URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2012, 08:21

Anotimpul plantărilor: În această primăvară, în întreg oraşul se vor sădi aproape 700 de arbori

Anotimpul plantărilor: În această primăvară, în întreg oraşul se vor sădi aproape 700 de arbori FRUMUSEŢE ROZ-ALBĂ. În curând, frumoasele magnolii vor putea fi admirate şi pe strada Republicii, nu doar în parcul Muzeului. La comanda Primăriei, în jardinierele de mari dimensiuni de pe Corso vor fi plantate aceste flori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă toamna se numără bobocii, primăvara cu siguranţă se numără copacii. Sezonul în care natura prinde iar viaţă este şi cel în care se dă, oficial, startul plantărilor.

În această primăvară, municipalitatea a comandat plantarea a aproape 700 de arbori în întreg oraşul. Salcâmi, aceri, frasini, pruni negri şi alte soiuri de copaci vor înverzi străzile şi parcurile orădene.

Fără voluntari

Campania de plantări de primăvară se va întinde din 15 martie până în 15 aprilie. În acest an, municipalitatea a preferat să planteze copaci doar cu firme specializate, şi nu cu voluntari. Atât pentru că pepiniera Administraţiei Domeniului Public nu mai e la fel de roditoare ca în anii precedenţi, cât şi pentru că o firmă oferă şi garanţie pentru copacii plantaţi, spre deosebire de voluntari, care nu se mai interesează de soarta pomului după ce l-a pus în pământ.

În total, 690 de puieţi vor fi sădiţi în următoarea perioadă în diferite zone din oraş, cum ar fi parcul de lângă Ştrandul Ioşia (soiurile scorus de munte şi salcâm), cel de pe strada Lacul Roşu şi Petofi (în ambele salcâm galben şi păducel cu flori roşii), piaţa Ţăranilor (scorus de munte şi păducel cu flori roşii).

În tot oraşul

Totodată, se vor sădi copaci în parcările de pe străzile Călugăreni şi Transilvaniei (prun negru şi catalpă pitică), în intersecţia străzii Republicii cu bulevardul Magheru (frasin), pe strada Republicii, între Gară şi blocul ANL (frasin), pe străzile Horea (arţar flamingo, frasin), Fagului (arţar flamingo), bulevardul Dacia (Quercus şi carpen), bulevardul Decebal (arţar şi frasin), bulevardul Ştefan cel Mare (frasin şi carpen), Aleea Călinului (salcie), Tudor Vladimirescu (frasin), Matei Corvin (arţar şi prun negru), Sovata (arţar, anin şi salcie), Traian Blajovici (arţar şi frasin), Podului (platan), Piaţa Rahovei (carpen), Armatei Române (arţar), Nicolae Iorga (carpen), Piteştilor (mesteacăn şi dud), Nicolae Jiga (carpen), Cloşca (arţar), Emilian Chitul (Quercus), Calea Aradului (frasin), Meşteşugarilor (scorus de munte), Aleea Gojdu (carpen), Nufărul (platan). În plus, se vor pune copaci în trei locuri de joacă, de pe străzile Traian Lalescu (salcâm), Şelimbărului (mesteacăn) şi Dacia (salcâm).

Inedit este că, în jardinierele de pe Corso, municipalitatea a comandat să se planteze arbuşti de magnolii, copacul cu flori alb şi roz pe care orădenii îl admiră în parcul Palatului Baroc. Un arbore care, cu siguranţă, va da culoare arterei pietonale a oraşului, la fel cum, de altfel, o vor face toţi noii pomi ai oraşului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bravo
si mai vin "profesionistii" cu diplome xeroxate de jurnalism de la Bihon sa zica ca nu meritam titlu de capitala verde, ci timisoara merita, pt ca au cet pe carbune, ca aradu si cluju e axat mai pe verde decat oradea... sa se mute in oricare din cele 3 si sa taca.
Postat 14 Martie 2012, 20:04 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON