URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 20 OCTOMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Un eveniment unic în viaţă, care ar fi trebuit să rămână pe veci în memoria tinerilor căsătoriţi, s-a transformat într-un coşmar. Mi-am imaginat cum trebuie să fi gândit protagoniştii nunţii de pomină care s-a lăsat cu percheziţii la fostul comisar şef Eugen Boc şi cu Covid la nora acestuia.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Obsesia asta a multora, că presa face și desface lucruri la modul absolut, mi-a amintit de o întâmplare relatată cândva de Ilie Bolojan, care nu văd de ce n-ar fi cunoscută acum de toată lumea. S-a întâmplat, acum câțiva ani, ca primarul Oradiei să fie convocat la o discuție de șefii Consiliului Județean, Pasztor Sandor și Ioan Mang, pentru a discuta, cu ziarul BIHOREANUL pe masă, anumite articole...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu ştiu ce şanse rămân, după ultima decizie a Curții Constituționale, ca alegerile legislative să fie la termen, aşa încât actualii parlamentari să nu-şi depăşească mandatele constituţionale. Deşi, potrivit Constituţiei, prelungirea acestora e posibilă doar în anumite condiţii (stare de război, de calamitate, de urgenţă) care, slavă Domnului, nu există, CCR a ajutat din nou PSD, dornic ca scrutinul, cu orice preţ, să aibă loc cât mai târziu.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Dacă pandemia de coronavirus ar fi lovit pe vremea lui Ceauşescu, oare ce-ar fi făcut luminatul nostru conducător ca să o stopeze? Ar fi închis complet graniţele, ar fi oprit transporturile în afara celor de strictă necesitate, ar fi dat un decret mult mai drastic cu privire la instituirea stării de urgenţă, ar fi ţinut oamenii muncii acasă câteva săptămâni şi, probabil, le-ar fi ordonat savanţilor români conduşi de academiciana de renume mondial să găsească un vaccin împotriva virusului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre rezultatul alegerilor locale?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit codului administrativ, relativ recent intrat în vigoare, consiliul local se constituie în cel mult 60 de zile de la data desfăşurării alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale. Iniţial, mandatele consilierilor locali declaraţi aleşi sunt validate în cel mult 25 de zile de la data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale de judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt meningita leptospirotică, sindromul hepatorenal, manifestări hemoragice limitate sau grave şi insuficienţa renală.
18 Septembrie 2020, 20:11

"Un patrimoniu imens!" Muzeul Ţării Crişurilor a prezentat expoziţia permanentă de arheologie şi istorie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vineri, Muzeul Ţării Crişurilor a încheiat mini-seria prezentărilor noilor expoziţii de bază cu cea de arheologie şi istorie, precum şi cea de istorie a instituţiei. Evenimentul a avut loc în continuarea celor din ultimele săptămâni, când presa a fost invitată să descopere Lapidariul şi expoziţia de Ştiinţele Naturii.

Noua expoziţie se întinde pe jumătate din etajul întâi al clădirii de pe strada Armatei Române 1/A, înfăţişând vizitatorilor trecutul Crişanei şi nu numai, din paleolitic şi până la începutul epocii moderne. Ea a fost prezentată de către directorul instituţiei, Aurel Chiriac, precum şi de muzeografii responsabili cu organizarea sălilor. "A fost un efort de echipă extraordinar, de la arheologi şi muzeografi, la cei care s-au ocupat de design şi multimedia, iar pe măsură ce piesele au fost etalate ne-am dat din nou seama ce patrimoniu imens avem", a spus directorul MŢC. Introducerea sa a fost urmată de cea a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, care i-a felicitat pe cei implicaţi în amenajarea expoziţiei.

Cotidianul preistoric

Prima sală a expoziţiei este dedicată preistoriei (paleoliticul, neoliticul şi eneoliticul), respectiv vieţii cotidiene a timpului. Sunt prezentate patru tipuri de habitat, de la peşteră la bordei, evoluţia uneltelor, respectiv piese provenind din diferite situri arheologice din regiune, precum Suplacu de Barcău.

Cea de-a doua sală prezintă epoca bronzului, axată de asemenea pe situri arheologice, pe metalurgia aurului şi evoluţia metalurgiei bronzului. Atracţiile sălii sunt depozitul de bronzuri de la Vadu Crişului, un mormânt din zona Sălacea cu patru schelete umane şi reconstituirea la scară a templului megaron de la Sălacea, cu trei încăperi şi două vetre. Cronologia merge până la sfârşitul culturii Gava, la finalul secolului al IX-lea şi apariţia sciţilor.

Următoarele două săli sunt dedicate celei de-a doua perioade a Epocii Fierului, numită La Tène, respectiv perioadei daco-romane. Expoziţia este pusă în legătură cu migraţia poporului războinic al celţilor către teritoriul de azi al României, între artefactele interesante numărându-se un vas ritual în formă de cizmă, precum şi colecţii de numismatică celtică.

Lumea dacică este relevată prin piese specifice - vase, unelte, arme, piese de podoabă, inclusiv o brăţară de argint descoperită în situl Oradea-Sere, două depozite de vase şi două morminte de la Şimand, cu tot inventarul cu care au fost descoperite.

Migratori şi meşteşugari

Evul mediu se relevă prin produsele evoluţiei culturale şi a tehnicilor de producţie ale vremii, în condiţiile încheierii epocii migraţiilor. Corespunzătoare vremii, muzeul prezintă în aceste săli Tezaurul de vase din argint de la Tăuteu, replica unui atelier de prelucrare a pieptenilor, cercetările din Cetatea Biharia şi reconstituirea unui bordei.

Ca o continuare a expoziţiei din Lapidariu, penultima sală de pe etajul întâi este reconstituirea sălii princiare dintr-o cetate medievală, în care sunt expuse piese de armură şi arme. De aici se ajunge în sala dedicată meşteşugurilor, unde judeţul Bihor are o istorie bogată. Aici pot fi descoperite de la lăzi de zestre la produse ale cojocarilor, argintărie şi piese de podoabă, inclusiv reconstituirea unui interior de sfârşit de secol XVII. Între piesele expuse se numără cele din colecţiile Ipolyi şi Stubenberg, parte a patrimoniului MŢC de zeci de ani. Expoziţia de istorie va continua, pe viitor, pe etajul al doilea al clădirii.

Holul Secţiei de Istorie cuprinde panouri cu informaţii şi obiecte originale referitoare la istoricul Muzeului, începând de la Societatea de Arheologie şi Istorie din Oradea, înfiinţată în anul 1872 şi până în zilele noastre. Tot aici sunt expuse artefacte antice egiptene şi greceşti din colecţia instituţiei.

Întreg etajul întâi al Muzeului Ţării Crişurilor, incluzând secţiile de Ştiinţele Naturii, Arheologie, Istorie şi istoricul instituţiei urmează să fie deschis publicului vizitator din 1 octombrie 2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1456 RON
  • 1 EUR = 4.8746 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON