URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Ianuarie 2021, 14:15

Aleşii bihorenilor, unanim de acord ca asocierea pentru Drumul Expres Oradea - Arad să se ocupe şi de proiectul tehnic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toţi cei 34 de aleşi care au participat la reuniunea de marţi a Consiliului Judeţean Bihor, desfăşurată online, s-au exprimat în favoarea propunerii făcute de preşedintele Ilie Bolojan ca asocierea celor patru administraţii locale din Bihor şi Arad care şi-a asumat realizarea Drumului Expres dintre cele două reşedinţe de judeţ să se ocupe şi de comandarea proiectului tehnic. 

Prin urmare, în baza votului dat de reprezentanţii PNL, UDMR şi PSD, va fi încheiat un act adiţional la acordul de asociere semnat anul trecut, în noiembrie, între Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Arad şi Consiliul Judeţean Arad.

Dacă iniţial cele patru administraţii locale şi-au asumat doar actualizarea vechiului studiu de fezabilitate al proiectului Drumului Expres Oradea - Arad, în urma votului dat de CJ Bihor marţi, a celui exprimat de Consiliul Local Oradea săptămâna trecută, şi a voturilor programate să fie exprimate miercuri de către Primăria şi CJ Arad, acestea îşi asumă şi realizarea proiectului tehnic, ceea ce va majora suma iniţială de la 4 la 10 milioane euro, contribuţia fiecărei administraţii urmând să fie recuperată din fondurile europene din care se finanţează obiectivul de investiţii.

Din această sumă, 4 milioane euro rămâne, estimativ, costul actualizării SF-ului, 5 milioane euro costul proiectului şi obţinerii autorizaţiei de construire, iar 1 milion euro costul asistenţei tehnice până la finalizarea proiectului.

Atât în şedinţa online a CJ Bihor, cât şi într-o conferinţă de presă susţinută înainte, Ilie Bolojan a spus că scopul asumării de către asocierea celor patru administraţii şi al proiectului tehnic este "scurtarea duratei" pentru implementarea acestuia, dar şi "pentru a nu avea complicaţii dacă proiectul tehnic va fi făcut de alt proiectant decât cel care face actualizarea studiului de fezabilitate".

Şeful CJ Bihor a arătat că actualizarea vechiului SF ar urma să dureze aproximativ 10 luni, timp în care va avea loc "scrierea cererii de finanţare", care va fi depusă imediat după ce va exista noul SF, estimând că "după 20 de luni să putem demara procedura de execuţie propriu-zisă".

La sfârşitul acestei luni, a precizat Bolojan, va fi postată licitaţia pentru actualizarea SF şi executarea PT atât în sistemul naţional de achiziţii publice SICAP, cât şi pe cel european, JOUE, termenul de ofertare fiind de 35 de zile de la data publicării anunţului, iar la jumătatea lunii martie să aibă loc selectarea celei câştigătoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
E clar ca nu ai toate tiglele pe cap, nu esti in stare nici sa citesti un articol.
Postat 21 Ianuarie 2021, 16:10 de Sandu2100
Iată pe ce se duc banii bihorenilor !?!
Pe drumurile sătmărene și arădene ... care fiind în regim național cade în sarcina bugetului de stat, nu al Bihorului !?! Drumurile județene ori comunale si toate la cele mai înalte standarde și ne prisosesc banii, nu-i așa ?!? În timpul ăsta, de deștepți ce sunt, aleșii bihorenilor dau bani altor județe și vor centură la Aleșd prin intravilanul orașului și cu expropieri de case !?! E clar că acești "consilieri" județeni nu au toate "țiglele pe casă" !?!
Postat 21 Ianuarie 2021, 11:35 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON