Comuna pierde, şmecherii câştigă
Acuzaţia adusă Liviei Bara este că a prejudiciat patrimoniul comunei pentru că a cedat terenuri din proprietatea publică, situate în intravilan, multe în celebrul cartier "Beverly Hills", unor apropiaţi şi unor "pile", sub pretextul schimburilor cu alte suprafeţe, situate însă la periferiile unor sate, în extravilan, cu regim de utilizare agricol, deci fără valoare, întrucât nu se putea construi pe ele.
Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA confirmă o serie de anchete jurnalistice publicate de BIHOREANUL încă din 2005, conform cărora în perioada 2001-2004, la cererea mai multor persoane din Sânmartin, dar şi din alte localităţi, Consiliul Local a aprobat schimburi de terenuri în baza unor acte făcute de secretara Livia Bara.
"În nouă situaţii din zece, persoanele au avut drept scop obţinerea de foloase necuvenite în defavoarea Consiliului Local", au reţinut procurorii anticorupţie, arătând că "referatele de specialitate cu propunerile de aprobare a schimburilor de terenuri nu au fost întocmite de Biroul Agricol al Primăriei, ci de secretarul Consiliului, cu toate că din documentaţie rezulta clar că terenurile vizate de schimburi erau de folosinţă exclusiv agricolă".
L-a uzurpat pe primar
Rechizitoriul arată că după aprobarea schimburilor de către Consiliul Local, înscrisurile autentice de schimb imobiliar erau semnate de Livia Bara ca împuternicit al Consiliului, şi nu de către primar, care conform legii era reprezentantul unităţii administrativ-teritoriale în relaţiile cu persoanele fizice şi juridice.
Concret, au arătat procurorii, în calitate de secretar al CL Sânmartin, inculpata a întocmit referate de specialitate prin care a stabilit cu intenţie valori diminuate faţă de valoarea reală a unor terenuri din proprietatea privată a CL şi a propus tranzacţii civile de schimb imobiliar, determinându-i pe consilierii din Comisia economică şi pe cei din cadrul Consiliului să avizeze şi să aprobe schimburile. În urma acestor schimburi, comuna a fost prejudiciată cu suma de 412.850 euro.
În dosarul întocmit Liviei Bara, judecătorii Tribunalului Bihor s-au pronunţat vineri, stabilind o pedeapsă de 4 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, interzicerea unor drepturi pentru o perioadă de 3 ani, plata unor daune de 412.850 euro către Consiliul Local Sânmartin, precum şi a 10.000 lei cheltuieli de judecată către stat şi altor 35.000 lei cheltuieli judiciare către CL. Cum sentinţa nu este încă definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Oradea, averea fostei secretare a Consiliului Local rămâne sub sechestrul asigurator instituit încă din 2013.
Nume şi nume...
Între beneficiarii aranjamentelor Liviei Bara, BIHOREANUL a dezvăluit încă din 2005 că s-au aflat Andrei Gaşpar (expert agricol), Florin Ciurdariu (nepot al secretarei Consiliului), Daniela Ciurdariu (soţia nepotului), Traian Bondar (tatăl unui consilier local) şi parohiile ortodoxe din satele Rontău şi Haieu. După ce "schimbătorii" de terenuri au intrat în posesia actelor de proprietate, multe dintre terenuri au fost vândute la preţuri avantajoase, adesea la indicaţia expresă a Liviei Bara, unor VIP-uri precum fostul prefect de Bihor Ionel Ungur, fiica proprietarului grupului de firme Selina, Beniamin Rus, actualului europarlamentar PSD Emilian Pavel ş.a.m.d.
Fost prefect PNŢCD la mijlocul anilor '90, Lucian Silaghi (acum şef al Direcţiei pentru Cultură Bihor), a declarat BIHOREANULUI că escrocheriile de la Sânmartin au ajuns şi la cunoştinţa sa, iar când a vrut să declanşeze o anchetă a fost îndepărtat din funcţie prin promovarea ca secretar de stat în Ministerul Mediului. "La două săptămâni după ce am cerut venirea Corpului de Control al premierului (n.r. - Victor Ciorbea) la Sânmartin, am fost promovat la Bucureşti. Despre adevăratul scop al promovării se ştia că a fost îndepărtarea mea de Sânmartin", declara Silaghi acum 7 ani.
"Stilul Bara": apărare prin atacuri
La începutul anilor 2000, când primarul comunei Sânmartin, Dorel Crăciun, s-a opus vehement schimburilor de terenuri, a fost bătut bestial chiar în faţa Primăriei, de indivizi cu cagule care l-au lăsat lat, încât şi-a petrecut următoarele trei luni în spitalele din Oradea şi Bucureşti. Poliţia nu a găsit nici până azi autorii, dar o vreme i-a asigurat protecţie şi armă fostului primar.
La mijlocul anilor 2000, prefectul Ilie Bolojan, cel care a determinat ancheta DNA, a fost încondeiat de Livia Bara că ar fi primit mită un hectar de teren pentru a anula HCL-urile privind schimburile de terenuri, astfel încât pământul să nu ajungă la beneficiarii schimburilor. Evident, Bara n-a produs nici cea mai mică probă pentru a-şi susţine acuza.
Ulterior, când BIHOREANUL a relatat despre aceste fapte, Bara l-a acuzat şi pe autorul articolelor despre schimburile imobiliare, declarând că dezvăluirile ar fi apărut fiindcă ar fi refuzat să achite o "taxă de protecţie" de 15.000 euro solicitată de acesta, asta deşi tocmai ea făcuse intervenţii insistente la conducerea publicaţiei pentru a propune blocarea articolului. O anchetă a DNA a demonstrat că Bara, pur şi simplu, minţise pentru a poza în victimă.
Citiţi pe această temă şi articolele: "A dat-o în Bară" şi "Fosta secretară a Consiliului Local Sânmartin, Livia Bara, trimisă din nou în judecată"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.