URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2013, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A doua şansă, o nouă ţeapă

Inspectorul şcolar general adjunct Nicolae Avram şi inspectorul Alin Novac, ambii membri PSD, bănuiţi că "absorb" fonduri UE pentru cursuri pe care nu le-au ţinut. Cei doi inspectori sunt pe lista profesorilor plătiţi din fonduri europene în cadrul programului "A doua şansă, o nouă şansă" ca să-i şcolească la sfârşit de săptămână pe romii din comuna Finiş care, însă, se jură că nu i-au văzut niciodată la faţă.

Eu am făcut-o, eu o omor!

Pentru că Ministerul Agriculturii a "uitat" s-o bugeteze, Camera Agricolă a intrat în vrie. Subordonată CJ Bihor, dar finanţată de Minister, Camera Agricolă a primit fonduri doar până în aprilie, astfel că pentru a organiza a V-a ediţie a Târgului Fermierilor, directorul Francisc Ştefan a "trecut" evenimentul pe propria firmă, cu riscul de a fi acuzat de incompatibilitate.

Hoţii strigă hoţii

Fratele unui angajat al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare a fost prins cu un transport de buşteni furaţi în valoare de aproape 20.000 lei. Dibuit de poliţişti şi de inspectorii Direcţiei Silvice în Parcul Natural Apuseni, la coborârea din Padiş, Ionel Toma a încercat să scape basma curată scoţându-şi la interval "pila", adică invocând numele fratelui său, Flavius, consilier ITRSV.

CET-ul riscă falimentul!

Electrocentrale a intrat în insolvenţă după ce a ajuns în imposibilitatea să plătească salariile pentru că transportatorul Unicom încasa în locul său banii asociaţiilor de proprietari. Aflat sub supravegherea Casei de Insolvenţă Transilvania, CET-ul îşi renegociază la sânge contractele cu furnizorii, pregăteşte majorări de tarife, ia în calcul reduceri de cheltuieli şi disponibilizări de personal fără plăţi compensatorii.

Barbarie în cetate

Ca să tragă de urgenţă curent pentru show-ul de Zilele Comunei, primăriţa Nagy Gizela a pus o firmă să sape în Cetatea Biharia fără autorizarea arheologilor. Întrucât săpăturile au împrăştiat la suprafaţă fragmente de ceramică şi oseminte, şeful Direcţiei pentru Cultură a dat-o pe UDMR-istă pe mâna Poliţiei.

Recoltă bogată, ţărani săraci

Paradoxurile crizei: cea mai bogată recoltă de grâu din ultimii 8 ani bagă în faliment fermierii. Prăbuşirea preţului la doar 0,6 lei pe kilogram, pe fondul unei recolte cu 40% mai mari faţă de anul trecut, obligă ţăranii să îşi vândă grânele sub preţul de producţie, doar pentru a avea bani de investit în culturile de anul viitor

Miss ham-ham

Parcul Bălcescu se va umple, sâmbătă, de căţei. Stăpânii de câini de rasă din Bihor, dar nu numai, sunt invitaţi de Asociaţia Chinologică locală la prima expoziţie de frumuseţe canină organizată în Oradea în ultimii şase ani. Cele mai reuşite exemplare vor primi mult-râvnitele titluri de frumuseţe, care, pe lângă mândria adusă stăpânilor, le fac mai scumpe decât semenii lor. În plus, expoziţia este o ocazie pentru orădenii care au câini de rasă, dar fără pedigree, să obţină certificatul care le asigură autenticitatea patrupedului.

ORADEA NOASTRĂ:
Grădina de pe deal

Anunţat la începutul anului trecut, proiectul de amenajare a dealului Ciuperca a intrat în linie dreaptă. La începutul lunii septembrie, Primăria va desemna firma care va realiza proiectul tehnic al lucrării, iar din primăvara anului viitor un constructor ar putea începe execuţia.
Proiectul va schimba complet dealul celebru prin panorama pe care o oferă asupra oraşului, mărindu-i suprafaţa de promenadă, iar cei care vor lua zona la pas vor putea asculta susurul unei cascade şi să se bucure de simfonia culorilor oferită de zecile de specii de plante ce urmează să fie sădite aici.

Ucideţi ambrozia!

Din august până la finalul lunii septembrie, mulţi orădeni suferă crunt din pricina unei buruieni. Ambrozia a început să înflorească şi provoacă alergii crunte! Cum planta creşte nestingherită şi în Oradea, autorităţile le amintesc localnicilor că sunt obligaţi să-şi stârpească toate buruienile, inclusiv ambrozia, de pe terenurile din proprietatea lor.

INTERVIU
Paul Iacobaş: "Turiştii trebuie să lase natura aşa cum este"

Absolvent al unui masterat în managementul turismului responsabil la Universitatea Greenwich din Londra, preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Paul Iacobaş, şi-ar dori o viziune clară asupra dezvoltării turismului în ariile naturale din Bihor. Viziune ce ar trebui să pornească din răspunsul la o simplă întrebare: ce fel de turişti vrem să atragem?

Membru în comisia Consiliului Judeţean mandatată să gândească această strategie pentru Padiş, Paul crede că natura din această zonă s-ar împăca cel mai bine cu turiştii care caută locuri de cazare confortabile, dar patronate de oameni ai locului, şi care nu urcă în munţi ca să prăjească mici şi să bea bere, ci să cunoască natura. Şi cărora nici nu le trece prin cap să nu o respecte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
REPLICA LA EU AM FACUT-O EU O OMOR
O instituție publică care este infiintată prin Hotărâre de Guvern și nu prin voința acestui domn care din păcate este ilegal Directorul executiv al acestei instituții din păcate cu știrea CJ în conflict de interese și incompatibilitate,care întradevăr suferă că nu s-a autodesființat această instituție.Din cei 9 angajați plecați în realitate sunt 4 din care unul din cauza decesului,dar s-au angajat 2 din care unul când nici nu aveam buget.Ce ziceți vi se pare normal sau legal?Târgul este sarcină de serviciu al camerei,dar văzând oportunitatea unui câstig fără muncă și-a reactivat firma care de fapt o deținea mai de mult schimbându-i doar statutul.Bani care urmau să intre în bugetul Camerei s-a gândit că mai bine îi câștigă dânsul că doar a muncit la camera la fără frecventă.Mai este angajat ca Director și la o firma maghiara cu sediul tot pe Roman Ciorogariu nr.65 încă din luna decembrie ,dar ce să-i faci acesta le poate duce pe toate chiar sub oblăduirea celor din CJ BIHOR
Postat 20 August 2013, 22:36 de CAJ BIHOR
hope hope
D-le Hope, Camera Agricola Judeteana Bihor apartine in totalitate Ministerului Agriculturii, toate cheltuieliile sunt suportate de catre Ministerul Agriculturii, bugetul este asigurat de catre Ministerul Agriculturii, interesati-va la Minister sa va demonstreze ca toate cheltuieliile Camerei sunt suportate de catre ei, interesati-va la departamentul buget va dau si nume daca doriti........, Consiliul Judetean habar nu are de ceea ce face Camera Agricola, nici nu stie cu ce se mananca aceasta institutie, sunt si ei functionari publici impreuna cu acel director care-si face firma pentru a organiza targul "Farmer"...., targ pe care il organiza CAmera Agricola. Asta face. NU CUMVA ESTE CONFLICT DE INTERESE??????? ANI , DNA nu va sesizezati? Si chiar cine spune Eu am facut-o? Eu o omor......, un nimic care distruge tot ce a prins pe mana lui........., Ce vorbesti d-le Hope de deturnare de fonduri......vorbesti prostii...., habar nu ai ce vorbesti. Atat ca acest drag de guvern a dorit descentralizare si trecerea Camerei la Consiliul Judetean. Asta sa si intamplat, si e un "*" mare , nu are ce cauta la CJ, ce are Agricultura cu CJ? Astea sunt anomalii ale sistemului Romanesc, ale guv
Postat 20 August 2013, 12:53 de raspuns
dna
Oare cand il ea DND-ul pe Avram si Negrean dupa cate au facut in acest an scolar.Gradatii de merit pe bani(ei aveau listutele cu cei ce trebuie sa ea).Bac cu comisii pe bani si note trecute altele decat pe lucrari .Directorii numiti pe criteri politice si de spaga vezi Eminescu,Vuia,Gojdu,Saguna etc.Oare pana cand o sa mai mearga invatamantul asa
Postat 19 August 2013, 22:32 de prof
teapa,teapa
si mnagerul nu stia ????.culmea culmilor managerul nu stia si altii sunt vinovatii
Postat 19 August 2013, 12:01 de epo
Eu am făcut-o, eu o omor!
Camerele Agricole Judeţene nu aparţin de Ministerul Agriculturii ci sctrict de Consiliile Judeţene. Bugetarea de la Bucureşti ar fi fost ilegală şi ar fi însemnat deturnare de fonduri. Camera Agricolă Bihor, subordonată Consiliului Judeţean Bihor, a fost tăiată de la bugetul judeţului de către preşedintele acestuia, Popa Cornel.
Postat 19 August 2013, 11:17 de Hope
A doua şansă, o nouă ţeapă
Nu pe cei doi inspectori trebuia să-i vadă la faţă comunitatea de cursanţi a romilor din Finiş şi care sunt manageri neplătiţi în proiectul respectiv, ci pe lectorii angajaţi să organizeze şi să ţină acele cursuri, adică cei trei PNL-işti din zona folclorică păstorită de DNA-istul Domocoş al Beiuşului.
Postat 19 August 2013, 11:14 de Hope
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON