URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2020, 15:59

Bihorenii pot vizita cele mai noi expoziții din Muzeul Țării Crișurilor. Printre atracții: schelet de mamut, dinozauri și vase de argint din Evul Mediu

Bihorenii pot vizita cele mai noi expoziții din Muzeul Țării Crișurilor. Printre atracții: schelet de mamut, dinozauri și vase de argint din Evul Mediu (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De joi, 1 octombrie, bihorenii vor putea vizita cele trei expoziții permanente realizate din obiectele de patrimoniu ale Muzeului Țării Crișurilor, fiind vorba despre Lapidariu, secția de Științe ale Naturii și cea de Arheologie și Istorie. Pe lângă valoarea muzeografică a obiectelor, expozițiile sunt dotate și cu mai multe sisteme interactive: tochscreen-uri, animații 3D sau jocuri.

Prin tunelul timpului

Prima dintre ele este Lapidariul, expoziție aflată în sala de la demisolul MȚC, care prezintă fragmente de coloane, ancadramente de la ferestre, nervuri, fragmente de statui, acestea fiind rodul cercetărilor arheologice efectuate de specialiștii muzeului orădean începând de la finele secolului al XIX-lea. În Lapidariu vizitatorii vor mai putea vedea și machete care reconstituie monumente medievale din Bihor, fiecare însoțită de un film care oferă informații legate de istoria, stilul de construcție și decorațiunile interioare.

Cea de-a doua expoziție, cea de Științe ale Naturii se află la etajul 1 al instituției. Vizitatorii vor trece mai întâi printr-un tunel al timpului, unde este prezentată evoluția vieții de la Precrambian, la era dinozaurilor și apariția primilor oameni. „A doua parte este cea de paleontologie–geologie, o zonă de muzeu interactivă care, pe lângă monitoarele touchscreen, conține și o mașină a timpului unicat în România. Tot aici putem vedea un schelet de mamut descoperit în Oradea, reconstituirea, la o scară mică, a unei balene preistorice, fragmente de schelet ale unor dinozauri descoperiți în Bihor, dar și un film menit să creeze vizitatorilor o imagine cât mai reală a mamuților care trăiau pe Terra acum câteva milioane de ani”, se arată într-un comunicat al Muzeului.

Viața în alte timpuri

Tot la etajul 1 al MȚC, a fost finalizată recent expoziția permanentă a secțiilor de Arheologie și Istorie. O sală prezintă viața și locuirea umană din paleolitic, neolitic și eneolitic, iar o alta epoca bronzului cu artefacte valoroase descoperite în situri arheologice din Bihor. Alte două săli sunt dedicate cele de-a doua epoci a fierului și perioada daco-romană.

În sălile dedicate Evului Mediu ies în evidență tezaurul de vase din argint descoperit la Tăuteu – prezent pentru prima oară într-o expoziție permanentă a Muzeului, o replică a unui atelier de prelucrat piepteni, reconstituirea unui bordei din acea perioadă și cercetările arheologice făcute în Cetatea Biharia. Bihorenii mai pot vedea reconstituirea unei săli princiare dintr-o cetate medievală, în care sunt prezentate piese de armură și arme, dar și sala meșteșugurilor din Bihorul medieval.

Din 1 octombrie

Cele trei expoziții constituie primul circuit muzeal realizat în noul sediu al MȚC din strada armatei Române și sunt deschise publicului începând de joi, 1 octombrie. 

Vizitatorii sunt rugați să respecte regulile de distanțare socială și de dezinfectare și, de asemenea, să respecte indicațiile personalului insituției și traseele de vizitare. Se pot face programări pentru grupuri (maxim 15 persoane) la numărul 0259/706101, dar din cauza pandemiei nu se pot face ghidaje.

Prețul de vizitare a tuturor expozițiilor de la Muzeul Țării Crișurilor, permanente și temporare, cu excepția Vivariului, este de 12 lei pentru adulți și 6 lei pentru copii peste 4 ani, elevi, studenți, pensionari.

Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistență socială, veteranii de război, lucrătorii actuali și pensionarii din rețeaua muzeistică națională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON