URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2022, 08:56

Casa Vágó din centrul Oradiei va fi transformată în hotel (FOTO)

Casa Vágó din centrul Oradiei va fi transformată în hotel (FOTO) foto: destepti.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa Vágó din Oradea, de pe strada General Traian Moşoiu 14, va fi restaurată şi transformată în imobil cu destinaţie hotelieră şi restaurant.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, arhitecţii municipalităţii şi-au dat avizul de oportunitate pentru reabilitarea clădirii şi schimbarea destinaţiei acesteia.

"Este vorba despre casa Vágó, o clădire secession propusă pentru clasare. Reabilitarea acestei clădiri trebuie să aibă la bază un proiect unitar, prin care să se stabilească posibilităţile şi nivelul de intervenţie. Urmează elaborarea unui studiu istoric şi a unei documentaţii complexe cu care se va reveni la comisie", a precizat Arina Moş, viceprimarul municipiului Oradea.

Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a avizat joia trecută restaurarea clădirii existente, mansardarea şi schimbarea destinaţiei ei în hotel cu restaurant.

În paralel, construcţiile parazitare din curtea imobilului vor fi demolate pentru a face loc unui corp de clădire nou, tot cu funcţiuni de cazare.

Casa Vágó a fost construită în anul 1905 de cei doi fraţi arhitecţi László şi József Vágó pentru părinţii lor, în stil secession, fiind ornată cu motive florale din folclorul maghiar.

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi şedinţe, CMUAT a avizat Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea unei hale logistice cu parter şi etaj parţial şi a unei clădiri administrative cu două etaje pe un teren situat în Calea Borşului 31.

Urbaniştii au mai aprobat şi organizarea unei consultări publice cu privire la intenţia firmei Instal Casa de a construi un spaţiu suplimentar de depozitare şi comerţ în strada Matei Corvin 209.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
comisie fara creier
cei din comisia de urbanism is o sleahta de inculti, ahtiata dupa bani si mita/interese, altfel nu se explica reaua vointa si imbecilitatea continua legata de locurile de parcare in oras, pentru tot ce se construieste aici - de la blocuri, magazine, la hoteluri, etc. peste tot in oras se vorbeste in birourile celor implicati in constructii de interesele exclusive ale pnl in oras, de dominarea pietei si impunerea vointei lor in tot, inclusiv prin incalcarea legii si a deontologiei profesionale.
Postat 08 Martie 2022, 20:36 de roger
Va fi un hotel cu restaurant ...
... doar pentru cei care vin cu taxiul. Că altfel, la 8 lei ora de parcare acolo pe stradă, cu obligativitatea respectării a maxim două ore, nu merită să te cazezi acolo. Plus că riveranilor li se diminuează locurile de parcare, dacă apar excepții de la regulă. Simpla constatare a acestui aspect arată două lucruri ... ori că în comisia de urbanism sunt niște amatori cu capul vraiște, ori că există deja un aranjament tipic "liberal", prin care hotelul va beneficia de un tarif preferențial pentru minim 30% locuri de parcare din capacitatea de cazare, după cum e standardul în materie. Dar ce mai contează o așa tâmpenie, cum ar fi respectarea standardelor, normelor, regulilor și legilor, pentru ditamai habarniștii de edili orădeni ai PNL?
Postat 08 Martie 2022, 10:31 de KP
minunat, sa fiu ironic…
se mansardeaza, se sporeste spatiul. nu mai bine in locul extinderii din curte se facea o parcare? strada e deja suprasolicitata si ca trafic, si ca parcari. fosta gradinita, cine mai are nevoie de ele, a ajuns pe maini bune. profit sa fie…
Postat 08 Martie 2022, 09:17 de macese
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON