URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Mai 2018, 12:50

Bolojan îl sprijină pe candidatul pro-român la Primăria Chişinău: Sper ca peste o săptămână să putem deja planifica proiecte europene

Bolojan îl sprijină pe candidatul pro-român la Primăria Chişinău: Sper ca peste o săptămână să putem deja planifica proiecte europene foto: arhivă, tribuna.md
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, totodată prim-vicepreşedinte al PNL, a fost prezent duminică, 27 mai, în Capitala Republicii Moldova, pentru a-l sprijini pe Andrei Năstase (foto primul din dreapta), candidatul pro-european al Platformei Demnitate şi Adevăr la funcția de primar al municipiului Chişinău, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, programat pe 3 iunie, prilej cu care i-a oferit susţinere în plan administrativ, inclusiv pentru întocmirea unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii cu fonduri nerambursabile care să fie obţinute de la Uniunea Europeană.

De asemenea, Bolojan i-a oferit lui Andrei Năstase şi sprijin politic, propunându-şi să aibă o întâlnire cu studenţii basarabeni din Oradea pentru a-i ruga să meargă la vot şi să-şi exprime opţiunile pentru Andrei Năstase.

Înfrăţire cu proiecte

„Sper ca peste o săptămână să putem deja planifica proiecte europene pentru Chișinău. O primărie europeană la Chișinău va genera parteneriate puternice cu orașe din România care au reușit”, a declarat după întâlnirea cu Andrei Năstase primarul Oradiei, citat de site-ul unimedia.md.

Potrivit acestuia, Bolojan a discutat cu „colegii primari de succes din marile orașe ale României - Cluj, Timișoara, Alba Iulia - să construim o rețea de suport pentru a direcționa fonduri europene de dezvoltare pentru Chișinău, dar totul depinde și de votul de duminica viitoare”.

De asemenea, primarul Oradiei a spus că va pune la dispoziţia municipalităţii din Chişinău rezultatele experienţei proprii, nu doar în ce priveşte accesarea fondurilor UE, ci şi în general administrarea oraşului. Concret, de pildă, Bolojan a vorbit despre aplicația „Oradea Report”, prin care cetăţenii pot semnala problemele edilitare, dar a propus şi alte metode prin care cele două state româneşti să se apropie mai mult, cum ar fi desfiinţarea sistemului de roaming pentru convorbirile telefonice internaţionale.

„Om serios, fără televiziuni”

După întâlnirea cu candidatul proeuropean, Bolojan a declarat că îl sprijină pe Andrei Năstase nu doar pentru orientarea sa - diferită de cea a politicienilor pro-ruşi din Republica Moldova - ci şi pentru că „îl cunoaşte” şi i-a făcut impresia unui om „extrem de serios și de dedicat”.

„Ne-am întâlnit și am discutat îndelung despre experiența noastră de aici, de la Oradea, despre cum am reușit să transformăm orașul într-o metropolă de succes. A venit fără televiziuni după el, fără presă, fără spectacol, cu discreția caracteristică unui om de valoare”, a spus primarul Oradiei.

Campanie în Oradea pentru Chişinău

Într-o declaraţie oferită luni dimineaţă BIHOREANULUI, primarul Oradiei a explicat că s-a deplasat la Chişinău deoarece a vrut să-şi arate explicit susţinerea personală pentru un candidat "proromân şi proeuropean".

"I-am promis dlui Andrei Năstase că dacă va deveni primar la Chişinău va avea toată susţinerea noastră, din Oradea, pentru un transfer de bune practici în administrarea acestui oraş, de exemplu în absorbţia de fonduri nerambursabile, în gestionarea parcărilor, în aducerea de investitori care să stimuleze economia locală", a spus Bolojan.

Edilul orădean a precizat, de asemenea, că va încerca să-l sprijine pe reprezentantul Platformei Demnitate şi Adevăr şi în rândul studenţilor basarabeni din Oradea. "O să fac o întâlnire cu aceşti tineri, aşa cum a făcut şi primarul Clujului, Emil Boc, cum va face şi colegul din Alba Iulia, Mircea Hava, şi o să-i rog să îşi sune familiile şi prietenii de acasă, să-i îndemne să voteze cu domnul Andrei Năstase. Cu cât merg mai mulţi români la vot, cu atât cresc şansele unui curent pro-românesc şi pro-european, de care şi Republica Moldova are nevoie", a spus primarul Oradiei.

Moldova, un stat eşuat

Postul de primar al capitalei Republicii Moldova a fost vacantat ca urmare a demisiei lui Dorin Chirtoacă, un apropiat al fostului preşedinte al României Traian Băsescu, înregistrată pe 16 februarie, pe fondul unor acuze de corupţie.

În primul tur de scrutin al alegerilor pentru Primăria Chişinău, pe 20 mai, participarea a fost de 35,75%, niciunul dintre cei 12 candidaţi neobţinând majoritatea voturilor, astfel că turul al II-lea, decisiv, va avea loc pe 3 iunie, între candidatul pro-rus al Partidului Socialist, Ion Ceban, şi cel proeuropean al Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Republica Moldova este considerată un „stat eşuat” după ce puterea politică a fost preluată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, însuşi preşedintele Igor Dodon fiind considerat un intermediar-marionetă al acestuia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Vrednic este!
Chelului tichie de margaritar ii lipseste! N-a fost in stare sa faca o majoritate in cj, ii mai trebuia un vot, DOAR UNUL, dar se baga in fineturi externe!
Postat 28 Mai 2018, 20:51 de pinonel
Ipocriții se recunosc între ei și se adună.
Acest Năstase, fost procuror suspectat că a trecut în avocatură ca să îi reprezinte, pe bani grei, tocmai pe niște foști anchetați pe fruntea cărora scrie oligarhi. E un șmecher plin de lovele, case, mașini, afaceri și propriul trust de presă. Pe față strigă că Dodon trebuie să plece și că regimul nedemocratic moldovenesc e necesar să fie reformat din temelii, dar pe de altă parte răspunde comenzilor venite de la Moscova. Este copia mentală a lui Băsescu, de pe vremea când tâlharul nostru candida la primăria capitalei. Apoi s-a văzut ce și cum. La fel e și acest Năstase care, dacă câștigă Chișinăul, își deschide calea către noua oligarhie a Moldovei și va fi egalul lui Platohniuc. Moldovenii nici nu au ce alege de fapt, că doar sunt și ei români, puși acum să decidă pentru răul cel mai mic.
Postat 28 Mai 2018, 20:51 de CrisDumi
Proiecte comune, pro-europene, ale romanilor aflati de o parte si de alta a Prutului
Succes!
Postat 28 Mai 2018, 14:16 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON