URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2014, 07:43

Semne proaste iarna are! Întârzierea lucrărilor la magistralele 1 şi 3 lasă orădenii în frig şi fără apă caldă

Semne proaste iarna are! Întârzierea lucrărilor la magistralele 1 şi 3 lasă orădenii în frig şi fără apă caldă CASA FRIGULUI. Zeci de mii de orădeni au tremurat de frig săptămâna trecută în case. "Ţin toată ziua radiatorul în priză, iar copilul este tot timpul îmbrăcat gros ca să nu se îmbolnăvească", se plânge Beatrix, mama unei fetiţe de doi ani
Semne proaste iarna are! Întârzierea lucrărilor la magistralele 1 şi 3 lasă orădenii în frig şi fără apă caldă IMPROVIZAŢII. Punctele termice din zonele afectate de lucrări vor fi alimentate la iarnă prin furtunuri de plastic groase cât pumnul. "Până nu dă gerul, încă mai merge, dar la minus un grad prin aceste reţele provizorii ar trebui să treacă agent termic la 105 grade Celsius, iar ele abia rezistă la 95 de grade. Vom cam tremura", zice un energetician
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cameră miroase a iarnă, ca-n copilăria "decreţeilor" din anii '70. Aerul are consistenţa unui abur rece, uşor usturător. Pornită de ore în şir, aeroterma este eficientă ca o umbrelă în furtună. Copila îşi scaldă mânuţa în jetul de căldură. "Cel mai greu e dimineaţa şi seara, când trebuie să o spăl. Plânge să n-o dezbrac, că îi este frig", povesteşte Beatrix, mama unei fetiţe de 2 ani.

În aceeaşi situaţie s-au aflat săptămâna trecută aproape jumătate din cei 140.000 de orădeni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare...

În frigidere de beton

Oradea a început sezonul de termoficare cu stângul. Pe 25 octombrie, în prima noapte după pornirea sistemului centralizat, o spărtură apărută tocmai pe reţelele din curtea Electrocentrale a lăsat tot oraşul fără încălzire. Deşi avaria a fost înlăturată a doua zi, jumătate din orădeni au îngheţat în case o săptămână. Amânate până în pragul iernii, lucrările de înlocuire a unei porţiunii din Magistrala 2 au lăsat tot malul stâng al Crişului Repede, din Ioşia şi centrul oraşului până în Cantemir şi Nufărul, fără încălzire şi apă caldă. Au funcţionat doar punctele termice alimentate cu apă geotermală sau din alte magistrale.

04_Petru_Pipis_bihoreanul.jpgCum sistarea serviciilor a coincis cu răcirea vremii la 10 grade Celsius în timpul zilei şi un singur grad peste noapte, mii de familii au tremurat în apartamente. Cei mai afectaţi au fost bătrânii şi copiii. "Stau în fotoliu acoperit cu pături şi ies de acolo doar când merg la culcare", se plânge un bătrân din Nufărul. Sute de orădeni au sunat la Termoficare, dar degeaba. "Mi-au spus că vor da căldură «în cel mai scurt timp posibil». Ăsta nu e răspuns. Ştiu o mamă care şi-a dus copilul în sat pentru că la oraş suferă de frig", reclamă Petru Pipiş (foto), preşedintele unei asociaţii din Ioşia.

Szondi Beatrix, mama unei fetiţe de 2 ani, povesteşte că micuţa nici nu se dă jos din pat. "Se trezeşte la 7 şi nu iese de sub plapumă până la 11. Nu vrea să mănânce, nu vrea să se joace, doar să stea la căldură", spune tânăra. Ca ea au fost zile în şir mii de familii...

"Nu e o prioritate"

În mai 2012, înainte de organizarea licitaţiei pentru înlocuirea a 17,5 kilometri din magistralele 1 şi 3, cele care traversează oraşul prin bulevardul Dacia şi strada Traian Lalescu, conducerea Electrocentrale a propus Consiliului Local cumpărarea unei termocentrale mobile pe combustibil lichid.

04_Eric_Huszar_bihoreanul.jpgEstimată la 540.000 lei, instalaţia ar fi urmat să încălzească măcar câteva blocuri, în cazul unor avarii. Aflaţi în campanie electorală pentru alegerile locale şi în război cu liberalii, consilierii UDMR au respins propunerea. "Această achiziţie nu este o prioritate zero", motiva atunci Eric Huszar (foto). Orădenii care dârdâie în case din cauza avariilor repetate sau a faptului că agentul termic nu are destulă presiune să urce în blocurile turn mai sus de etajul IV îi pot fi "recunoscători", lui şi colegilor de partid...

Caz tipic de ghinion

Vorba lui Liviu Fălcuşan, preşedintele asociaţiei Adona, rămasă o săptămână fără încălzire, "prostia din vară doare iarna". Lucrurile au mers prost încă de la licitarea lucrărilor de reabilitare a magistralelor 1 şi 3, vechi şi ciuruite. Câştigată de pe locul cinci de Construcţii Bihor şi Energomontaj, procedura a fost contestată de patru din cele şase firme ofertante. Din acest motiv, lucrările care trebuie terminate până în decembrie 2015 au început cu aproape un an întârziere, în martie 2014.

Cu termenul de execuţie înjumătăţit, constructorii au lucrat simultan din bulevardul Dacia până în Piaţa Creangă şi din strada Traian Lalescu până în General Cantacuzino, lăsând oraşul zile în şir fără apă caldă, astă-vară. Înlocuirea reţelelor a mers greu. Constructorii au descoperit aproape la fiecare săpătură reţele electrice, de apă sau canalizare neevidenţiate în proiect. Evitarea acestora a prelungit cu trei săptămâni lucrări care trebuiau încheiate la începutul lunii trecute.

04_Mihai_Cabai_bihoreanul_2.jpgAstfel, în loc să interconecteze magistralele 1 şi 2 când afară era cald, Termoficare a putut începe lucrul abia pe 23 octombrie. Lucrarea trebuia făcută pentru ca în eventualitatea uneia avarii pe conductele din Rogerius oraşul să poată fi încălzit prin Ioşia. "Am avut de ales între a opri pentru două săptămâni apa caldă în tot oraşul sau să aşteptăm finalizarea lucrărilor la magistralele 1 şi 3. Dacă acestea ar fi decurs conform programării nu am fi lucrat la reţele după începerea sezonului de încălzire", explică Mihai Cabai (foto), directorul Termoficare.

Avarii mici, dar dese

Deşi proasta organizare şi starea jalnică a reţelelor sunt semne cât se poate de rele la intrarea în iarnă, primarul Ilie Bolojan e optimist. "Odată reabilitate porţiuni din magistralele 1 şi 3 şi făcută legătura cu magistrala 2, riscul unor avarii care să afecteze cartiere întregi dispare", spune edilul.

Avariile majore şi rare vor fi înlocuite însă de altele, mici şi dese! Cum noile reţele au jumătate din diametrul celor vechi, CET-ul e nevoit să mărească presiunea şi temperatura ca să "împingă" agentul termic dincolo de etajul IV al blocurilor turn sau până în Nufărul, la capăt de reţea. În schimb, vechile reţele nu rezistă! Spre exemplu, la pornirea termoficării CET-ul a crescut presiunea cu o singură unitate peste 6,3 bari, iar reţelele au "puşcat" în şase locuri, începând chiar din curtea CET-ului. Orice  creştere a presiunii, necesară pe timpul iernii, riscă să provoace avarii în zona străzilor Mihai Viteazul, Parcul Traian şi Feldioarei (magistrala 1), în zona Oneştilor şi Shakespeare (magistrala 2), în zona Magheru (magistrala 4), în zona Eforiei şi Ţiglarilor (magistrala 5) ş.a.m.d.

Chiar dacă oprirea încălzirii nu va afecta cartiere întregi, ca până acum, orădenii din aceste zone ar face bine să îşi cumpere radiatoare, dacă nu vor să îngheţe în apartamente. Pentru că sunt toate şansele să se întâmple asta. Judecând la rece...


CET ÎN FOCURI
Electrocentrale, la un pas de faliment

Pe lângă colapsul reţelelor vechi de zeci de ani, sistemul centralizat de termoficare se confruntă în prag de iarnă şi cu riscul falimentării Electrocentrale. După cum se ştie, conducerea societăţii a propus creditorilor un plan de reorganizare, conform căruia va plăti doar 41,6 din cele 320 milioane lei datorate creditorilor.

04_Stanel_Necula_bihoreanul_1.jpgAjuns pe masa judecătorului sindic, planul a atras săptămâna trecută un val de contestaţii. Complexul Energetic Oltenia a atacat dreptul la vot al Primăriei pe considerentul că este acţionară la CET, transportatorul Unicon Trading a cerut ca banii să fie împărţiţi procentual între creditori, iar ANAF a cerut suplimentarea sumei. Vişină pe tort, Administraţia Fondului de Mediu a cerut înscrierea la masa credală a mega-amenzii de 33,4 milioane euro pentru nedepunerea la timp a certificatelor de CO2.

Cu toate acestea, administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula (foto), este optimist. "Şansele să fie respins planul de reorganizare sunt cam de 5%, pentru că în cazul falimentului toată lumea are doar de pierdut". Şi orice ar fi, Primăria este obligată prin lege să asigure funcţionarea în continuare a CET-ului. Sub alt nume, cu altă conducere, cu alt combustibil, numai căldură să producă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Au trecut 25 ani...
Am ajuns dupa 25 ani de la revolutie sa ne tremure copii de frig in apartament la bloc. Acestui jeg uman de primar i-as arata obrazul, dar nu il are. Primar liberal care a limitat orice libera concurenta in Oradea, a nationalizat activitatea si a stopat dezvoltarea Transgex-ului de care cei din Iosia erau mai mult decat multumiti. Cum poti sa stai Bolojane la caldurica cu curul gras pe scaunul din primarie cand copii tremura de frig in casa? Pe cine ai zis sa votam? O votam pe m...
Postat 05 Noiembrie 2014, 16:46 de emil
e de nedescris
Pe strada corneliu coposu nr18 murim de cald.Stam zi si noapte cu geamurile deschise si tot sunt 24-25 de grade.MURIM!!!Idioata de sefa de scara nu inchide robinetul din beci cu scuza ca ei ii este frig!In conditiile in care caldura trebuie furnizata daca, intre orele 18.00-06.00 este sub 5 grade, de ce naiba mai avem caldura, daca afara sunt de cateva zile 15grade ziua si peste 5-6 noaptea???In weekend vor fi 21 de grade, totusi cat de prosti puteti fi sa lasati caldura sa mearga???Las ca o sa platim luna viitoare si o s-o vad pe idioata din ce isi plateste facturile... din pensia de 600 de roni :-))))cat de proasta e lumea :-)))
Postat 05 Noiembrie 2014, 16:20 de str. corneliu coposu nr18
Pai si de ce va mirati ??
Pai daca ati votat un maistru analfabet ca si primar, asa functioneaza si orasul. Sa mai vad articole inepte cum ca Oradea e oras european, civilizat. Nici Ceausescu nu intrerupea in halul asta utilitatile. Ce a facut Bula asta de primar ? Ne-a dat amenzi,ridica masini, primaria colcaie de corupti, ne-a facut giratoare cu semafoare, ne lasa sistematic fara caldura/apa. Bine ca iesim in strada pentru ecologie, da ca ne calca astia in picioare,totul e super. Spor !
Postat 05 Noiembrie 2014, 15:57 de Full hd
????????
Oare dl Bolojan stie ca dupa alegeri incepem DEBASIFICAREA Oradiei?
Postat 05 Noiembrie 2014, 12:27 de Nea taticu
gerila
Cine dintre cei care au in fisa postului asigurarea coordonarii lucrarilor care asigura incalzirea in Oradea ar trebui sa isi dea demisia?
Postat 05 Noiembrie 2014, 11:53 de mos
@redactori bihoreanul
iarasi bagati frica in oameni? faceti parte din ceva secta masonica? Nu inteleg ideea unor stiri care nu fac decat sa ingrijoreze si mai mult oamenii care sunt deja cu nervii intinsi la maxim. Stiri de cacat, fara baze reale scrise de redactori de doi lei
Postat 05 Noiembrie 2014, 10:30 de David
IARNA ACL, IOHANIS...
si marmota se ocupa de ciocolata...iar PNL, lasa oamenii in frig....bravo Iohanis, Romania lucrului ...cum spui tu mai sus ...in textul redactat de ziar...si numai puneti vina pe Udmr....dati in altii cu *, cand voi sunteti in el pana in gat...felicitari ACL...votati ACL. CU IOHANIS...care , cu siguranta in cele 6 case are si caldura...si confort....o iarna placuta , va ureaza ACL ROMANIA.
Postat 05 Noiembrie 2014, 10:27 de maftei
Mulțumim Bolojan și Mălan
Vă mulțumim domnule primar pentru o iarnă de neuitat. Vă mulțumim domnule viceprimar pentru o iarnă de neuitat. Și când te gândești că ieșiți cu texte de genul ”Dacă cuvântul meu contează ...”, ei bine, din această iarnă cuvântul dumneavoastră va conta din ce în ce mai puțin. Demisia
Postat 05 Noiembrie 2014, 10:02 de Remus Borza
Nu stie stangul ce face dreptul !!!
Nu termoficarea a inceput cu stangul ci toata Oradea a pornit-o gresit inca din 2008 !!! Acum au aparut doar rezultatele amatorismului alesilor din ultimii 6 ani !!!
Postat 05 Noiembrie 2014, 09:18 de WinDos
Oradeni, suntem ...
@emil -Esti rau domnule.... gaz se poate in Oradea dar fara ZONA EXCLUSIVA de TERMOFICARE unde esti obligat sa ramai la CET!!! Desigur ca sunt exceptii... vezi blocurile ARED din centrul orasului care nu sunt "prosti" sa se "lege" la CET!!! Dar vine si CET-ul pe gaz unde vom plati pe langa pretul gazului, plusvaloarea de a produce agentul termic, transport comisioane, pierderi pe retea ... si vom face si pe recuperatorii certandu-ne cu vecinii care nu isi vor achita costurile de incalzire!!!
Postat 05 Noiembrie 2014, 08:52 de Adi Oradeanul
UNGURII astia!!
Ce ne-am face daca nu am avea ziaristi obiectivi!!! Deci daca ORADEA cheltuia 540.000 lei (parca era vorba de euro) Nufarul era rezolvat! Nu ne spune nimic de faptul ca exista proiectul cu geotermal pe Nufarul cu finantare europeana de 7 ani si ei nu fac nimic! Tot ar fi bun si ungurii la ceva sa-l voteze pe Iohannis ! Si totusi dragi ziaristi (dragi executivului primăriei si noua ca ne informeaza corect)..."generalul Cantacuzino"?! Exista generalul Iarna, generalul Bolojan...dar totusi Cantacuzino a fost doar profesor!!!
Postat 05 Noiembrie 2014, 08:43 de Adi Oradeanul
Magistrala ca magistrala...
Magistrala ca magistrala... da pista de biciclete e gata. Oradenii se pot da cu bicicleta toata iarna, numai sa curete zapada inainte. Emblema orasului verde Oradea ar trebui sa fie cosul de fum (gros) de la CET care polueaza de 10 ori mai mult decat orice CET din Transilvania. In Oradea au venit investitori sa traga conducte de gaz sa aiba omul o alternativa cu centralele de apartament. Asta se face in cativa ani. Au fost alungati de Bolovan. Transgex-ul incepea sa faca investitii in Nufaru. Au fost nationalizati de domnu liberal. Daca maine CET-ul intra in colaps, cel putin doua ierni ne vom incalzi cu resouri. Domnu Bolovan, cand ti-ai facut ultima data un consult de specialitate la cap?
Postat 05 Noiembrie 2014, 08:27 de emil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON