URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Februarie 2018, 16:25

1,3 milioane lei: Începe mutarea exponatelor din colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor în noul sediu

1,3 milioane lei: Începe mutarea exponatelor din colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor în noul sediu Busturile voievozilor români din curtea Palatului Baroc au fost demontate de pe socluri şi urmează să fie mutate la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor (sursa foto: Crisana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor a semnat contractul pentru mutarea colecţiilor din Palatul Baroc în noul sediu din strada Armatei Române, în urma unei negocieri directe, cu o firmă specializată din Bucureşti, care va primi pentru această sarcină suma de 1,33 milioane lei.

Anunţul a fost făcut, miercuri, de preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, într-o conferinţă de presă, pe care a susţinut-o alături de directorul MŢC, Aurel Chiriac.

"Ieri s-a semnat contractul pentru mutarea obiectelor de artă în noul sediu al Muzeului cu firma de specialitate Trans Globus Art Service din Bucureşti", a spus şeful CJ Bihor. Potrivit acestuia, firma din Bucureşti a mai realizat servicii de transport specializate pentru Muzeul Naţional de Istorie al României, Muzeul de Artă Timişoara, Institutul Cultural Român şi Muzeul George Enescu.

Contractul s-a semnat în urma unor negocieri directe, după ce primele două proceduri de licitaţie pentru aceste servicii, desfăşurate prin SEAP, au eşuat. La prima nu s-a depus nicio ofertă, iar la cea de-a doua a existat o singură oferă, şi aceea necorespunzătoare din punct de vedere tehnic. Directorul MŢC, Aurel Chiriac, a spus că s-au purtat discuţii cu firma din Bucureşti, precum şi cu una din Budapesta, care, însă, nu ar fi oferit aceleaşi preţuri.

În caietul de sarcini, investiţia fusese estimată la 1.350.000 lei. Până la urmă, contractul s-a semnat la suma de 1.330.000 lei. Deşi suma este una substanţială, reprezentanţii CJ Bihor şi ai Muzeului spun că ar fi "decentă" având în vedere faptul că reprezentanţii firmei vor trebui să realizeze o parte din împachetări, vor trebui să mute inclusiv folosindu-se de macarale unele exponate, vor trebui să asigure maşini pe pernă de aer şi chiar maşini blindate. În total, vor fi transportate circa 450.000 de obiecte din colecţiile MŢC.

Mutarea efectivă a exponatelor se așteaptă să înceapă în următoarele săptămâni. De la începerea propriu zisă a operațiunii, exponatele trebuie transportate într-un termen de două luni.

Între timp, se pregăteşte şi mutarea statuilor voievozilor români din curtea Palatului Baroc. Opt dintre acestea au fost demontate deja de pe socluri şi urmează să fie transportate în curtea noului complex muzeal din str. Armatei Române. Potrivit directorului MŢC, acestea vor fi curăţate înainte de a fi din nou urcate pe socluri în noua lor "casă".

După ce vor ajunge în noul sediu, exponatele vor sta în depozite până când secţiile noului Muzeu vor fi mobilate corespunzător şi le vor putea găzdui. În această perioadă, CJ Bihor pregăteşte lansarea licitaţiei pentru proiectul ce prevede amenajarea curţii şi a parcării, precum şi dotarea cu mobilier pentru expoziţii a primului etaj, unde va fi deschisă secţia de Ştiinţele Naturii şi o parte din Secţia de Istorie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
era cazul
mii dor de muzeul copilariei mele merggeam de cate ori aveam banisori in vizita si stateam cu orele
Postat 22 Februarie 2018, 06:41 de Rumanu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON