URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2023, 08:01

Cavalerul șampaniei: Un orădean e „Cavaler al șampaniei” în Brescia, unde a deschis un local specializat în vinuri (FOTO)

Cavalerul șampaniei: Un orădean e „Cavaler al șampaniei” în Brescia, unde a deschis un local specializat în vinuri (FOTO) LA PALAT. Înmânarea titlurilor de cavaleri ai șampaniei se desfășoară după un ceremonial cu parfum medieval. Membrii veterani ai Ordinului Coteaux de Champagne sunt întâmpinați în sunete de trompete înainte de a „unge” noii Cavaleri, Adrian (al doilea din stânga) primind acest titlu alături de alți neofiți
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Vinul nu este doar o băutură, este o întreagă experienţă", descrie orădeanul Adrian Cristian Bibarţ vechea licoare a lui Bachus. 

Somelierul a fost desemnat la finalul lunii trecute "Cavaler al şampaniei", un titlu oferit de mai-marii demnitari ai Ordinului Coteaux de Champagne, format încă din secolul XVII în Franţa, la Reims, oraş din provincia unde a fost "inventat" vinul spumant cunoscut de atunci, generic, drept şampanie. Orădeanul a studiat ani întregi tainele acestei băuturi, una dintre cele mai iubite din toate timpurile.

Barman în Londra 

Adrian şi-a descoperit pasiunea pentru mixology¸ arta combinării unor băuturi cu proprietăţi diferite cu scopul de a crea cocktailuri savuroase, în primii ani ai tinereţii. După ce a absolvit fostul Liceu CFR din Oradea la finele anilor 90, s-a înscris la Facultatea de Mecanică a Politehnicii timişorene, în studenţie începând să lucreze ca barman pentru a face bani de buzunar. 

barman

"Îmi amintesc cât de greu era pe vremea aia să faci o băutură alcoolică aromată. Nu găseam nimic interesant, trebuia să inventăm tot soiul de reţete. Câştigam destul de bine, dar mi-am dorit totuşi să plec peste hotare. Printr-o firmă de recrutare am reuşit să-mi găsesc un job de barman la un restaurant din Marea Britanie, unde am plecat după ce mi-am luat viza, fiindcă pe atunci România nu era în Uniunea Europeană", povesteşte orădeanul. Şi nici UK nu ieşise din UE...

Întâlnirea de la Rivo

Cu banii astfel câştigaţi, în 2006 s-a înscris la Wine & Spirit Education Trust, o academie recunoscută la nivel mondial pentru calificările pe care le certifică în domeniul băuturilor alcoolice. "Timp de patru ani, ziua eram la şcoală şi învăţam, iar seara la muncă. În 2010 am absolvit ultimul nivel, cu numărul cinci, al şcolii", povesteşte somelierul, ajuns mai târziu manager la un lanţ de localuri din Marea Britanie, Sonegate Group.  

Deşi a avansat în carieră, Adrian şi-a dorit să revină pentru o perioadă în Oradea natală, aşa că în 2015 a fost cooptat ca manager al celui mai nou restaurant deschis în oraş la acea vreme, Rivo, unde avea să-şi întâlnească viitoarea soţie. 

"Era chiar în seara de după tragedia din Colectiv, în octombrie. Am ieşit cu prietenii în oraş şi am ajuns la Rivo, unde un verişor ne-a făcut cunoştinţă cu Adi. Ne-am plăcut de atunci", îşi aminteşte Adela (foto), şi ea orădeancă, dar mutată de la 11 ani în Italia, la Brescia. S-au căsătorit şapte ani mai târziu, în 2022. 

De la zero

Cei doi aveau un vis: să-şi deschidă un local al lor. Aşa că, în loc să rămână acasă ori să se întoarcă la Londra, Adi s-a mutat la Brescia, pentru a-i fi aproape Adelei. 

În Italia a luat totul de la capăt. "Acolo majoritatea afacerilor din industria ospitalieră sunt afaceri de familie. La ei nu se obişnuieşte să angajezi un şef din afară, aşa că prima dată am fost simplu ajutor de barman", povesteşte somelierul. 

Între timp şi-a dorit să înveţe cât mai multe despre secretele licorii care se face aproape singură. Alături de Adela a vizitat podgorii şi case de vinuri vechi de sute de ani, atât în Italia, cât şi în Franţa, în provincia recunoscută pentru vinul spumant al regilor, Champagne. 

"Cel mai vechi vin pe care l-am gustat vreodată a fost unul din 1928. Lumea vinului este fascinantă, plină de detalii nebănuite. Vizitând zeci de podgorii, am văzut cum vinul făcut din strugurii culeşi de pe un vârf de deal este diferit faţă de cel făcut din boabele de la poalele aceluiaşi deal. Cum solul, vechimea, procesul de fermentare şi depozitarea influenţează gustul acestei băuturi, care nu este doar un aliment, ci o întreagă experienţă", povesteşte Adrian cu patos.

Cireşul din Dialogue 

Ajungând să cunoască tot mai multe dintre secretele licorii lui Bachus şi muncind la mai multe hoteluri şi restaurante din Brescia, Adi şi Adela şi-au dat seama cum pot intra pe piaţa în care deja concurau 700 de localuri: oferind clienţilor o atenţie cu totul deosebită. 

"În 2020 am cumpărat un spaţiu şi l-am renovat complet, iar în septembrie 2021 am deschis. Am stabilit ca eu să mă ocup de rezervări, de promovarea pe reţelele de socializare, de primirea clienţilor. Discuţiile directe cu aceştia sunt importante pentru că oamenii văd cât suntem de implicaţi", zice Adela. 

Numele ales pentru local a fost Dialogue Lounge Bar (foto), pentru a descrie legătura dintre clienţi şi angajaţi: comunicarea. Specializat în vinuri şi cocktailuri, el a fost decorat cu cireş japonez, care simbolizează renaşterea, frumuseţea şi fragilitatea vieţii. 

Nominalizat între cavaleri 

La un an şi jumătate după lansare, orădenii au ajuns să ofere în propriul local peste 1.000 de etichete de vinuri, cele mai multe din Italia şi Franţa, de la producători pe care îi vizitaseră. 

Cum proprietarii podgoriilor au fost impresionaţi de implicarea lui Adi, câţiva l-au nominalizat pentru titlul de Cavaler (cea dintâi treaptă ierarhică) al Ordinului Coteaux de Champagne (Dealurile din Champagne), înfiinţat încă din secolul XVII în Reims, unul dintre cele mai importante oraşe ale faimoasei regiuni din Franţa unde se produce spumantul.

Datoria acestui grup select, alcătuit din podgoreni şi somelieri, enologi şi alţi pasionaţi, este de a promova băutura peste tot în lume. Ordinul are 5.000 de membri şi periodic, când unii încetează din viaţă, sunt aleşi în locul lor alţii, pentru a duce mai departe "moştenirea" şampaniei. 

"Am fost uimit când am aflat despre propunere. Primirea unei astfel de recunoaşteri a fost măgulitoare şi m-a făcut să realizez că mi-am ales bine drumul în viaţă. Ceremonia de acordare a titlurilor, care s-a desfăşurat pe 28 martie, a fost cu adevărat magică, dându-mi posibilitatea să întâlnesc oameni care împărtăşesc aceeaşi pasiune", povesteşte el. 

La câteva zile după primirea titlului, presa din Brescia a scris despre el că este singurul locuitor al oraşului cu o asemenea distincţie. De atunci, primeşte cutii cu vinuri din diverse colţuri ale lumii, producătorii cerându-i părerea despre gustul şi aspectul lor. Căci acum Adrian nu are doar cunoştinţele, ci şi datoria să le împărtăşească...


TEZAUR FRANCEZ
Cavaleri, ofiţeri, şambelani

"Champagne" (şampanie) este o denumire protejată de Uniunea Europeană pentru vinurile spumante produse în provincia franceză cu acelaşi nume. Procedeul fabricării e utilizat şi în alte ţări, dar denumirea de origine nu poate fi folosită decât pentru vinurile din această regiune. Băutura este produsă doar din trei soiuri de struguri: Chardonnay, Pinot noir şi Pinot meunier.

Șampanie

Ordinul Coteaux de Champagne este condus de un consiliu cu sediul la Reims, alcătuit din "demnitari", două treimi dintre aceştia provenind din industria şampaniei. În fruntea consiliului se află un aşa-numit comandant, ales pentru un an. Primul grad al membrilor Ordinului este de cavaler, după acesta urmând cel de Ofiţer, iar apoi de Şambelan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON