URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2021, 18:41

Bilanţ la Tribunalul Bihor: Judecătorii spun că au lucrat repede, dar nu şi cât de bine...

Bilanţ la Tribunalul Bihor: Judecătorii spun că au lucrat repede, dar nu şi cât de bine... foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a transmis, vineri, un extras sumar din raportul de activitate al instanţei pe anul 2020, în care sunt trecute, însă, doar cifrele care vizează rapiditatea cu care judecătorii au soluţionat cauzele, nu şi calitatea lucrărilor, adică numărul hotărârilor care au suferit modificări în căile de atac ori al dosarelor trimise spre rejudecare, cu soluţii casate din pricina unor erori. 

În comunicatul de presă semnat de judecătoarea Veronica Ioniţă, purtătoarea de cuvânt a instanţei, se precizează că, potrivit analizei realizate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM),instanţa bihoreană a primit gradul „foarte eficient” pentru durata medie de soluţionare a cauzelor atât în procesele penale (3,3 luni) cât şi a celor non-penale (7,8 luni), dar şi pentru ponderea dosarelor închise într-un termen de maxim un an de la înregistrare, al cărui procent se cifrează la 88,8%. 

Conform documentului, în anul care a trecut, magistraţii Tribunalului Bihor au avut în total 13.764 de dosare, dintre care 8.230 au fost cauze nou intrate, adică o încărcătură de 547,7 dosare pe judecător. Din întregul stoc, magistraţii au soluţionat 8.296 de cauze, încadrându-se, la acest indicator, conform cerinţelor CSM, în gradul "eficient".

Tot eficientă a fost instanţa şi în ceea ce priveşte redactările soluţiilor, din total doar circa o pătrime (adică soluţiile din 2018 de dosare) fiind redactate peste termen. 

Singurul indicator la care Tribunalul Bihor s-a încadrat la gradul de "ineficient" s-a referit la stocul de dosare vechi. Din cele 5.468 de cauze rămase nesoluţionate la sfârşitul anului trecut, un număr de 944, reprezentând 17,3%, au fost mai vechi de 1 an şi 6 luni.

Oricum, în comparaţie cu 2019, anul trecut, marcat de pandemia Covid-19, instanţa a avut o activitate mult mai lejeră. În 2019, Tribunalul Bihor a raportat un număr de 9.087 de dosare nou intrate şi un volum total de 15.313 dosare, cu o încărcătură medie de 616,8 cauze/judecător. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON