URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2021, 21:11

Bolojan extinde politica de externalizare către ONG-uri a centrelor pentru copiii şi adulţii cu handicap: au mai multă "empatie" şi cheltuieli mai mici decât DGASPC

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La propunerea preşedintelui Ilie Bolojan, aleşii bihorenilor au adoptat marţi o hotărâre conform căreia Consiliul Judeţean va continua externalizarea serviciilor sociale gestionate de DGASPC către asociaţii şi fundaţii, ba chiar la o scară mai mare decât în prezent. 

Dacă în prezent doar o cincime din centrele pentru copii şi adulţi cu handicap sunt administrate de ONG-uri, Bolojan vrea ca acestea să se ocupe de două treimi din totalul aşezămintelor din judeţ.

Noi licitaţii

Proiectul propus de Bolojan, pentru "aprobarea procedurii de continuare a externalizării serviciilor sociale", a fost votat de toţi cei 34 de consilieri prezenţi, indiferent de apartenenţa politică a acestora, fără comentarii.

Potrivit explicaţiilor date de preşedintele CJ Bihor într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o înaintea şedinţei, după ce în anul 2014 au fost încheiate contracte pentru externalizarea a 14 centre pentru copii şi adulţi cu handicap, unul dintre acestea a expirat, iar celelalte 13 vor expira în următoarele luni. 

În baza noii hotărâri a CJ, toate aceste contracte urmează să fie înnoite prin licitarea serviciilor începând de luna viitoare, iar conducerea DGASPC este mandatată să prezinte în maximum 60 de zile o strategie pentru ca externalizarea să fie extinsă de la 20% la două treimi din totalul centrelor existente în judeţ.

"Mai european"

Bolojan a spus că scopurile extinderii politicii de externalizare a serviciilor sociale sunt multiple, în primul rând reducerea costurilor de funcţionare a centrelor, ştiut fiind că în ultimii ani costurile DGASPC pentru centrele păstrate în administrarea proprie au fost de două – trei ori mai mari decât costul standard minim, în timp ce ONG-urile şi-au asumat acest cost şi au completat sumele primite şi prin donaţii.

Pe de altă parte, a spus Bolojan, personalul ONG-urilor ar avea în general "mai multă empatie" pentru rezidenţii centrelor decât unii angajaţi ai DGASPC, care consideră că "sistemul există pentru ei, nu pentru beneficiarii adulţi sau copii cu handicap", având grijă să precizeze, însă, că nu toţi angajaţii DGASPC ar fi "nepotriviţi".

Alte motive pentru extinderea externalizării invocate de şeful CJ Bihor sunt necesitatea creşterii calităţii serviciilor sociale şi de a aloca "finanţări predictibile şi de a construi o reţea de servicii sociale stabilă". "Este mai european dacă majoritatea prestaţiilor noastre sunt asigurate prin această reţea, aşa încât în centrul sistemului să fie beneficiarul nu doar declarativ, ci şi în realitate", a spus Bolojan.

"Să nu se perpetueze sistemul"

Pe de altă parte, şeful CJ Bihor a afirmat că trebuie ca instituţia publică să "partajeze responsabilităţile aşa încât sistemul să nu se perpetueze", făcând referire la faptul că unii angajaţi ai DGASPC nu îşi fac treaba tocmai pentru a nu îşi pierde locurile de muncă. "Dacă se reintegrează copiii în familii, unele posturi nu s-ar mai justifica", a zis el, adăugând că "din păcate, nu s-a mers pe linia reintegrării copiilor în familii nici acolo unde acest lucru este posibil".

Bolojan a spus că în cursul dimineţii a avut o întâlnire cu specialişti în asistenţa socială care au propus inclusiv "un mecanism pentru manageri de caz independenţi", cu referire la aşa numiţii manageri de caz, în prezent angajaţi ai DGASPC, care trebuie să urmărească dacă minorii din centre au evoluţie pozitivă sau nu.

"În două săptămâni, vom prezenta această strategie public, câte centre vom mai externaliza, de ce, astfel încât în 45 de zile să avem reacţii (n.r. – după dezbaterea publică), iar în 60 de zile, pe la sfârşitul lunii martie, să o aprobăm", a spus preşedintele CJ Bihor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
o chestie corecta
din pacate tot ceea ce tine de asistenta sociala la stat este bataie de joc, lipsa de interes si scheme ultradimensionate de personal, reticenta la modernism = bun simt si evolutie. empatie zero fata de pacienti, doar interese banesti cu tupeu. de la mic la mare. sunt si oameni dedicati, dar sunt atat de rari incat aproape nu se vad de fumurile celorlalti. in plus, acestia si-ar gasi oricand loc in privat daca ar dori.
Postat 20 Ianuarie 2021, 19:16 de roger
CORECT!
CORECT! Cheltuielile statului pentru aceleasi servicii ca si in privat sunt cel putin duble, dar mult mai proaste! Cand esti la stat dispre cheful de munca si iti bati capul doar cu ciordeala, ce poti invarti, ce poti manarii, ce pica, ce.... la stat este SERVICI, la privat este loc de MUNCA! Cam asta e diferenta!
Postat 20 Ianuarie 2021, 10:21 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON