URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iunie 2024, 14:45

Ce spune un profesor din Oradea despre discursul viral al șefei de promoție: „Ne lipsesc, ca societate, exact cele două lucruri de care a dat dovadă domnișoara Cociuba: imaginația și curajul”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șefa de promoție de la Colegiul Mihai Viteazul din Ineu, județul Arad, Iulia Cociuba, cea care a devenit virală pe internet și cunoscută în toată țara după ce a criticat dur sistemul de învățământ în discursul de absolvire, a fost lăudată pentru curajul ei de lectorul orădean Mihai Maci.

Într-un text publicat pe platforma Contributors, universitarul a apreciat discursul fetei, în contradicție cu ce îi învață școala pe tineri, în contextul în care fata urmează să dea Bacalaureatul, așa că se va mai întâlni cu profesorii pe care i-a criticat.

„Domnișoara Cociuba a ales să spună răspicat, clar și concis aceste lucruri în public, de față cu profesorii, cu colegii dânsei și cu părinții pentru a fi auzite de toți. Gest remarcabil, cu atât mai mult cu cât vine de la un tânăr (capabil să formuleze limpede aceste lucruri) care, încă, nu a ieșit cu totul de sub autoritatea celor cărora le vorbește (căci, dincolo de bilanțul notelor, pe dânsa o așteaptă Bacalaureatul). Pe scurt, eleva din Ineu și-a asumat – cu curaj – faptul de-a spune ce gândește și, mai ales, de-a spune public că faptul de a gândi cu capul tău și de a-ți exprima gândul de față cu ceilalți sunt lucruri pe care școala românească de azi nu doar că nu le deprinde, ci le inhibă prin toate mijloacele”, a scris Maci, într-un text publicat miercuri pe Contributors.ro.

Cociuba a fost apreciată de profesorul orădean, care le predă studenților filosofie, și pentru că a personalizat evenimentul de absolvire.

„Dânsa i-a adus pe colegii dânsei – și, cred eu, și pe profesorii lor – în centrul acestui eveniment. ”Despre noi e vorba aici” a spus eleva, nu despre ”valorile eterne” (în care nu crede nimeni), despre ”performanțele” (de la care câțiva funcționari așteaptă ”prime salariale”) sau despre ”viitorul nostru” (altmninteri incert). Despre noi și despre fricile noastre, despre tot ce n-am înțeles, despre ostilitatea și apatia ce ne-au despărțit mai înainte de-a ne întâlni, despre speranțele ce se destramă, despre felul în care ”școala vieții” (alcătuită din minciună, ipocrizie și impostură) a triumfat asupra școlii adevărate, despre dezamăgiri și despre faptul că toate acestea fac parte din bagajul cu care vom merge mai departe. În ciuda a ceea ce pare, la toate ceremoniile de acest gen, grupurile care participă – oficialități, profesori, elevi, părinți, (câteodată) curioși – sunt izolate și compartimentate de pereții invizibili ai rolurilor sociale. Lacrimile de circumstanță nu abolesc aceste ”ziduri”, ci doar le marchează cu semne reconscibile de cealaltă parte. Domnișoara Cociuba, cu discursul dânsei, le-a spulberat, căi miza școului produs de cuvintele pe care le-a rostit a fost aceea de-a-i aduna pe toți sub semnul unei probleme comune”, a mai scris Maci.

Citește integral textul semnat de universitarul Mihai Maci AICI: Ai ceva de comentat?!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Gica
Misu Maci a fost mereu un fel de ''Gica-Contra''!!
Postat 13 Iunie 2024, 20:28 de AnaConda
S-a suparat pe sat
La un liceu gen Gojdu fata era probabil o mediocra ! De la licee gen Ineu provin si studentii de la U Oradea si U Goldis. Absolventi de Gojdu se duc la Universitati din Cluj si Timisoara eventual. Cam cati iau bacul de la liceul acela ?
Postat 13 Iunie 2024, 09:34 de GORON
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON