URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2022, 19:22

Angajații Consiliului Județean Bihor, „școliți” înainte de înființarea unei structuri care să cumpere bunuri, servicii și lucrări pentru toate instituțiile subordonate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

En gros e mai ieftin decât la bucată. Pentru o eficiență mai mare în achizițiile publice, Consiliul Județean Bihor va înființa o așa numită unitate de achiziții publice centralizate (UCA), care să cumpere bunuri, servicii și lucrări pentru toate instituțiile din subordine, iar cu timpul și pentru primăriile din județ care vor dori acest lucru.

În acest scop, angajați specializați în achiziții ai administrației județene au participat la o conferință tematică, unde au putut afla că asemenea UCA funcționează cu succes, de zeci de ani, în mai multe state europene, ceea ce a dus la economisirea banului public.

Pentru economii

CJ Bihor a găzduit marți o conferință organizată de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) pe tema „Unități de Achiziții Publice Centralizate la nivel local: soluția pentru o mai multă eficiență în achizițiile publice”, la care - pe lângă vicepreședintele Călin Gal, responsabil cu coordonarea Direcției Economice, și specialiști în achiziții ai CJ Bihor - au participat președintele ANAP, Iuliana Feclistov, și reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții, care încurajează înființarea de UCA și în administrația din România, ai firmei de consultanță Ernst & Young și ai unei UCA a Guvernului Austriei.

Persoanelor din sala mare de ședințe a CJ Bihor li s-au alăturat online și aproximativ 80 de reprezentanți ai unor instituții din Bihor și din alte județe.

Participanții au putut afla ce este o Unitate de Achiziții Publice Centralizate și cum funcționează aceasta pentru a realiza achiziții în numele mai multor instituții, așa încât să fie obținute prețuri mai mici pentru bunurile, serviciile și lucrările de care acestea au nevoie, așadar pentru a realiza economii, dar și pentru a reduce gradul de corupție și a crește nivelul de pregătire profesională a funcționarilor responsabili cu achizițiile publice.

În Suedia de un secol

Potrivit explicațiilor date de unul dintre conferențiari, o Unitate de Achiziții Publice Centralizate (UCA) reprezintă o organizație permanentă care acționează ca autoritate contractantă pentru mai multe instituții publice și îndeplinește pe lanțul de aprovizionare al acestora fie un rol de „angrosist” (deoarece cumpără, depozitează și revinde către ele), fie un rol de „intermediar” (lansând sisteme dinamice de achiziții sau încheind acorduri-cadru în numele lor).

Astfel de UCA funcționează de peste 15 ani, atât la nivel național, cât și local, în țări precum Italia (unde administrațiile publice locale, de pildă, nici nu pot face achiziții separate, ci doar prin aceste structuri), Portugalia, Finlanda, Danemarca, Franța ori Suedia (în această țară, încă din anul 1927, UCA derulează achiziții pentru toate autoritățile guvernamentale, regionale și locale, precum și pentru companiile din subordinea acestora).

În România, la început

În România au început să fie înființate UCA, sub coordonarea Agenției Naționale de Achiziții Publice, abia în ultimii doi ani, până acum fiind funcționale UCA la nivelul Consiliului Județean Harghita, CJ Sibiu și Primăriei Timișoara, alte 9 fiind în curs de înființare (la nivelul CJ Vrancea, CJ Brașov, CJ Buzău, CJ Bihor și primăriilor Cluj Napoca, Buzău, Abrud și Călinești, aceasta din urmă din județul Argeș).

Înființarea UCA la nivelul județului Bihor a fost aprobată printr-o hotărâre a CJ Bihor adoptată în decembrie 2021, aceasta urmând să deruleze toate achizițiile pentru administrația județeană și pentru instituțiile din subordine, de la cele de cultură, cum sunt teatrele, Filarmonica și Biblioteca Județeană, până la DGASPC Bihor.

UCA de la nivelul județului BIhor ar urma să fie înființată până la finele acestui an și să fie funcțională de anul viitor, iar pe viitor la ea vor putea adera și alte instituții ale administrației publice locale dacă vor dori acest lucru.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
În urmă cu vreo 10 ani s-a propus deja o astfel de structură. Atât la Oradea cât și la județ.
Atunci s-a opus Bolojan, zicând că nu-i oportună din moment ce liberalii nu aveau un om măcar pe domeniu. Acum, că a devenit obligatoriu prin regulile Comisiei Europene, se face cu calificare la locul de muncă. Adică pe banii contribuabililor se crează o structură, cu angajați amatori ce vor fi "școliți" dintre liberalii cu ceva școli de vară la purtător și care fac de pază tot timpul pe la partid.
Postat 31 August 2022, 00:02 de KP
In Suedia de 100 de ani...
...in Romania la inceput. Pt ca romanul cauta mereu prilejul sa mai ciupeasca ceva :))). Chiar si cand cumpara 10 top-uri de hartie A4..
Postat 30 August 2022, 19:35 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON