URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu avem aeroport, de ce nu avem? Dacă am făcut aeroport, de ce nu avem avioane? Dacă avem avioane, de ce sunt așa de scumpe biletele? Dacă subvenționăm biletele, sigur în altă parte e mai ieftin. Dacă ar veni Birta și Bolojan să dea 10 euro fiecărui călător, precis vom afla că în alte locuri companiile lasă pasagerii să joace cruce cu pilotul automat, bașca asigură întâlniri romantice cu însoțitoarele de zbor...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul apariției acestui material, campania electorală pentru alegerile locale se va fi încheiat deja, iar localitățile României vor avea noi conduceri alese în urma alegerilor din 9 iunie 2023. Modul în care guvernanții noștri au procedat în ultimele luni în mimata „luptă” contra jocurilor de noroc la sate va produce, însă, consecințe pe termen lung și va putea afecta serios bugetul statului...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea sindromului de burnout se poate face de către fiecare dintre noi dacă în cadrul muncii considerăm că există condiții care ne pot predispune la stres. Dacă vă simțiți suprasolicitați și aveți impresia că nu mai puteți face față condițiilor de muncă, este bine să faceți o listă cu responsabilitățile și sarcinile de serviciu în ordinea priorităților, stabilind astfel ceea ce efectiv puteți realiza...
24 Mai 2024, 13:03

A fi sau a nu fi artă stradală?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine a călătorit și a observat - nu doar a bifat - o destinație, a putut constata că street art-ul a pătruns în viața cotidiană din străinătate. Oradea este orașul meu și am făcut o promisiune de a aduce aici culoare, formă, concept și mesaje, demers în care s-au alăturat și alți oameni, cu sau fără pregătire artistică. Eleganța orașului se cere continuată și prin artă. 

Cum arta stradală este neconvențională, oamenii s-au neliniștit și au pus la îndoială calitatea actului artistic. Există confuzii între street art și graffiti, asociate cu prejudecăți. Graffiti-ul a apărut ca o formă de protest împotriva guvernării în suburbiile mari din SUA anilor ’70, iar până la street art, artiști inovativi au parcurs pași, mesajul evoluând de la text la imagine, o reprezentare mai catifelată.

O altă paralelă se face între arta clasică de șevalet și cea stradală. Ele nu se exclud, nu sunt în competiție, ci, din contră, se completează. Scoaterea artei din mediul formal nu o trivializează și nu îi răpește noblețea. Gândirea artistului nu are limite ori puncte cardinale, iar cu cât libertatea lui de expresie este mai mare, cu atât reușește să uimească. 

Eu vreau să aduc culoare în acest gri existențial, considerând că oricâtă culoare e aplicată se dizolvă în malaxorul rutinei. În procesul de creație, am experimentat o multitudine de reacții, mulți oameni poziționându-se radical, ori pe negru, ori pe alb. În codul meu genetic de artist este înscrisă culoarea și mă revolt interior când simt că oamenii blochează mental proiectele creativ-colorate, refuzând să gândească cromatic. În acest cadru neprietenos, eu, ca artist, nu mă pot devoala. Soluția este să emigrez, precum cele 5 milioane de expatriați?

Eu îmi prezint mesajul și îl strig mut prin lucrări, însă e necesar un cadru de manifestare. Fondurile și legile trebuie orientate spre om, în al cărui proces de formare cultura reprezintă o cărămidă de bază. 

Mi se spune frecvent că, făcând street art, vorbesc cu pereții. Sper că doar concret, nu și figurativ. Nădăjduiesc într-un dialog vizual fertil în reacții, pentru că nu e suficient să visăm frumos.

Roxie Netea, artistă

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Altceva
Mai bine tencuiti si vopsiti cladirile decat sa o lasati sa le mazgaleasca. Sa-si castige existenta din munca serioasa. Asta e solutia la viitorul ei. Ce vrea ea se numeste "easy money", insa, nu putini. Vrea si bani multi. Practic s-ar incuraja mizgaliturile cu graffiti peste tot. Nu e bine.
Postat 24 Mai 2024, 18:47 de Riviera
Dacã vrei sã devii cineva nu trebuie sã pari a fi cineva!
Orasul acesta are un trecut, un stíl, o identitate, de aceea cred ca nu ar trebui mãzgalit fiindcã alte orase o fac, fiindcã in numele noi ideologii, progresistilor nu le mai plac traditia si obiceiurile, nemultumiti cu identitatea vor sã schimbe totul, chiar si genul, si coloresza totul in culorile curcubeului, care pe cer aratã Super, dar abuzând de aceste culorile totul devine dezgustator! In alta ordine, daca cineva vrea sa devinã ceva este obligatoriu ca sa-si dubleze numarul greselilor, dar sa nu le facã etalându-le in vazul tuturor!!!!!
Postat 24 Mai 2024, 15:10 de iahim
:)
"În acest cadru neprietenos, eu, ca artist, nu mă pot devoala. Soluția este să emigrez, precum cele 5 milioane de expatriați?" :))))
Postat 24 Mai 2024, 15:05 de CR
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.606 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON