadă nu atinge intensitatea anilor de dinainte de pandemie. Această realitate cauzează probleme în economiile locale şi mulţi antreprenori se confruntă cu minusuri serioase. Dar cea mai gravă întrebare formulată de jurnalist este: ce vor putea face oamenii în această linişte? Cum vor putea petrece sărbătorilor fără agitaţia obişnuită? (...) Avem nevoie de linişte, pentru a percepe pe Dumnezeu, care se apropie de noi! (...) Într-o lume care îşi asumă un ritm mai lent şi cumpătat, putem ajunge mai uşor la Dumnezeu. Aceasta este chemarea Crăciunului: apropiindu-ne de El, să ne descoperim pe noi înşine şi lumea a cărei parte suntem", transmite episcopul romano-catolic de Oradea.


Mesajul integral al PS Böcskei László: 

Fraţi şi surori în Cristos,
Dragi credincioşi,

În fiecare an, înaintea liturghiei din noaptea sfântă a Crăciunului, în catedrala noastră dăm citire fragmentului din Martirologiul Roman, care face referire la naşterea lui Isus. Evocăm evenimentele vremurilor trecute, începând cu facerea lumii şi legământul de pace de după potop, amintim ascultarea lui Abraham şi a lui Moise, păşim pe urmele regilor şi a profeţilor Vechiului Testament şi ajungem în epoca marelui imperiu roman şi a împăraţilor, pentru a descoperi în chenarul încercat al timpului, cel mai frumos şi mai important eveniment din istoria omenirii: "atunci când domnea pacea pe întregul pământ, Isus Cristos, Fiul Dumnezeului Veşnic şi al Tatălui veşnic, prin venirea sa dorind să sfinţească lumea, zămislindu-se de la Duhul Sfânt, la nouă luni după zămislire, în Betleemul Iudeii, s-a născut din Maria şi s-a făcut om!"

Sărbătoarea Crăciunului ne duce mai departe, pentru a cunoaşte îndeaproape circumstanţele acestui eveniment. Evanghelistul Luca ne relatează punctual cele întâmplate, astfel că putem simţi din plin atmosfera Betleemului, unde păstorii simpli, auzind cântecul îngeresc, pornesc pentru a-l descoperi pe cel ce va aduce o nouă etapă în viaţa omenirii. Mesajul profund al sărbătorii îl auzim proclamat în evanghelia liturghiei Solemnităţii Naşterii Domnului, când prin prologul cunoscut, evanghelistul Ioan proclamă cel mai important adevăr referitor la Isus: "Prin Isus Cristos Dumnezeu se adresează oamenilor. Cel care crede în El, devine părtaş în plinătatea iubirii lui Dumnezeu!"

Prin Isus Cristos Dumnezeu se adresează oamenilor.

Iubiţi credincioşi! Şi în acest an celebrarea sfântului Crăciun ne confruntă cu acest adevăr, pentru a nu obosi în aşteptare. Încercările timpurilor recente ne impun o aşteptare apăsătoare, motiv pentru care avem foarte mare nevoie de speranţă şi  încurajare. Crăciunul zilelor noastre vine cu un astfel de mesaj: prin Pruncul de la Betleem, Dumnezeu ne vorbeşte cu adevărat! El ni se dezvăluie prin apropierea manifestată faţă de noi, ne învaţă, să nu ne temem de întunericul care ne cuprinde. Trebuie să observăm simplitatea lui Dumnezeu, căci astfel se dezvăluie iubirea de oameni a Tatălui nostru ceresc.

Cel care crede în El, devine părtaş în plinătatea iubirii lui Dumnezeu!"

Dincolo de aşteptarea experimentată în acest timp, sărbătoarea Crăciunului din acest an ne invită la o trăire mai profundă a întâlnirii. Trecând peste realităţile, actuale, depăşind dificultăţile cu care ne întâlnim şi care nu de puţine ori ne determină să ne reorganizăm viaţa, putem avea parte de întâlnirea care provine tocmai din apropierea înnoitoare a lui Dumnezeu. Păstorii din Betleem nu şi-au imaginat ce urmează să li se întâmple. Au pornit la auzul cântecului îngeresc, şi ajunşi în faţa ieslei au descoperit rodul credinţei lor, care s-a arătat prin iubirea lui Dumnezeu îmbrăcată în chip de om. Şi în acest an, când viaţa noastră şi legăturile interumane din care trăim este încă pecetluită de povara pandemiei, este foarte important să rămânem deschişi faţă de lucrarea minunată a lui Dumnezeu. Trebuie să ajungem până la iesle, căci doar acolo vom putea experimenta darul iubitor al lui Dumnezeu, prin care va creşte lumina în viaţa noastră.

Fraţi şi Surori în Cristos!

Aşteptare şi întâlnire - două situaţii de viaţă, care în lumina Betleemului arată spre ceea ce numim astăzi normalitate. Avem de-a face cu una dintre dilemele acestor timpuri, în care ne întrebăm: ce este normalitatea pentru omul de astăzi? Care este acea stare de viaţă, în care omul se simte sigur şi asigurat? Este bine să tânjim spre un alt fel de normalitate sau trebuie să ne obişnuim cu ceea ce, în condiţiile vitrege de acum, ţine de normalitatea existenţei noastre?!

Dragii mei!

Urmărind cu atenţie relatările referitoare la evenimentul Crăciunului, putem observa că acestea comportă în ele o tensiune a normalităţii, evidenţiind de fapt toate acele manifestări, care ne încearcă pe parcursul vieţii. Căci ţine oare de normalitatea vieţii, ca o pereche de logodnici să fie nevoiţi să îşi schimbe planurile de viitor tocmai înainte de căsătorie? – Nu, dar este normalitate ca ei să nu renunţe unul la celălalt şi la planul lor comun. Sau ţine oare de normalitate ca tânăra mămică, aşteptând naşterea pruncului ei, să fie nevoită să facă un drum lung şi periculos, pentru a participa la recensământul anunţat? – Nu, dar este o normalitate ca în situaţia dată pe lângă drepturile personale să îşi asume şi îndatoririle ce le revin faţă de comunitatea din care făceau parte. Şi mergând mai departe, ţine oare de normalitate faptul ca acest cuplu istovit şi aflat într-o situaţie specială să nu fie primit într-un loc de cazare? – Nu, dar este o normalitate, ca în ciuda respingerii şi a eşecului, să nu renunţe la demnitatea proprie şi să meargă mai departe cu speranţă. Şi, nu în ultimul rând, ţine oare de normalitate ca un prunc nou născut să experimenteze căldura unui cămin în staulul boilor şi al măgarilor? – Nu, dar este normalitate, ca sărăcia aparentă să nu fie piedică în faţa iubirii revelate a lui Dumnezeu. 

Experimentarea vulnerabilităţii şi a respingerii a îngreunat drumul călătorilor spre ţelul asumat, dar nimic din acestea nu a putut împiedica măreţia lui Dumnezeu să se rate pentru binele omenirii. Căci: "Un copil ni s-a născut, un fiu ni s-a dat nouă. Stăpânirea va fi pe umerii lui şi va fi numit sfetnic minunat, Dumnezeu puternic, părinte veşnic, principe al păcii.(Is 9, 5)

Iubiţi credincioşi!

Urmărind pregătirile sărbătorilor de Crăciun, un jurnalist a constatat cu amărăciune că în multe oraşe europene au fost anulate târgurile de Crăciun şi alte evenimente legate de sărbătoare. Mai mult decât atât, prin mijloacele tehnice moderne, s-a constatat şi faptul că iluminatul localităţilor în această perioadă nu atinge intensitatea anilor de dinainte de pandemie. Această realitate cauzează probleme în economiile locale şi mulţi antreprenori se confruntă cu minusuri serioase. Dar cea mai gravă întrebare formulată de jurnalist este: ce vor putea face oamenii în această linişte? Cum vor putea petrece sărbătorilor fără agitaţia obişnuită?

"Prin Isus Cristos Dumnezeu se adresează oamenilor. Cel care crede în El, devine părtaş în plinătatea iubirii lui Dumnezeu!" Avem nevoie de linişte, pentru a percepe pe Dumnezeu, care se apropie de noi! Avem nevoie de liniştire, pentru a putea auzi cuvântul Lui! Avem nevoie de pace interioară, pentru ca debarasându-ne de atâtea poveri inutile, să ne putem destăinui Celui, care urmăreşte gândul şi privirea noastră.  Într-o lume care îşi asumă un ritm mai lent şi cumpătat, putem ajunge mai uşor la Dumnezeu. Aceasta este chemarea Crăciunului: apropiindu-ne de El, să ne descoperim pe noi înşine şi lumea a cărei parte suntem. Căci aceasta este adevărata normalitate: să îmi găsesc locul, să îmi cunosc calea şi să îmi urmăresc ţelul. Fiul Omului la Betleem s-a întrupat pentru noi, pentru ca să ne ducă la acea normalitate, care este împărtăşirea iubirii lui Dumnezeu.

Doresc tuturor, ca sărbătorirea misterului sfântului Crăciun să sporească în noi speranţa aşteptării şi să ne facă vrednici de o întâlnire adevărată. Încărcaţi cu grijile şi neliniştile noastre cotidiene, să ne apropiem de ieslea lui Isus. Doar atât este necesar, pentru ca adevărata pace să strălucească în viaţa noastră. Această pace să fie darul de preţ, pe care cu bucurie şi credinţă să-l oferim celor din jurul nostru.

Oradea, la Sfântul Crăciun 2021.

†Böcskei László, megyés püspök
________________________________________________________________

Böcskei László, episcop romano-catolic de Oradea, mesaj la Sfântul Crăciun 2021.           

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON