URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 August 2015, 15:56

ALDE îşi arată dinţii: Primăria să prezinte periodic stadiul implementării proiectelor europene, ca să ştim riscurile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dorin Corcheş, copreşedintele ALDE Oradea, a îndemnat orădenii „să înţeleagă disconfortul” produs de lucrările care se fac în tot oraşul în cadrul proiectelor finanţate cu fonduri europene, spunând că „este nevoie de ele pentru a avea un oraş dezvoltat”, dar în acelaşi timp cere Primăriei să informeze orădenii cu privire la riscurile acestor proiecte.

Critică soft

„Suntem într-o situaţie în care există două riscuri, care ţin de modul în care aceste lucrări se vor finaliza la termenul stabilit, astfel încât să nu fim nevoiţi să restituim sume mari de bani, şi care ţin de calitatea lucrărilor. Nu acuzăm pe nimeni, doar semnalăm posibile riscuri”, a spus Corcheş într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul ALDE Bihor, alături de secretarul general al organizaţiei, Octavian Bara, şi de vicepreşedintele Ioan Mintaş, recent „transferat” de la PSD în formaţiunea condusă de Tăriceanu şi Daniel Constantin.

„Primăria trebuie să vină cu informări periodice, să prezinte gradul de implementare, ce riscuri sunt şi aşa mai departe”, a spus Corcheş.

Deşi a subliniat că nu caută motive să critice municipalitatea, chiar dacă acest lucru ar fi firesc pentru un partid de opoziţie, copreşedintele ALDE a ţinut să adauge încă două săgeţi către conducerea Primăriei.

Astfel, pe de o parte Corcheş a afirmat că „nu pot decât să fiu de acord cu Agenţia pentru Protecţia Mediului”, care a cerut o consultare publică prin care orădenii să spună dacă sunt de acord sau nu cu depozitarea la halda Eco Bihor a deşeurilor din Cluj-Napoca, în condiţiile în care metropola de pe Someş nu are o haldă ecologică. „Ne bucurăm că noi nu avem probleme, cum are Clujul, dar trebuie văzut care e părerea orădenilor”, a spus Corcheş, adăugând că transportarea la Oradea a deşeurilor din Cluj produce „praf, miros şi deteriorarea infrastructurii”.

Pe de altă parte, copreşedintele ALDE a comparat evenimentele în aer liber organizate la Oradea cu cele din Cluj, concluzia fiind evident defavorabilă urbei de pe Criş. „Din păcate, în Oradea, în aceeaşi perioadă (n.r. – în care la Cluj s-a desfăşurat Untold) au fost evenimente nesemnficative, Festivalul Tinerilor ori Marea Stropeală. La Cluj au fost peste 100.000 de oameni”, a spus Corcheş, precizând că şi în Oradea „ar fi bine” să fie firme şi asociaţii care să organizeze festivaluri importante, care ar putea fi găzduite fie în zona Băilor Felix, fie în Cetate.

Apără Codul Fiscal

În aceeaşi conferinţă de presă, secretarul general ALDE Bihor, Octavian Bara, a comentat despre înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Supraveghere Macrofuncţională, organism format din mai mulţi reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României şi ai Autorităţii pentru Supraveghere Fiscală şi doar doi membri ai Guvernului.

„Unii spun că ar fi un Supra-Guvern care va valida sau invalida măsurile Guvernului în ce priveşte politicile macroeconomice. Se aude că hotărârile Consiliului nu vor fi obligatorii, ci recomandări, şi în acelaşi timp planuri de măsuri. Nu are subordonare internă, ceea ce ridică probleme cu Constituţia, dar în aceste condiţii (n.r. – în care activitatea sa e similară, pe plan naţional, unui Consiliu European pentru supraveghere), dacă nu eu te-am mandatat, pe cine reprezinţi?”, a spus Bara, sugerând că însuşi preşedintele Consiliului European pentru supraveghere, Mario Draghi, ar fi responsabil, între alţii, pentru recesiunea economiilor europene din anii trecuţi, căci a fost atât preşedinte al Băncii Mondiale, care a propăvăduit austeritatea, cât şi al Goldman-Sachs, „unul dintre cei care au provocat criza”.

Amintind că până în 2008 statele europene erau încurajate să contracteze credite pentru dezvoltare, chiar dacă acestea contribuiau la creşterea deficitelor bugetare, pentru ca din 2009 „modelul economic” să devină austeritatea, Bara a întrebat, retoric, „când au avut dreptate, atunci sau acum?” organismele financiare internaţionale.

El a conchis că, de fapt, României nu îi lipsesc instituţiile de supraveghere, ci „un proiect de ţară” pe care toate partidele să-l urmeze în viitorii 15 ani, indiferent care vor guverna şi care vor fi în opoziţie.

Bara a criticat opoziţia atât a acestui Consiliu de supraveghere, cât şi a unor organisme internaţionale de finanţare faţă de noul Cod Fiscal, dar şi pe „cei care au votat acest Cod şi acum se opun cu tot felul de scuze”, adică parlamentarii PNL.

La fel ca Bara, a apărat Codul Fiscal şi vicepreşedintele ALDE Bihor, afirmând că acesta prevede „facilităţi ca o mană cerească pentru întreprinzători”. Mintaş a amintit că, la fel cum scăderea TVA la alimente a determinat scăderea preţurilor şi creşterea încasărilor la buget, la fel şi Codul Fiscal va face posibilă creşterea încasărilor bugetare, creşterea activităţilor de producţie şi comerţ şi scăderea şomajului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@vg
Lasa ca a cerut ea , Europa , explicatii fara numar inainte de a ne da banii! De ce crezi ca am atras atat de putini bani europeni noi , Romania ,? Simplu: de acolo nu se poate fura! Ce fac neterminatii astia de la alde e politicianism pt naivi.Esti si tu din alde , ca prea esti "pe linie"?
Postat 05 August 2015, 20:47 de titel
amănunte de rigoare
dacă tot se dau banii europenilor să se facă orașul nostru mai frumos... atunci să se explice clar oamenilor ce înseamnă acordarea sau neacordarea acestor bani orașului... de ce s-au atras doar atâția bani și nu mai mulți sau mai puțini? din ce motive? căci, proiectele făcute pe banii europenilor nu înseamnă doar deranj sau respectarea unor termene de executare ori de calitate a execuției... ci, evident, și modul de realizare, folosirea legală a forței de muncă specializate după caz, respectarea cadrului legal al muncii etc. etc. etc. cum se verifică respectarea acestor amănunte și de către cine, ca să numai fie probleme pe viitor de acest gen că oredenii nu vor să se întâmple acest lucru pt. binele orașului lor, adică să nu se primească banii europeni din aceste motive. si ce proiecte ar trebui supuse dezbaterii publice, referndumului, opiniei publice?
Postat 05 August 2015, 19:41 de vg
...
Alti rahati , aceeasi placa uzata.
Postat 05 August 2015, 16:29 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON