URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Noiembrie 2017, 09:54

Ardeleni de ambele etnii s-au adunat să se întrebe: Pregătirile pentru Centenar, şansă sau pericol în relaţiile româno-maghiare? (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala mare a Primăriei Oradea a găzduit vineri, pentru aproape 6 ore, o conferinţă organizată sub egida Asociaţiei Reconstructio, Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, pe două teme: „Pregătirile pentru Centenar, şansă sau pericol în relaţiile româno-maghiare?” şi „Limba maghiară în afaceri”.

Participanţii, circa 150 de etnici maghiari din Bihor şi din alte judeţe ale Transilvaniei, majoritatea trecuţi de vârsta de 50 de ani, dar şi români, inclusiv istorici din Oradea precum Mihai Drecin, Viorel şi Antonio Faur, Constantin Moşincat şi Mihai Georgiţă, au fost provocaţi de gazde să intre în dialog cu conferenţiarii Laszlo Tokes, preşedintele onorific al CNMT, Krisztina Sandor, preşedinte executiv al CNMT, politologul bucureştean Gabriel Andreescu, jurnalistul Sabin Gherman, din Cluj, Dan Maşca, preşedintele anonimului Partid al Oamenilor Liberi, din Târgu Mureş, sighişoreanul Hans Hedrich, preşedintele Asociaţiei Neuer Weg, şi orădeanul Ferenc Szilagyi, preşedintele Consiliului Autonomiei Partium.

„Nu trebuie să provocăm românii”

Conferinţa a început, de fapt, cu lansarea unei cărţi - „Transilvania, grădina zânelor”, ce prezintă toate regiunile acestei părţi de ţară, de la Crişana, Maramureş şi Ţara Moţilor până la Ţara Haţegului şi Ţinutul Secuiesc, o carte despre care Tokes a spus că prezintă „multilateralitatea Transilvaniei, importantă atât în istoria românilor, cât şi în istoria ungurilor”.

După ce şi viceprimarul Oradiei, Florin Birta, a adresat un cuvânt de salut celor prezenţi, arătând că prin cele 100 de proiecte prin care municipalitatea va sărbători Centenarul edilii nu intenţionează „să contravină anumitor simboluri sau etnii”, ci „să fie de folos atât majorităţii româneşti, cât şi comunităţii maghiare şi celorlalte comunităţi”, Tokes a comentat recenta cooptare a lui Zatyko Gyula drept consilier pentru problemele comunităţii maghiare de către primarul Ilie Bolojan, spunând că „mă bucură că dl. Zatyko este consilier lângă un primar care nu poate fi cumpărat”.

În schimb, Tokes a criticat UDMR, spunând că acest partid este plătit anual de la bugetul României cu 5 milioane de euro, ceea ce explică şi conduita reprezentanţilor săi, apropiaţi PSD.

În ce priveşte tema principală a conferinţei, Tokes a afirmat că de 1 Decembrie este la fel de normal ca românii să se bucure, iar maghiarii să nu le împărtăşească sentimentul. „Sigur, nu trebuie să provocăm sărbătoarea naţională a românilor, dar şi maghiarii trebuie înţeleşi de ce stăm la o parte cu respect”, a spus preşedintele onorific al CNMT. „Să dea Dumnezeu ca anul Centenarului să nu fie un an al conflictelor dintre români şi maghiari, să ne aducem aminte de înţelegere, de armonie şi de construirea comună a viitorului”.

Revendicarea autonomiei, semn de loialitate faţă de România

La fel ca Tokes, preşedintele PPMT, orădeanul Szilagyi Zsolt, a vorbit şi în limba română, spunând că o face „din respect”. „Trebuie să respectăm bucuria românilor că statul lor a devenit mai mare”, a spus Szilagyi. Tot el, însă, a afirmat că „cea mai bună declaraţie de loialitate – pentru mine, ca cetăţean român de etnie maghiară – faţă de statul român este chiar solicitarea autonomiei, pentru că asta înseamnă că recunosc statul român”.

Pe de altă parte, preşedintele PPMT a acuzat că în Transilvania „avem o singură limbă oficială şi o singură cultură dominantă prin forţa statului” şi că „noi (n.r. – maghiarii) la 100 de ani nu ne simţim în siguranţă”, pledând pentru folosirea şi a limbii maghiare în toate instituţiile publice, dar şi pentru ca populaţia de etnie română să înveţe limba celei mai mari minorităţi, dacă doreşte acest lucru, nu obligatoriu: „Românilor ar trebui să li se ofere şansa să înveţe, instituţionalizat, limba maghiară”.

Lecţia românească de autoflagelare

În ce priveşte vorbitorii din „tabăra românească”, aceştia au fost unilaterali, afirmând la unison că singurii vinovaţi de excese şi de deteriorarea relaţiilor româno-maghiare sunt românii înşişi.

Primul dintre ei, politologul Gabriel Andreescu, şi-a argumentat convingerea invocând cunoscutul Apel pe care Academia Română, la iniţiativa istoricului Ioan Pop, l-a adresat la începutul anului cu mesajul, spune el, „atenţie, suntem ameninţaţi din nou de maghiari”, un apel „care a surprins prin caracterul limitat şi limbajul agresiv”, în registru „naţional-comunist”. Tot Andreescu a amintit şi despre istoricul Constantin Daicoviciu, consultant al Asociaţiei Lumini şi Umbre, ce reuneşte foşti ofiţeri de Securitate.

La rându-i, preşedintele Partidului Oamenilor Liberi, târg-mureşanul Dan Maşca, a făcut o pledoarie pentru amplasarea de plăcuţe bilingve şi administraţie bilingvă. Cel mai locvace a fost însă cunoscutul Sabin Gherman, care a plusat, spunând că pragul legal actual care obligă la acest lucru, de 20% din populaţia unei localităţi, este prea ridicat, şi că plăcuţele bilingve trebuie amplasate până la nivel de cătun.

Tot Gherman a criticat „colonizarea” Transilvaniei cu români după Marea Unire de către Ion IC Brătianu, precum şi faptul că Declaraţia de la Alba Iulia prin care se promitea „autonomie deplină” minorităţilor n-a fost niciodată ratificată de Parlamentul României după 1 Decembrie 1918.

„Este nevoie de un Ardeal de sine stătător”

Încercarea singurului istoric român care a luat cuvântul, profesorul Mihai Drecin, de a echilibra discuţiile a fost sortită eşecului. Drecin a povestit că a crescut la Arad şi a învăţat într-un liceu mixt, cu clase atât româneşti, cât şi maghiare, ceea ce a făcut să devină prieten cu etnici maghiari şi să le înveţe limba, pe când după 1990 segregarea şcolilor a făcut ca tinerii români şi cei maghiari să nu mai aibă relaţii de colegialitate şi de prietenie.

„De aici a plecat problema aceasta complicată după 1990. Înainte de 1989 procentul de activişti maghiari (n.r. – ai Partidului Comunist Român) era respectat, în anii ’90 şcolile au fost rupte. Dacă nu revenim la licee mixte, unde să crească împreună tinerii români şi maghiari”, a spus profesorul Drecin, „unii politicieni trag într-o parte, ceilalţi trag în altă parte, iar între timp gradul de civism a scăzut îngrozitor, şi la români, şi la maghiari”.

În scurta sesiune rezervată discuţiilor libere şi comentariilor, o doamnă care a afirmat că a fost psiholog l-a contrazis cu vehemenţă pe Drecin, după ce şi Sabin Gherman spusese că este „dreptul comunităţilor să decidă asta”. „Pentru ca eu să mă simt bine în pielea mea este nevoie de un Ardeal de sine stătător. Ăsta e adevărul, poate eu n-o să apuc (n.r. – să se întâmple independenţa Transilvaniei), dar ăsta e adevărul”, a spus femeia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
ERTETEK?
SOHA SOHA SOHA!
Postat 20 Noiembrie 2017, 18:40 de TDS
Separatistii
Corul separatisto-segregationistilor retrograzi. Indivizi izolationisti cu mentalitati invechite, depasite..
Postat 20 Noiembrie 2017, 18:28 de Control_Room
Din ciclul ,,NU GANDITI CA EI!"
A venit deunăzi ambasadorul SUA în vizită și s-a lovit de o barieră de comunicare. La sfârșitul discuțiilor pe ai noștri, primar, șef cj, alți șefi și sefuti, îi dureau mâinile de la ,,dialog". Puneți-vă cu burta pe carte și învățați una-două limbi de largă circulație internațională din grupul celor INDO-EUROPENE, engleză în primul rând și terminați cu prostiile! Vin investitori străini, câți vin și voi o să-i întâmpinați cu ungureasca?! Cine naiba mai vorbește ungurește în afară de unguri?! E o limba care nu are nimic în comun cu 99% dintre limbile vorbite în Europa, e o limbă asiatică (ugro-finică), s-o învețe mongolii, kazahii, etc! Și încă ceva: mă p*ș pe diploma de absolvent al ciclului gimnazial a oricărui cetățean român care nu cunoaște limba română! Și și pe diplomele dascălilor care l-au trecut clasa!
Postat 20 Noiembrie 2017, 10:31 de pinonel
Mare e gradina ... auzi ce pretentii, sa se ofere aceasta "extraordinara" sansa romanilor, de a invata limba celei mai mari minoritati !?!
Pai bine, mai tembelilor, nu ar trebui sa invete minoritatea limba majoritatii in primul rand? Iar daca nu vor, ca au buba la cap sa creada in Mileniul III ca limba maghiara are viitor, nu ar fi mai relevant sa invete engleza spre exemplu, asa cum au invatat locuitori ai zeci de tari membre ale UE? Daca atata minte are un maghiar ... sa nu se mire ca piere in timp, cu neamul lui cu tot !?! Aproape 20% de maghiari din Romania au plecat pe unde au apucat deja, iar 50% din populatia ungureasca traieste in afara granitelor propriei tari !?! O sa fie pusta o adevarata pusta, iar voi o sa va intalniti tot cate doi, cel mult, ca sa va faceti reciproc ... poezii in limba maghiara !?!
Postat 19 Noiembrie 2017, 18:48 de WinDos
Daca noi plecam....
Daca noi plecam din Ardeal....astea mor de foame....si de jeg..in lipsa culturii......
Postat 18 Noiembrie 2017, 20:23 de alex1980
Bihorel a consimțit: liberalii lui Bolojan + radicalii lui Tokes = Love Love Love
Greu am crezut vreodata ca nea ilie, numai sa nu se puna la masa cu udmr-ul mai bine se tranteste in pat cu radicalii care flutura steaguri cu ungaria lui attila in piata unirii si agatzau tablite sub gramul sau. Grija primare, ca centenarul romanilor si Jobbik nu sunt compatibile. Ludovique Orban bacsi stie toate astea ?
Postat 18 Noiembrie 2017, 12:08 de Cristian_Pricop
Ioi
Da nu-i problema ca le dam Ardealul înapoi si plecam noi in Mongolia. Numa sa nu se supere
Postat 18 Noiembrie 2017, 11:33 de sandu1200
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON