URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2019, 19:33

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor: Bihoreni, combateţi ambrozia! Din vară, încep controalele

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor le atrage atenţia tuturor bihorenilor, dar şi administraţiilor publice locale, că au obligaţia legală să stârpească una dintre cele mai alergene plante, ambrozia.

"Conform Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane", se arată într-un comunicat transmis marţi de APM Bihor.

O comisie constituită la nivel judeţean, prin ordin al Prefectului, va amenda proprietarii terenurilor pe care creşte buruiana. Potrivit Legii 62/2018, controalele vor începe la 1 iulie, iar întâi proprietarii vor primi avertismente. Dacă nu se vor conforma, însă, vor fi amendaţi, iar sumele prevăzute de lege nu sunt deloc mici: între 750 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 5.000 şi 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Aceeaşi obligaţie a combaterii ambroziei o au şi custozii ariilor protejate, însă ei vor trebui să acţioneze conform planurilor de management şi doar după ce notifică Agenţia Naţională pentru Ariile Naturale Protejate.

"Ţinând cont de implicaţiile privind sănătatea oamenilor APM Bihor face un apel la autorităţile administraţiei publice locale şi proprietarii de teren să acorde o atenţie corespunzătoare combaterii acestei specii de plantă invazivă atât în intravilanul localităţilor cât şi din zonele învecinate", a mai transmis Agenţia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Amenzile sunt temelia dezvoltarii
Ca victima a acestei plagi, mi-as dori sa se rupa putin din banii alocati dezvoltarii, si sa se finanteze niste echipe de exterminatori,profesionisti, pentru binele tuturor.Remember ,toti suntem agresati de aceasta planta, difera goar pragul la care se declanseaza alergia,ai scapat anul asta ,poate nu scapi la anul.Ei,pina atunci,facem "O comisie constituită la nivel judeţean", bugetari desigur,beneficiari de vouchere,echipati cu procese-verbale de amenzi. Problema ramine ce facem cu amenzile incasate?...dezvoltare,evident
Postat 13 Martie 2019, 11:34 de excalibur
Prefectul va da amenzi?
N-are nici măcar cotor cu procese-verbale ... că dacă ar fi avut, dădea o amendă măcar în Oradea, la câte ambrozii au crescut în "balconul" edilului șef !?!
Postat 13 Martie 2019, 11:07 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON