URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2013, 10:12

Avem un Cod nou. Cum îl aplicăm?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 15 februarie 2013 a intrat în vigoare noul Cod de procedură civilă, înlocuind vechiul Cod în vigoare din 1865, din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În acelaşi timp, tot în 15 februarie şi-au încetat aplicabilitatea şi ultimele articole din Codul civil Cuza şi din Codul comercial rămase în vigoare după 1 octombrie 2011, data intrării în vigoare a Codului civil.

Chiar dacă, spre deosebire de Codul civil, Codul de procedură civilă a suferit numeroase modificări radicale de-a lungul timpului (cele mai importante la începutul anilor 1900, în 1948, 1993, 2000 şi 2010), era necesar un act normativ închegat în concordanţă cu realităţile sociale şi economice ale timpurilor noastre.

Dincolo de faptul că intrarea în vigoare a noului Cod este un moment de maximă importanţă pentru sistemul juridic românesc, se vor ivi însă numeroase probleme în practică, în special legate de aplicarea în timp a legilor de procedură.

Trebuie reţinut, ca un principiu de bază, faptul că procesele începute înainte de intrarea în vigoare se vor desfăşura până la finalizarea lor conform vechiului Cod de procedură civilă. Ca atare, nici o dispoziţie din noul Cod nu va putea fi aplicată în procesele pornite înainte de 15 februarie 2013, acelaşi principiu fiind aplicabil şi procedurilor de executare silită.

Trebuie precizat şi faptul că va exista o perioadă destul de dificilă până când sistemul judiciar se va "roda" cu noile dispoziţii, astfel încât s-ar putea să apară disfuncţionalităţi în realizarea actului de justiţie. Practic, suntem într-un moment în care se începe construirea de la "zero" a unui nou sistem de justiţie civilă, iar procesul se anunţă extrem de dificil, chiar dacă necesar, fiindcă nu poţi construi ceva nou fără să dărâmi vechea construcţie şi să "suporţi" toate neplăcerile aferente.

De aceea, cred că primele "beneficii" ale noii legislaţii vor fi vizibile cel mai devreme peste un an, această perioadă fiind una de "tranziţie". Abia în momentul în care se vor finaliza cele câteva sute de mii de procese aflate acum pe rolul instanţelor de judecată se va putea ajunge la scurtarea duratei litigiilor şi la o mai mare previzibilitate a actului de justiţie.
Săptămânile următoare voi prezenta cele mai importante aspecte legate de aplicarea în timp a noului Cod de procedură civilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON