URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2015, 14:00

Poftiţi pe insulă! Vara viitoare, orădenii vor putea să-şi petreacă timpul liber pe insula din zona Silvaş (FOTO)

Poftiţi pe insulă! Vara viitoare, orădenii vor putea să-şi petreacă timpul liber pe insula din zona Silvaş (FOTO) CURĂŢATĂ. Insula din zona Silvaş va fi doar curăţată de boscheţi, nu golită de copaci, promit reprezentanţii Primăriei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În următorul sezon estival, orădenii se vor putea relaxa pe o insulă. Primăria are de gând ca până la începutul verii viitoare să extindă locul de picnic din zona Silvaş cu insuliţa din mijlocul râului Crişului Repede. Curăţată de boscheţi, insula va deveni uşor accesibilă, deoarece municipalitatea va construi două podeţe de pe mal până pe ea.

Ca pe vremuri

În urmă cu două-trei decenii, Silvaşul era zona preferată a orădenilor amatori de ieşiri la iarbă verde. Cu Crişul şi cu multă verdeaţă alături, locul era perfect pentru grătare, plajă şi bălăceală. În timp, şi-a pierdut din atractivitate, dar Primăria l-a readus în prim-plan în 2012, când a stabilit Silvaşul ca singură zonă de picnic autorizată din oraş. Conform legislaţiei în vigoare, primăriile sunt obligate să amenajeze astfel de locuri, iar cetăţenii sunt obligaţi să nu iasă la picnic în alte spaţii.

Primăria a amenajat deja în zonă o alee şi spaţii verzi, a introdus iluminatul public şi a montat coşuri de gunoi, iar acum vrea să pună la punct şi insula din imediata vecinătate. "Dacă ţine vremea bună, este posibil să începem lucrările în această toamnă. Dacă nu, la primăvară", spune şeful Direcţiei Tehnice din Primărie, Mircea Ghitea.

Insulă cu poduri

Pe vremuri, orădenii obişnuiau să stea pe insulă, însă acum locul e plin de boscheţi şi de buruieni. "Vom curăţa locul, dar vom păstra copacii", spune Ghitea. În plus, insula va avea la fiecare capăt câte un podeţ, aşa încât orădenii să nu trebuiască să treacă prin apă ori pe bolovani ca să ajungă până acolo. Inundabilă în sezoanele ploioase, pe timpul verii, când debitul Crişului este mic, insula e complet uscată.

Pe lângă amenajarea acesteia, zona Silvaş va fi dotată şi cu mese la care oamenii să se poată aşeza. Ca să nu fie distruse de vandali, ele vor fi probabil din beton, adică cele recuperate de Primărie din pieţele modernizate. De asemenea, coşurile de gunoi vor fi încastrate cel mai probabil în buşteni de copaci, pentru a nu fi distruse.

Un singur lucru nu se va putea face, totuşi, pe insulă, şi anume foc pentru grătare. Nu de alta, dar deşi Crişul e plin de apă, accesul pompierilor ar fi aproape imposibil pentru stingerea unui incendiu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON