URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
05 Iunie 2024, 08:01

Primarul de Sânmartin, Cristian Laza: „Ne descurcăm mai bine decât dacă am fi cartier al Oradiei”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cristian Laza (44 ani), primarul comunei Sânmartin, și-a câștigat primul mandat, în iunie 2016, la o diferență de numai 26 de voturi. Fost liberal trecut la PSD, acesta a intrat în cursă ca exponent al curentului împotriva unificării Sânmartinului cu Oradea și l-a învins la limită pe obositul primar Lucian Popuș, susținut de PNL.

După prestația din primii 4 ani, în 2020 și-a câștigat al doilea mandat adunând peste 66% din voturi, iar acum candidează pentru a treia oară la conducerea comunei din vecinătatea Oradiei, la capătul unui mandat marcat de multe proiecte și lucrări, inclusiv în stațiunile Băile Felix și 1 Mai. „Pentru Sânmartin a fost un câștig că nu s-a unificat cu Oradea”, susține, răspicat, Cristian Laza.

- Care a fost valoarea totală a proiectelor puse în operă în actualul mandat și care au fost principalele obiective vizate?

- Proiectele puse în operă în Sânmartin au ajuns undeva la 45 milioane euro. Vorbim aici de modernizarea stațiunilor Băile Felix și Băile 1 Mai, reabilitarea termică a peste 20 de blocuri, introducerea rețelelor de gaz în comună, construirea unei școli și a unei grădinițe noi. Mai avem reabilitări de unități de învățământ, amenajarea unui punct de atracție turistică cu turn de belvedere în Betfia, introducere de rețele de canalizare și apă și multe altele...

300.000 de turiști anual

- În ce măsură aceste investiții au crescut standardul și calitatea vieții locuitorilor din satele aparținătoare?

- Astăzi, localnicii beneficiază de toate utilitățile, de la apă și canalizare la drumuri, iar rețeaua de gaz este introdusă în proporție de 60% în Sânmartin, așa că, cu siguranță, standardul de viață a crescut. Comuna este puternic urbanizată, dar își păstrează în continuare farmecul prin satele sale.

- Tot mai multă lume, și localnici și turiști, observă o schimbare radicală a aspectului stațiunilor Băile Felix și 1 Mai. Cum s-a întâmplat asta și ce mai urmează?

- Am investit circa 15 milioane euro în reabilitarea celor două stațiuni, majoritatea din fonduri europene. Grație acestui fapt, stațiunea Băile Felix a și fost desemnată, într-o competiție organizată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a doua în topul „Destinația anului”, după Bran, întrecând Mamaia, Sinaia sau Brașov.

În ceea ce privește planurile de viitor, vreau să construim un aquapark pe cele 10 hectare de teren deținute de Primărie între Băile Felix și Băile 1 Mai. Dintre cele 30 milioane euro, cât ar fi investiția, am putea atrage 10 milioane euro din fonduri europene. Sigur, am face investiția pe etape, aceasta urmând să se autofinanțeze.

În plus, vrem să preluăm în vara aceasta de la SC Turism Felix cele 4 hectare de parc din centrul Felixului pentru a-l reabilita și pentru a amenaja aici, departe de mașini, o promenadă, paralelă cu cea abia dată în folosință. Tot pe fonduri europene vrem să întubăm pârâul Hidișel, să amenajăm de-a lungul lui o promenadă cu foișoare până în Băile 1 Mai și să finalizăm lucrările de reabilitare a acesteia. Anul trecut am ajuns, în premieră, la un total de 300.000 de turiști. Vrem să atragem și mai mulți...

Buget triplat

- În ce măsură se simte această creștere a atractivității turistice în bugetul comunei Sânmartin?

- Veniturile din taxa de turism, care înainte aproape că nu se încasa, au ajuns la 150.000 euro pe an. Folosim acești bani pentru promovarea stațiunii și organizarea a peste 20 de evenimente, începând de la Festivalul Waves la Festivalul Național de Folk. În total, veniturile proprii ale comunei au urcat undeva la 20 milioane lei pe an, iar, prin atragerea de fonduri europene și guvernamentale, bugetul local aproape că s-a triplat, de la 83 milioane lei în 2022 la peste 200 milioane lei în 2023.

- Care este relația Primăriei cu SC Turism Felix, principalul operator turistic din comună?

- SC Turism Felix aduce comunei Sânmartin undeva la 30% din veniturile proprii, așa că avem o relație bazată pe mult respect. Dl Florin Serac, care a condus 20 de ani societatea, până în luna mai, când a ieșit la pensie, a avut o contribuție esențială la dezvoltarea stațiunii, fapt pentru care îi sunt recunoscător, iar cu noul director, Răzvan Pârjol, avem o relație bună. În fond, avem un interes comun: atragerea de turiști și dezvoltarea celor două stațiuni.

- Ce se poate face pentru determinarea proprietarilor de terenuri și clădiri, cum ar fi vechile hoteluri din Băile Felix, să investească în modernizarea lor?

- Suntem în curs de finalizare a unui regulament pentru supraimpozitarea clădirilor și a terenurilor neîngrijite. Va intra în dezbaterea Consiliului Local undeva în iulie, pentru ca proprietarii să poată fi supraimpozitați de anul viitor cu 500%. Hotelurile Someșul, Unirea, Crișana și Muncel vor trebui reabilitate. Am discutat deja cu proprietarii acestora, care au promis că le vor reabilita. Nu am făcut până acum demersuri pentru supraimpozitări, fiindcă și Primăria avea încă de lucru în stațiune și ar fi fost nefiresc.

Se poate vedea...

- În campanie au apărut critici vizând managementul Primăriei. Pe de o parte, legate de utilizarea fondurilor, pe de alta cu privire la încărcarea schemei de personal. Ce aveți de spus în apărare?

- Situația financiară a comunei este stabilă, în condițiile în care avem investiții fără precedent. Când ai în paralel peste 100 de investiții, e inevitabil să îți faci datorii. Concret, avem de încasat fonduri europene și guvernamentale de peste 11 milioane lei pentru lucrări deja făcute. Dacă nu făceam credite-punte, ca să plătim lucrările, urmând să ne recuperăm banii prin proiecte, n-ar fi stat niciun privat să lucreze pentru comună pe banii lui. Chiar și așa, făcând abstracție de creditele pentru proiectele europene, gradul de îndatorare al comunei este sub 10%, mult mai mic decât al altor primării, și cu mult sub pragul legal de 30%.

În ceea ce privește structura de personal, Primăria Sânmartin lucrează cu 58 de persoane, în condițiile în care are peste 120 de proiecte în diferite stadii de implementare. Pe lege, raportat la populație, Primăria ar putea avea 70 de angajați. Sigur, mai sunt 40 de măturători și 18 constructori, care lucrează însă la două societăți din subordinea Consiliului Local, nu în Primărie. Probabil unii candidați și-ar dori să externalizeze aceste activități în favoarea „firmelor de casă”, dar pentru Sânmartin nu ar fi niciun câștig ca locuitorii să plătească triplu pentru curățenie sau izolarea termică a blocurilor...

- Ce le puteți spune opozanților politici care susțin că „se putea face mai mult și mai bine”?

- PNL, prin domnii Dorel Crăciun și Lucian Popuș, a condus timp de 16 ani Primăria Sânmartin. În acest răstimp, liberalii nu au izolat nici măcar un bloc, au lăsat școlile neîngrijite, cele două stațiuni în abandon și nu au investit deloc în rețele... Avem poze, se poate vedea. Noi, în schimb, am accesat tot ce se putea accesa, am reabilitat stațiunile și am construit școli și grădinițe. Și asta se poate vedea...

Referendumul, un mare câștig

- Cum colaborați cu reprezentanții CJ Bihor și ai Primăriei Oradea, principalele „motoare” economice ale județului? Nu au trecut încă ecourile eșecului referendumului privind unificarea comunei cu Oradea. E bine că a căzut? Vă descurcați mai bine singuri?

- Pentru binele cetățenilor din Sânmartin colaborăm instituțional, normal, atât cu reprezentanții CJ Bihor, cât și cu cei ai Primăriei Oradea. Nu trebuie nici să ne bem cafeaua dimineața, nici să ne facem vizite după program ca să lucrăm în folosul cetățenilor. Faptul că referendumul pentru unificarea cu Oradea a căzut a fost un mare câștig pentru Sânmartin. Pentru că am rămas comună, ulterior am putut beneficia de finanțările destinate domeniului rural, am putut asfalta 60 kilometri de drum, am izolat blocuri și am reabilitat Băile Felix și Băile 1 Mai din fonduri europene. Ne descurcăm mai bine decât dacă am fi un cartier al Oradiei.

- Tocmai s-a inaugurat centura Sânmartinului, realizată de CJ pe fonduri europene, fără tăieri de panglici. Dacă ar fi fost o ceremonie, ar fi trebuit să apăreți și dvs. în poză?

- Nu aveam pretenția să fiu în poza respectivă. Chiar dacă am fost parteneri în realizarea acestui drum, munca a fost depusă de CJ Bihor și de CNAIR. Asta este o dovadă a faptului că avem o colaborare instituțională corectă și că ne dorim, cu toții, binele comunităților noastre.

- Ce planuri aveți în plan politic? Acum, că PSD a „întinerit” și se simte o tendință de reformare, care ar fi rolul și poziția dvs.?

- Venirea domnului președinte Aurel Mohan la conducerea filialei bihorene a PSD a adus nu doar un aer proaspăt, dar și liniștea dorită în partid. Am o relație foarte bună cu dl Mohan și, dacă are nevoie de experiența mea, îi stau la dispoziție. Am tot spus: nu am avut niciodată intenția de a candida pentru președinția filialei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Amuzat
Bre @sanduivanov nu stiu cand ai fost tu ultima data in Felix dar parcarea cam este cu plata peste tot, in caz ca nu stiai. Deci nu ai nimerit-o cu asta. Si ce vrei sa spui? ca atunci cand parcati aiurea si ocupati din banda era mai bine, plus ca aveai si loc? Daca vrei parcare gratis poti sa te muti la sat ca in mai toate orasele mari parcarea este cu plata. Si in legatura cu ce s-ar fi facut daca Sanmartin ajungea sa faca parte din Oradea, se atrageau toti banii europeni disponibil pentru turism, reablitare, renovare si puneau la punct toata statiunea(se investea milioane de euro), supra impozitau din ziua doi toate hotelurile si pensiunile care nu sunt intretinute, renovate care doar strica aspectul statiunii.
Postat 10 Iunie 2024, 14:42 de ChristmasGo
Ce indruci acolo
Si bre @vasi ce indrugi acolo cu Padurea Felix? Padurea Felix are statut de padure protejata, nu poti sa tai nici copaci uscati dupa cum vrei. Ce va scremeti sa manipulati. Si daca compari cam cu majoritatea oraselor mari din Ro, parcarea in Oradea chiar nu este scumpa. Daca vrei parcare gratis poti sa te muti la Salonta sau Beius. Si doar in mintea tau au fost "masuri anti nivel de trai". Pun pariu ca nici nu stii despre ce vorbesti.
Postat 10 Iunie 2024, 14:35 de ChristmasGo
Mda
Bre @vasi13 cam majoritatea care si-au facut casa in ultimii ani au cautat sa se mutae in localitatile de langa Oradea(Sanmartin, Cihei, Santandrei, Osorhei, Cheriu etc.) Nu este din cauza a ce indrugi tu acolo ci pentru ca terenul a fost mult mai ieftin decat in oras.Faptul ca Birta sta in Sanmartin arata ca nu prea face smenuri de primar cum intalnesti in alte orase, ca altfel isi facea viloaca in zona selecta in Oradea. Sunt si in Oradea multe zone bune si linistite(cu copaci si ce vrei) daca esti bogat si iti permiti.
Postat 10 Iunie 2024, 14:27 de ChristmasGo
Nu cred
Nu stiu mai Laza, v-ati chinuit destul de tare sa faceti lucrarile din statiunea Felix si asfaltarea din Cihei. Daca se ocupa Oradea, le facea chestiile astea fluierand. Poate sunt bine intentionati angajatii din primaria Sanmartinului dar competenti nu prea sunt.
Postat 10 Iunie 2024, 14:20 de ChristmasGo
Decat la oras codas, mai bine-n satul tau fruntas
asa vorbeste domnul primar, de parca ar fi Baile Netflix ...
Postat 09 Iunie 2024, 11:52 de AltiusCitiusCrisius
sanduivanov aka vasi13
Ai uitaisa comentezi la un articol:::::))))) https://m.ebihoreanul.ro/stiri/situatie-tensionata-in-sarbi-campanie-electorala-cu-asfalt-turnat-peste-noroi-flotanti-suspecti-si-amenintaricumoartea-video-186844.html
Postat 06 Iunie 2024, 21:14 de Sandu2100
Nu se va uni in veci
Ce vrea Bolovanul de la Sanmartin, betonarea padurii , psrcari cu taxa pe toate strazile, nimic bun pentru omul de rand. Ca pe strada mea, era strada unde parcau masini pe smbele parti , de cand e lumea. Apoi a venit a pus indicator zona 2 cu plata. Deci cu ce ne-a crecut calitatea vietii, inainte parcam gratis acum platesc si nu am loc. In lume se taxeaza zona centrala pentru a descuraja automobilul, la periferie nu se taxeaza, doar Bolovanul vrea taxa si de stai la 7km de centru
Postat 06 Iunie 2024, 17:27 de sanduivanov
"Tu este propaganda" ne spune SandaXXL.
Bihorenii și orădenii în mod deosebit îți vor aduce mulțumiri pentru că, prin prezența și postările tale, ai convins mulți fani liberali să-l aducă prin votul lor pe Bolojan ... "cu picioarele pe pământ". Mai precis spus ... adio majoritate liberală în plenul consiliului județean.
Postat 06 Iunie 2024, 08:11 de KP
Referendum
Marele primar uita un lucru. Orice culoare si intentii ar avea acesta, optiunile locuitorilor din aceasta localitate, care au votat cu DA la referendumul din 2015, raman valabile si nu pot fi anulate de trecerea timpului sau de o Hotarare de consiliu. Incepand cu data data de 11 mai 2015 optiunile locuitorilor din Sanmartin se pun in aplicare. Azi, daca s-ar organiza un referendum in Oradea, comuna ar disparea.
Postat 06 Iunie 2024, 00:46 de dan_daniel
sanduivanov aka vasi13
Tu oricum nu înțelegi nimic. Tu este propagandă
Postat 05 Iunie 2024, 21:48 de Sandu2100
Sandu mincinosu
Nimic nu se intelege ce ai scris. Nu stii face copy paste la ce iti da partidul tau?
Postat 05 Iunie 2024, 21:03 de sanduivanov
Sandu mincinosu
Incredibil cat minti, tot bolovan a facut ce a facut Laza.
Postat 05 Iunie 2024, 21:01 de sanduivanov
Sânmartin
Nu a avut noroc si a cazut in plasa lui LAZA. Jumătate din investiții se datorează lui Bolojan. Fiecare din Sânmartin știe asta. Daca erau cartier acum aveau mai multe. Cu toate ca sa renovat " PRINCIPALA " tot in paragină ramane. Aștept impozitarea de 500% pt hotelui ::::))) cu siguranță nu se va întâmpla ca la Oradea.
Postat 05 Iunie 2024, 20:52 de Sandu2100
Dacă Sânmartin ar fi căzut în plasa lui Bolojan ...
... astăzi toți contribuabilii comunei ar fi avut taxe, tarife și impozite cu 300% mai mari, era un veșnic șantier de care s-ar fi ferit orice turist, iar experimentele și exproprierile ar fi curs de la un cap la altul. Exemplul cel mai clar este acum "centura" care fragmentează terenurile agricole ale unor sânmartineni, aceștia fiind nevoiți să ocolească kilometri ca să ajungă la culturile lor și să-și ridice turnuri de observație pe case ca să își vadă fundul grădinilor.
Postat 05 Iunie 2024, 16:39 de KP
Toate bune si frumoase, doar una: va rog nu intubați pârâul Hidisel
Ca peste 20 ani, vine generatia urmatoare si va plati ca sa il deschida, sa nu fie un canal betonat, ci spatiu verde urban amenajat
Postat 05 Iunie 2024, 14:09 de unu
Corect
Pai si Birta sta in Sanmartin, toyi condilierii si directorii din primaria Oradea stau in afara orasului. Ce sa le aduca lipirea cu orasul tarife de parcare triple, taieri de copaci, acolo s-a putut renova fara taieri de copaci. Sa le aduca numai restrictii si tot felul de imbecilitati impuse agentilor economici din Oradea. Ar fi fost numsi masuri anti nivel de trai pentru imbogatirea gastii din primarie. Cred ca jumate din padurea Felix era taiata . Le mai punea pe toata strazile din comuna parcare de domiciliu zona 2 cum a facut in toate cartierele. Birta de ce sta acolo?!!!???
Postat 05 Iunie 2024, 12:46 de vasi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON