Ne aflăm în plină campanie de împăduriri, ceea ce înseamnă că la nivel naţional, Romsilva va planta 37 milioane de puieţi forestieri, produşi exclusiv în pepinierele proprii, pe o suprafaţă totală de 6.300 hectare.
Direcţia Silvică Bihor va regenera în această primăvară o suprafaţă de 366,08 hectare, din care 273,26 ha prin regenerări naturale şi 92,82 ha prin împăduriri, iar pentru consolidarea plantaţiilor executate în anii anteriori vom face completări pe 52,11 ha. În total, vom utiliza peste 719.000 puieţi forestieri din 16 specii.
Pentru a mări semnificativ suprafaţa fondului forestier naţional, sunt necesare eforturile conjugate ale tuturor factorilor implicaţi, de la autorităţi pentru mediu şi agricultură până la instituţii de cercetare-dezvoltare, în primul rând pentru identificarea terenurilor care să facă obiectul acestei acţiuni, iar apoi pentru identificarea soluţiilor tehnice.
Romsilva a lansat oferta, în special pentru administraţiile locale, de a identifica terenurile din patrimoniul acestora pe care se pot înfiinţa plantaţii forestiere pentru protecţia localităţilor, a culturilor agricole sau a unor drumuri de interes local. Pe lângă protecţia împotriva viscolului sau a secetei, pădurile îndeplinesc rolul cel mai important în viaţa comunităţii, acela de a îmbunătăţi condiţiile generale de mediu şi de a creşte calitatea vieţii. Pentru anul 2015, ne-am propus să facem sponsorizări de un milion de puieţi forestieri. Dacă e nevoie, putem chiar să mărim acest plafon.
Pădurea a fost dintotdeauna suportul natural pentru traiul şi dezvoltarea omului. Dacă la începuturi reprezenta doar sursa de hrană şi de materii prime, evoluţia societăţii a impus abordări din ce în ce mai diverse în relaţia om-pădure. Şi doar o gestionare durabilă a fondului forestier naţional, cum şi-a propus Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, poate duce la o viaţă cu un nivel ridicat de calitate.
Adrian Florescu
Director Direcţia Silvică Bihor
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.