URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2023, 19:21

Arii din „Carmen”, „Tosca” și „Aida”, la Filarmonica Oradea (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica locală le propune orădenilor în această săptămână o seară cu arii din opere ca „Aida”, „Carmen”, „Tosca”, „Un ballo in maschera” și „Turandot”.

Concertul va fi condus de dirijorul Cristian Spătaru, iar soliștii invitați sunt Aura Twarowska (mezzosoprană), Ancuța Măslină - Pop (soprană), Andrei Cristian Daranyi (tenor) și George Proca (bariton). 

Verdi, Puccini, Bizet 

Concertul vocal-simfonic Arii din Opere se va ține joi, de la ora 19, în sala Enescu-Bartók a Filarmonicii din Oradea. 

Programul cuprinde: Rossini - Overture L’italiana in Algeri, G. Rossini - L'italiana in Algeri - Cruda sorte, W. A. Mozart - Cosi fan tutte, Come scoglio, G.Verdi  - Aida, Celeste Aida, G. Verdi - Don Carlo, O Carlo ascolta, G. Verdi - Il Trovatore - Stride la vampa, G. Verdi - Un ballo in maschera, Morro, ma prima in grazia, G. Verdi - Un ballo in maschera,  Eri tu, G. Bizet - Carmen, La fleur que tu m'avais jetée, G. Bizet - Carmen, Habanera, G. Bizet - Carmen, Les Toreadors, A. Catalani - La Wally - Ne andro lontana, Fr. Cilea - Adriana Lecouvreur - Acerba voluttà, G.Puccini - Tosca, É lucevan le stelle, U. Giordano -  Andrea Chénier - Nemico della Patria, G. Puccini - Tosca, Vissi d'arte, G.Puccini - Turandot, Nessun dorma. 

„Opera s-a născut în Italia, la Florența, în anul 1600. Astfel, Italia a fost și rămâne până astăzi patria acestui gen. Din acest motiv și lucrările din concertul orădean fac parte preponderent din repertoriul italian, din creația compozitorilor Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Giacomo Puccini, Francesco Cilea, Alfredo Catalani și Umberto Giordano. Chiar și Wolfgang Amadeus Mozart, în ciuda faptului că a fost un compozitor austriac, a scris multe dintre operele sale în limba italiană și nu întâmplător, cele mai reprezentative lucrări ale sale din acest gen sunt acestea în limba italiană, precum opera «Così fan tutte»”, transmit reprezentanții Filarmonicii Oradea. 

Aceștia adaugă că „opera franceză și germană au fost cele care s-au aflat într-o concurență permanentă cu opera italiană, iar din creația franceză cel mai important reprezentant a fost Georges Bizet, în special cu opera sa, «Carmen»”. 

Soliștii serii

Aura Twarowska a debutat pe scena Operei Române Timișoara a fost cu rolul titular din „Carmen” de Georges Bizet, urmând apoi și alte roluri de referință. În anul 2007 a devenit solistă la Opera de Stat din Viena, unde a avut ocazia să colaboreze cu dirijori iluștri, precum Zubin Mehta sau Seiji Ozawa, precum și cu soliști de renume internațional: Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Dmitri Hvorostovski, Roberto Alagna sau José Cura. 

Absolventă a Facultății de Muzică din cadrul Universității din Oradea unde a studiat arta cântului cu maestrul Ion Țibrea și soprana Lavinia Cherecheș din 2001, soprana Ancuța Pop - Măslină a desfășurat o bogată activitate artistică și pedagogică în țară și străinătate. Alături de corul Filarmonicii orădene, Ancuța participă la numeroase evenimente culturale de înaltă notorietate, în calitate de membră a corului și solist sopran, un exemplu fiind turneul „Morricone” din perioada 2015-2019, alături de Corul Filarmonicii din Oradea și Debrecen.

Tenorul Andrei Daranyi și-a descoperit vocația la vârsta de 26 de ani. Fiind angajat la o companie multinațională și coordonând un departament de logistică, tenorul a preferat calea muzicii. A absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara și a fost implicat într-o serie de proiecte artistice, încă din vremea studenției. 

Baritonul George Proca s-a născut la Piatra Neamț și a început să studieze pianul la vârsta de 5 ani. A absolvit Liceul de Artă „Victor Brauner” din orașul său natal și a fost admis la Universitatea de Muzică din București, precum și la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, având ocazia să fie îndrumat de profesorii Nicolae Constantinescu, și Pompei Hărășteanu. 

Mesajul dirijorului:

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON