URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 14 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La un meci de baschet în care se joacă finala campionatului, cu trofeul pe masă, abia de strângem 5.000 de spectatori în Oradea Arena. La întrecerile de polo, e lucru mare dacă se duc 500 de privitori. Dar la un meci de liga a III-a de fotbal se bulucesc 10.000 de spectatori și, sunt convins, numărul ar fi fost mai mare dacă lipsa locurilor de parcare și condițiile precare de pe stadion nu i-ar fi țintuit în fotolii pe mulți alți suporteri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămâna trecută, recent a intrat în vigoare Legea nr. 126/2024 prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult! În funcție de momentul plății, statul percepe o „șpagă” pentru „iertarea” infractorului, de 15% în 30 de zile de la controlul fiscal, de 25% dacă începe urmărirea penală, de 50% dacă începe procesul și de 100% dacă se ajunge în apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
05 Noiembrie 2015, 14:00

Poftiţi pe insulă! Vara viitoare, orădenii vor putea să-şi petreacă timpul liber pe insula din zona Silvaş (FOTO)

Poftiţi pe insulă! Vara viitoare, orădenii vor putea să-şi petreacă timpul liber pe insula din zona Silvaş (FOTO) CURĂŢATĂ. Insula din zona Silvaş va fi doar curăţată de boscheţi, nu golită de copaci, promit reprezentanţii Primăriei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În următorul sezon estival, orădenii se vor putea relaxa pe o insulă. Primăria are de gând ca până la începutul verii viitoare să extindă locul de picnic din zona Silvaş cu insuliţa din mijlocul râului Crişului Repede. Curăţată de boscheţi, insula va deveni uşor accesibilă, deoarece municipalitatea va construi două podeţe de pe mal până pe ea.

Ca pe vremuri

În urmă cu două-trei decenii, Silvaşul era zona preferată a orădenilor amatori de ieşiri la iarbă verde. Cu Crişul şi cu multă verdeaţă alături, locul era perfect pentru grătare, plajă şi bălăceală. În timp, şi-a pierdut din atractivitate, dar Primăria l-a readus în prim-plan în 2012, când a stabilit Silvaşul ca singură zonă de picnic autorizată din oraş. Conform legislaţiei în vigoare, primăriile sunt obligate să amenajeze astfel de locuri, iar cetăţenii sunt obligaţi să nu iasă la picnic în alte spaţii.

Primăria a amenajat deja în zonă o alee şi spaţii verzi, a introdus iluminatul public şi a montat coşuri de gunoi, iar acum vrea să pună la punct şi insula din imediata vecinătate. "Dacă ţine vremea bună, este posibil să începem lucrările în această toamnă. Dacă nu, la primăvară", spune şeful Direcţiei Tehnice din Primărie, Mircea Ghitea.

Insulă cu poduri

Pe vremuri, orădenii obişnuiau să stea pe insulă, însă acum locul e plin de boscheţi şi de buruieni. "Vom curăţa locul, dar vom păstra copacii", spune Ghitea. În plus, insula va avea la fiecare capăt câte un podeţ, aşa încât orădenii să nu trebuiască să treacă prin apă ori pe bolovani ca să ajungă până acolo. Inundabilă în sezoanele ploioase, pe timpul verii, când debitul Crişului este mic, insula e complet uscată.

Pe lângă amenajarea acesteia, zona Silvaş va fi dotată şi cu mese la care oamenii să se poată aşeza. Ca să nu fie distruse de vandali, ele vor fi probabil din beton, adică cele recuperate de Primărie din pieţele modernizate. De asemenea, coşurile de gunoi vor fi încastrate cel mai probabil în buşteni de copaci, pentru a nu fi distruse.

Un singur lucru nu se va putea face, totuşi, pe insulă, şi anume foc pentru grătare. Nu de alta, dar deşi Crişul e plin de apă, accesul pompierilor ar fi aproape imposibil pentru stingerea unui incendiu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON