Valoarea amenzilor aplicate de Poliţia Locală Oradea a urcat de la 3,7 milioane lei în anul 2019 la aproape 4 milioane lei în 2020, pe fondul pandemiei de COVID-19.
Amendaţii pandemiei
Anul trecut, poliţiştii locali au întocmit 22.000 de procese verbale constând în avertismente şi amenzi, faţă de 18.687 de constatări cu un an înainte.
Această creştere se datorează în primul rând sancţiunilor aplicate ca urmare a ordonanţelor militare care au reglementat măsurile de prevenire a răspândirii pandemiei. "Perioada de acomodare privind obligativitatea purtării măştii a durat destul de mult, la început nu s-a respectat această obligaţie, dar după ce s-a ajuns la sancţiuni, întâi cu avertisment, apoi cu amendă, lumea s-a conformat", a declarat directorul Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi, vineri în cadrul unei conferinţe de presă pe marginea raportului de activitate al instituţiei pentru anul 2020.
În perioada stării de urgenţă, poliţiştii locali au aplicat 310 amenzi în valoare de 278.000 lei, iar pe timpul stării de alertă alte 1.446 de sancţiuni în valoare de alte 296.000 lei. "Sumele au crescut pentru că amenzile prevăzute în ordonanţele militare sunt mari. Încălcarea obligativităţii de purtare a măştii se sancţionează cu sume între 500 şi 2.500 lei iar părăsirea domiciliului de către o persoană carantinată cu amenzi între 1.000 şi 5.000 lei", a spus Beltechi.
2.000 de repatriaţi transportaţi
Pandemia de COVID-19 a constituit un test al capacităţii de organizare a Poliţiei Locale. "De la începutul pandemiei suntem subordonaţi Ministerului Afacerilor Interne împreună cu care organizăm acţiuni comune. Facem zilnic acţiuni pe sectorul HoReCa privind respectarea orarului de funcţionare şi a modului în care se respectă restricţiile impuse", a spus directorul.
În plus, anul trecut poliţiştii locali au asigurat transportul românilor repatriaţi din zonele afectate de pandemie. "Am transportat circa 2.000 de persoane care veneau din zonele roşii până la graniţa cu judeţele Cluj şi Satu Mare, ca să nu stea prin gări, autogări sau localuri sau le-am dus la locurile de carantinare", a declarat Beltechi.
Infectaţi la datorie
Lucrul cu publicul a făcut ca virusul să afecteze inclusiv poliţişti locali în ciuda măsurilor de prevenţie. "Până acum am avut opt colegi infectaţi, din care doi de curând, dintr-un efectiv de 67 de persoane. Din fericire, toţi au făcut forme uşoare. Inclusiv eu am fost infectat. Nu ştiu de unde, dar am luat virusul", a povestit directorul.
Având în vedere creşterea numărului de sarcini pentru Poliţia Locală, anul 2020 a fost unul al provocărilor. "A fost un an foarte greu. Am lucrat cu o structură subdimensionată, multe ore suplimentare, fără concedii... Abia acum începem, încet, să ne revenim la normal", a zis Beltechi.
Poliţia Locală are în prezent şapte locuri vacante pentru care urmează să organizeze concursuri. Salariul mediu lunar al unui poliţist local orădean este de circa 3.500 lei net.
500 lei pe zi din cerşetorie...
Dincolo de misiunile specifice pandemiei, Poliţia Locală şi-au continuat activităţile pentru care a fost înfiinţată: de limitare a numărului de persoane care apelează la mila publică, de supraveghere a traficului greu, de verificare a stării de curăţenie din oraş şi altele.
Anul trecut, poliţiştii locali au constat 545 de contravenţii privind cerşetoria faţă de 359 în 2019 şi au identificat 54 de persoane fără adăpost pe care le-au dus la azilul de noapte din strada Gutenberg. Adăposturile improvizate au fost desființate tocmai cu ajutorul acestora.
"În 2020 s-au confiscat de la persoane care apelau la mila publică sume care s-au ridicat în total la 4.500 lei. Am găsit un cerşetor, bărbat travestit în femeie, care opera în zona Cantemir şi avea asupra lui 500 de lei. Nu toţi ajung să adune această sumă într-o zi, dar 20 – 50 de lei tot fac", a spus Beltechi.
Potrivit directorului Poliţiei Locale, majoritatea persoanelor care apelează la mila publică şi a celor fără adăpost identificate în Oradea provin din alte localităţi spre care au şi fost îndrumate.
În paralel, anul trecut Poliţia Locală a realizat venituri pentru bugetul local în valoare de 4 milioane lei din supraimpozitările aplicate imobilelor cu o stare tehnică degradată şi a terenurilor neîngrijite, de 1,7 milioane lei din autorizările şi amenzile aplicate traficului greu şi de 600.000 lei din avizele şi sancţiunile date pe normativele privind disciplina în construcţii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.