URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2015, 18:00

Cât plantăm în luna arborilor?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ne aflăm în plină campanie de împăduriri, ceea ce înseamnă că la nivel naţional, Romsilva va planta 37 milioane de puieţi forestieri, produşi exclusiv în pepinierele proprii, pe o suprafaţă totală de 6.300 hectare.

Direcţia Silvică Bihor va regenera în această primăvară o suprafaţă de 366,08 hectare, din care 273,26 ha prin regenerări naturale şi 92,82 ha prin împăduriri, iar pentru consolidarea plantaţiilor executate în anii anteriori vom face completări pe 52,11 ha. În total, vom utiliza peste 719.000 puieţi forestieri din 16 specii.

Pentru a mări semnificativ suprafaţa fondului forestier naţional, sunt necesare eforturile conjugate ale tuturor factorilor implicaţi, de la autorităţi pentru mediu şi agricultură până la instituţii de cercetare-dezvoltare, în primul rând pentru identificarea terenurilor care să facă obiectul acestei acţiuni, iar apoi pentru identificarea soluţiilor tehnice.

Romsilva a lansat oferta, în special pentru administraţiile locale, de a identifica terenurile din patrimoniul acestora pe care se pot înfiinţa plantaţii forestiere pentru protecţia localităţilor, a culturilor agricole sau a unor drumuri de interes local. Pe lângă protecţia împotriva viscolului sau a secetei, pădurile îndeplinesc rolul cel mai important în viaţa comunităţii, acela de a îmbunătăţi condiţiile generale de mediu şi de a creşte calitatea vieţii. Pentru anul 2015, ne-am propus să facem sponsorizări de un milion de puieţi forestieri. Dacă e nevoie, putem chiar să mărim acest plafon.

Pădurea a fost dintotdeauna suportul natural pentru traiul şi dezvoltarea omului. Dacă la începuturi reprezenta doar sursa de hrană şi de materii prime, evoluţia societăţii a impus abordări din ce în ce mai diverse în relaţia om-pădure. Şi doar o gestionare durabilă a fondului forestier naţional, cum şi-a propus Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, poate duce la o viaţă cu un nivel ridicat de calitate.

Adrian Florescu

Director Direcţia Silvică Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Stupoarea pădurarului !!!
Înainte de defrişare erau "n" arbori ... după "facturare" s-au numărat "n+1" în picioare, cu frunze pe ei !!!
Postat 18 Aprilie 2015, 20:30 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON