URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2022, 18:33

Ospăț la Salonta: 22.000 de sarmale oferite duminică participanților la a XII-a ediție a Festivalului Sarmalelor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de bihoreni din Salonta, din împrejurimi și din alte părți ale țării pe unde au fost purtați de viață, reveniți acasă pentru o zi, s-au ospătat duminică la Festivalul Sarmalelor, reluat după doi ani de pauză forțată din cauza pandemiei și ajuns la a XII-a ediție.

Și evenimentul din acest an, pentru care au fost gătite 22.000 de sarmale, a avut un scop filantropic, fondurile strânse în urma unei tombole cu premii fiind oferite Fundației Mihai Neșu, care ridică în apropierea Oradiei un centru pentru recuperarea copiilor cu handicap.

11 echipe de bucătari

La fel ca în fiecare an din 2008 încoace, pregătirea celei mai mari părți a sarmalelor a început în Salonta cu câteva zile înaintea duminicii festivalului propriu-zis, de către femei din cartierul românesc Maria (cunoscut în trecut sub denumirea colonie).

„Un grup de 34 de voluntare a început munca încă de marți seară, când au opărit varza și frunzele de viță pentru 16.000 de sarmale. Sâmbătă le-au umplut și le-au pus la rece, iar duminică dimineața le-au pus la fiert”, a povestit BIHOREANULUI una dintre organizatoarele Festivalului, Ramona Buz, profesoară de limba română la Colegiul Național Teodor Neș din Salonta.

Alte 8.000 de sarmale au fost gătite la locul de desfășurare a Festivalului, în Parcul Maria din oraș, de către 10 „echipaje”, ale comunelor Avram Iancu, Ciumeghiu, Mădăras și Tinca, din Ghiorac, din localitatea ungară Micherechi (cu populație majoritar românească și primăriță româncă), ale firmei Inteva din Salonta, restaurantelor Millenium și Hanul Mădăras, precum și cel al rezerviștilor militari salontani.

„Din partea casei”

Festivalul Sarmalelor a atras duminică sute de participanți din Salonta și din comunele învecinate, dar și bihoreni răspândiți prin țară pentru care evenimentul a devenit deja un prilej de a se întâlni cu foștii vecini, colegi și prieteni rămași locului.

Spectatorii au putut urmări reprezentații de muzică și dansuri populare, unul dintre scopurile evenimentului fiind, de altfel, promovarea copiilor și tinerilor talentați.

De asemenea, până să fie gata sarmalele și gazdele să-i servească, participanții au putut vizita complexul muzeal Vatra Satului Românesc, amenajat în Parcul Maria, cu o casă țărănească specifică zonei, o șură și o biserică din lemn.

De altfel, la fel ca ideea organizării Festivalului Sarmalelor, și inițiativa realizării complexului muzeal a avut-o aceeași persoană – Ioan Sala. „Mi-am dorit o sărbătoare a coloniei de români la care să participe cei plecaţi, dar mă bucur că vin şi maghiari şi vizitatori din alte părți”, spune acesta.

Cum a avut ideea festivalului? Știind că românul nu fuge niciodată de mâncare, a ales să aducă un fel de omagiu înaintaşilor sub forma asta, a unui festival culinar, căci „pentru părinţii noştri sarmaua era mâncarea de bază duminica. Cu carne, cu ciuperci din pădure, cu tarhană (n.r. - pisat de porumb)...”.

Tombolă cu premii

Participanții la ediția din acest an a Festivalului Sarmalelor au fost îmbiați nu doar cu „boți”, cum le numesc românii din Salonta, ci și să cumpere bilete de tombolă cu premii, pentru ca din încasări să ajute Fundația Mihai Neșu din Oradea, care a început să ridice în apropierea orașului un complex pentru tratarea și recuperarea copiilor cu dizabilități.

„Am tipărit 3.500 de bilete și, pentru că prețul este foarte mic, de numai 5 lei, iar premiile atractive și multe, sperăm să le vindem pe toate. Banii îi vom folosi pentru a ajuta Fundația Mihai Neșu”, a spus Ioan Sala. De altfel, după fiecare ediție a Festivalului organizatorii au oferit toți banii unor persoane aflate la nevoie din diferite motive. La precedenta ediție, din 2019, înainte de pandemie, de pildă, organizatorii au sprijinit cu bani trei copii rămași orfani după ce mama lor murise lovită de o mașină, și un tânăr bolnav de cancer.

Anul acesta, mizele tombolei au piese de mobilier, aparatură electrocasnică, vouchere pentru tratamente chiropractice și produse cosmetice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON