Tribunalul Bihor a transmis, vineri, un extras sumar din raportul de activitate al instanţei pe anul 2020, în care sunt trecute, însă, doar cifrele care vizează rapiditatea cu care judecătorii au soluţionat cauzele, nu şi calitatea lucrărilor, adică numărul hotărârilor care au suferit modificări în căile de atac ori al dosarelor trimise spre rejudecare, cu soluţii casate din pricina unor erori.
În comunicatul de presă semnat de judecătoarea Veronica Ioniţă, purtătoarea de cuvânt a instanţei, se precizează că, potrivit analizei realizate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM),instanţa bihoreană a primit gradul „foarte eficient” pentru durata medie de soluţionare a cauzelor atât în procesele penale (3,3 luni) cât şi a celor non-penale (7,8 luni), dar şi pentru ponderea dosarelor închise într-un termen de maxim un an de la înregistrare, al cărui procent se cifrează la 88,8%.
Conform documentului, în anul care a trecut, magistraţii Tribunalului Bihor au avut în total 13.764 de dosare, dintre care 8.230 au fost cauze nou intrate, adică o încărcătură de 547,7 dosare pe judecător. Din întregul stoc, magistraţii au soluţionat 8.296 de cauze, încadrându-se, la acest indicator, conform cerinţelor CSM, în gradul "eficient".
Tot eficientă a fost instanţa şi în ceea ce priveşte redactările soluţiilor, din total doar circa o pătrime (adică soluţiile din 2018 de dosare) fiind redactate peste termen.
Singurul indicator la care Tribunalul Bihor s-a încadrat la gradul de "ineficient" s-a referit la stocul de dosare vechi. Din cele 5.468 de cauze rămase nesoluţionate la sfârşitul anului trecut, un număr de 944, reprezentând 17,3%, au fost mai vechi de 1 an şi 6 luni.
Oricum, în comparaţie cu 2019, anul trecut, marcat de pandemia Covid-19, instanţa a avut o activitate mult mai lejeră. În 2019, Tribunalul Bihor a raportat un număr de 9.087 de dosare nou intrate şi un volum total de 15.313 dosare, cu o încărcătură medie de 616,8 cauze/judecător.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.