URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2023, 14:29

Bolojan vrea încă un credit de 30 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor cu fonduri UE ale Consiliului Județean Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că va propune aleșilor bihorenilor să aprobe contractarea unei noi linii de credit, în sumă de 30 milioane euro, pentru plata lucrărilor executate în cadrul proiectelor finanțate cu fonduri europene, până la recuperarea acestora.

„În ședința ordinară din luna aceasta vom cere aprobarea unui credit de 30 milioane de euro pentru asigurarea finanțării pe proiectele depuse pe Programul Regional Nord-Vest”, a spus Bolojan într-o conferință de presă pe care a susținut-o luni.

În acest context, șeful administrației județene a amintit că aceasta asigură din bugetul propriu plata lucrărilor demarate la proiecte cum ar fi Campusul pentru învățământul dual, pentru care a fost aprobată finanțarea prin PNRR și urmează și semnarea contractului de finanțare, abia apoi putându-se, în baza contractului, să fie recuperate sumele plătite de CJ Bihor.  

„Cu banii încasați plătim lucrările în derulare, pentru a asigura fluența lor”, a mai spus Bolojan.

Din noul credit ar urma să fie asigurată, până la aprobarea finanțării europene, plata lucrărilor la centurile din Zona Metropolitană Oradea, pentru construirea drumului Padiș – Ic Ponor și pentru modernizarea DJ 795 Salonta – Tinca, în total 73 km, pentru care CJ Bihor a depus o cerere de finanțare în sumă totală de peste 639 milioane lei, echivalentul a 128 milioane euro.

În luna martie a acestui an, CJ Bihor a mai contractat un credit de 100 milioane lei pentru finanțarea a 12 proiecte de investiții, începând de la modernizarea unor drumuri județene și reabilitarea clădirii fostei Policlinici Mari din Oradea în vederea transformării în sediu administrativ până la înființarea unor parcuri industriale în județ ori a Centrului Cultural Multifuncțional din Oradea.

De obicei, lucrările pe fonduri europene se achită în prima fază cu bani de la bugetele locale și din credite contractate de autoritățile locale, întrucât ghidurile de finanțare cu fonduri europene și semnarea contractelor de finanțare cu bani nerambursabili întârzie la nivel central.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ia cârmaciule cât mai poți ...
... că dacă se închide robinetul dinspre vest, după cum anunță deja niște bancheri care au spectrul falimentulului euro-atlantismului în fața ochilor, rămânem cu sapa-n mână degeaba. Dă-i încolo pe urmașii plătitori că, la ce inflație va fi și până la finalul ciclului financiar multianual de acum, o să-i coste un mizilic toată treaba.
Postat 09 August 2023, 08:49 de KP
Rapid sare propaganda
Mai puteți ::::))))
Postat 08 August 2023, 18:43 de Sandu2100
Un taran
Investim doar in lucruri care nu aduc nici un ban profit inapoi. E exact cum face taranul ce castiga la Loto , isi cumpara zeci de Ferrari, Bentley, vila cu 15 camere apoi nu mai are bani sa le intretina, in loc sa faci ceva care sa iti aduca bani in viitor
Postat 08 August 2023, 17:49 de Petre93
una e linie de finantare pe termen "scurt" ptr cashflow (cand investitia o faci din bani europeni gratis, dar platesti tu suma si recuperezi banii intr-un an), alta e investitie facuta pe imprumut, si alta e cheltuiala de consum si socialism pe datorie
una (1) e linie de finantare pe termen "scurt" ptr cashflow (cand investitia o faci din bani europeni gratis, dar platesti tu suma si recuperezi banii intr-un an), alta (2) e investitie facuta pe imprumut (care daca e o investitie rentabila, de risc mic, si costul de imprumut e redus, e si asta buna), si alta (3) e cheltuiala de consum si socialism pe datorie... pe stil de faliment grecesc ...iar la nivel central, cu socialismul nostru, ne imprumutam de la banci doar ca sa platim salarii de bugetari de multe ori neproductivi, pensii speciale, panselute care nu cresc veniturile viitorare si economia.
Postat 08 August 2023, 17:47 de unu
Ce simplu-i pentru unii
Si eu vreau un credit, chiar mai multe, pe "spatele cuiva".
Postat 08 August 2023, 16:10 de Maikeltroll
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON