URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
07 Iunie 2024, 18:00

Discurs viral al unei eleve din Arad, la terminarea liceului: „Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea...” (VIDEO)

Discurs viral al unei eleve din Arad, la terminarea liceului: „Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea...” (VIDEO) Sursa foto: Colegiul ''Mihai Viteazul'' Ineu / Facebook; Foto medalion: Cociuba Iulia / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La festivitatea de absolvire a Colegiului „Mihai Viteazul” din Ineu, județul Arad, șefa de promoție a ținut un discurs tăios despre învățământul românesc, care s-a viralizat rapid în mediul online.

În vârstă de 18 ani, Iulia Cociuba a vorbit în termeni duri, în fața profesorilor ei, despre experiențele din timpul liceului, notează portalul Edupedu.ro.

„Astăzi vreau să împărtăşesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulţumire şi celebrare, dar este unul sincer şi reflectă în mod real experienţele mele", şi-a început Iulia discursul pe scena unei săli pline de colegi, părinţi şi profesori.

Ea a criticat şcoala pentru că a devenit o sursă de frustrare şi dezamăgire, în loc să fie un loc al învăţării şi dezvoltării, adăugând că "am petrecut ani de zile învăţând pentru note şi validare academică şi am realizat abia acum cât timp am pierdut".


Imagine din timpul festivităţii de absolvire a claselor a XII-a de la Colegiul "Mihai Viteazul" din Ineu, foto Facebook

De asemenea, tânăra a acuzat sistemul de învăţământ că încurajează conformismul şi ipocrizia în locul dezvoltării etice şi morale. „Ce m-a învăţat şcoala? Să mă conformez, să mint, să-mi şterg cu buretele personalitatea şi să mă ascund în spatele unor standarde absurde", a spus Iulia, care a remarcat şi că performanţele elevilor sunt atribuite meritelor instituţiei şi profesorilor, în timp ce eşecurile sunt puse pe seama elevilor.

În încheiere, tânăra a transmis un mesaj clar: „Şcoala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulţumi sistemului care m-a dezamăgit”. Ea a făcut, totuși, o menţiune specială pentru dascălii care şi-au dedicat timpul şi energia lor elevilor: „Vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucăţică din ei de fiecare dată când s-au aşezat la catedră şi care au fost mereu acolo pentru noi".

Discursul Iuliei a fost filmat şi publicat online vineri seara pe o pagină de Facebook, unde a strâns în mai puţin de 24 de ore peste 663 de mii de vizualizări şi peste 12 mii de distribuiri.

Absolventa a primit multe aprecieri, căci a pus pe tapet problemele sistemului de educaţie românesc. „Cât adevăr! La fel îmi spune şi fiul meu!”, a comentat o mămică, în timp ce un alt internaut a scris că "generaţia aceasta nu tace. Nu mai aruncă sub preş şi asta ne face instant să credem că sunt rebeli. Da, sunt rebeli fără ancore, fără mentori, fără adulţi după care să se ghideze. Încearcă să îşi facă propriul drum aşa cum ştiu ei".

Discursul integral al Iuliei Cociuba:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Te-a invatat exact de ce ai nevoie...
Dupa 30 ani de munca si inainte si dupa revolutie, si la stat si in mediul privat chiar si in strainatate, am ajuns sa lucrez la una dintre cele mai mari multinationale din Oradea. Fata draga, scoala te-a invatat exact de ce ai nevoie in ziua de azi: cum sa minti, cum sa-ti maschizi incompetenta, cum sa iti torni colegii la sefi, cum sa ii ingropi pe ce care sunt competenti si lucreaza, cum sa iti abrogi meritele altora ducandu-i pe cei meritosi in derizoriu, cum sa inveti sa-ti tii gura indiferent ce vezi ilegal, imoral, lipsit de etica, totul e pe pile mai ceva ca acum 20 ani sau ca acum 40 ani, sa ai personalitate, sa ai idei, sa gandesti e ceva periculos si trebuie marginalizat. La scoala ati invatat nu din manuale ci cautand pe google si dand copy/paste - tine-o tot asa, asa vei face si la facultate si in multinationala unde vei lucra dupa aceea. Vei lucra intr-un mediu unde nu exista adevarat sau fals, bun sau rau, totul e in functie de interesul de grup restrans din care vei face sau nu parte. Bafta.
Postat 09 Iunie 2024, 12:06 de Emilut
Interesant cum
...părerea fetei ăsteia care a dovedit că nu e proastă, a absolvit și școala ca să își facă o părere destul de obiectivo-subiectivă, nu e acceptată nici luată în considerație de "filosofii" și "plinii de cultură și de tot felul de științe exacte sau aproximative" din spațiul de comentare. Dar drama nu este aceasta, că unii din noi n-o bagă în seamă ci însăși conducerea Ministerului / misterului Învățământului nu este interesată de părerea / cerințele copiilor. Dar nici măcar la copii nu trebuie să se uite Ministerul ci la piață, la ce locuri de muncă solicită economia și la economiile altor state. Dacă vrei să excelezi trebuie să te orientezi ce locuri de muncă dezvoltă țara. Dacă nu, poți rămâne la comentarii literare și sonete toată ziua. Dar astea nu-ți vor pune pâinea pe masă. Da, trebuie să cunoaștem o exprimare literară dar nu toți absolvenții vor fi profesori de limba română. Majoritatea locurilor de muncă și chiar a activităților de orice fel folosesc cunoștințele dobândite până în clasa a 8-a. Asta-i realitatea.
Postat 08 Iunie 2024, 19:45 de georgemarian
Mereu se intreaba...
...prostu' la ce ii trebuie sa studieze in scoala stiinte exacte. Chiar! La ce i-ar trebui sa stie ce se intampla, de fapt, in jurul lui? Si, la fel, se mai intreaba acelasi la ce i-a trebuit sa citeasca literatura in scoala sau, mai rau, sa inteleaga ce-a citit? Oricum el n-a reusit sa ajunga la nivelul ala, pt. ca e greu, nenica. Iti dai seama? Tre' sa citesti, sa memorezi si apoi sa reproduci ce ai citit. Ce prostie e asta? Pt. ca, oricum, el n-are nevoie de deprinderea de a gandi cu capul lui. Afla el mai tarziu de la Google tot ce are nevoie in viata. La ce i-ar folosi gandirea critica? Ce e aia? Doar ti se spune la TV si pe feisbuc cum stau lucrurile pe planeta. Pt. toate astea nu tre' decat atata "creer", cat sa stii unde e butonul de la mouse sau telecomanda. Si, cum a tras chiulul la orele de anatomie si fiziologie, n-are de unde sa-si dea seama ca un organ nefolosit se atrofiaza sau, mai rau, neantrenat la timp, nu se va mai dezvolta. Ori scoala tocmai asta face. Iti antreneaza neuronul. Si poate te face sa-ti mai apara unul. Cam ceea ce faci cand te duci la sala si tragi de gantere. Pun o intrebare similara: la ce iti trebuie in viata sa tragi de fiare? Ah! Te-ai prins ca asa se umfla "bicepsu"? Inteleg... De biceps ai nevoie. De creier, la ce?
Postat 08 Iunie 2024, 17:30 de Musti
Multe materii de umplutură
Sunt multe materii de umplutură, învățământul nu este structurat pe domenii cât mai restrânse care să permită obținerea de rezultate imediate. Doar cultură generală care nu ajută cu nimic în câmpul muncii. Practic școala te învață să fii neperformant. Dacă s-ar reduce materiile inutile, prin posibilitatea alegerii de către elev a materiilor / domeniilor către care înclină, cele 12 clase s-ar putea reduce cel puțin cu 2. Ai putea intra la facultate din clasa a 11-a cel târziu sau în câmpul muncii tot atunci. Este aceeași discuție și cu materiile din facultăți.Aș scoate complet română istorie, psihologie, logică, bilogie etc. pentru cei înclinați către un domeniu tehnic (în liceu vorbind) de exemplu. Și invers, matematică, fizică, chimie, biologie pt cei inclinați către literatură, limbi etc. Dacă lipsesc cunoștințe, unii și altora, pe celelalte domenii și le pot obține în mod autodidact, din curiozitate, citind cărți, articole, net în timpul liber. Concluzia este că școala nu scoate potențiali angajați performanți decât foarte târziu, la 25-30 de ani în loc de 16-20 de ani. Deci, frânează cu 5-10 ani specializarea individului ocupându-i mintea / epuizându-l cu lucruri inutile pt personalitatea lui. Individul astfel nu produce bani nici pt economie nici pentru el decât mult mai târziu. De aici toate întârzierile și pe plan social. Este trista realitate și perspectivele sunt sunmbre pentru că vom rămâne tot în urmă, general vorbind.
Postat 08 Iunie 2024, 09:33 de georgemarian
Învățământul românesc a început să se degradeze semnificativ odată cu ...
... Abramburica, care visa numai "soluții" Pisa și Bologna, aplicate peste un sistem complet diferit din toate punctele de vedere. Apoi, ca prim liberal și președinte al țării a ajuns un profesor ... care a reușit să îngroape totul în ipocrizie și standarde absurde, așa cum spune și eleva din articol. Noroc că mai sunt pe lume și părinți care știu cum să formeze personalitatea copiilor lor, dar și niște profesori cu drag de meserie. Aceste excepții întăresc însă regula "crescută" de prostimea notorie din partidele politice, care nu au capacitatea telectuală să înțeleagă faptul că educația este prima și singura direcție strategică de a menține un popor pe linia de sus a existenței.
Postat 08 Iunie 2024, 07:33 de KP
Si totusi are dreptate
Ce faceai la scoala? Invatai comentarii care de fapt erau ideile altuia/altora. Tu nu puteai sa ai alt punct de vedere, trebuia sa zici ca Ion e asa si pe dincolo, nu aveai cum sa il vezi astfel. Acu multi ani invatai ca Vlaicu si Vuia au fost pionieri ai aviatiei mondiale. Orwile saracul suspina in pamant. Coanda cu motorul lui cu reactie, de fapt un efect descoperit....pe un motor existent. Școala romaneasca te invata exact cum zice un mare om : 5 miles wide, 2 inches deep. Iar scuza vesnica: "elevul trebuie sa aprofundeze prin studiu individual". Care studiu daca tu ca si cadru didactic nu ii inspiri, nu ii ghidezi catre ceea ce vezi tu in ei. Ai facut modul pedagogic in facultate, "facut", si ai aterizat la o catedra cu 0 pedagogie. Intri pe didactic sa iti descarci planuri de lecție, ai acuma chatgpt sa mai "inventezi" si tu ceva dupa care mergi la catedra sa treaca ziua. In care scoala romaneasca te invata educatie financiara? Eticheta in societate? Nuu, totul pe parinti, dar hai sa nu-i lasam sa isi scoleasca odraslele. Am si eu modul pedagogic si indraznesc sa spun ca as fi un profesor mai bun in multe materii decat majoritatea celor ce predau azi, diferenta o face ca la saracie nu te poti intoarce. Am invatat atatea mizerii care nu intra nici sub cultura generala, istorie (rujata si parfumata) logica si argumentare (serios?), psihologie, biologie (pe cati va ajuta qz6i ca stiti ce e diviziunea celulara la amiba?), chimie (benzen??? sigur. Constant ne lovim de el, diagrama fier carbon la fel), religie (aici ajunge cuvantul) sau literatura romana (vezi ce texte sunt la bac, autori de carton, nu mai avem literatura, aia sa raman numai pt cei fin uman, la real nu e nevoie), etc. Si mai dadeai teze... La romana, tu la.profil real? Asta a fost acu ceva ani, hai sa vedem azi; scoala impartita in module cu pauze, ziua educatiei, ziua invatatorului, ziua scolii, punte peste sarbatori si weekend, scoala altfel, scoala verde.... Orice numai scoala nu! Copiii care au sansa sa iasa din invatamantul asta grav inlemnit in socialism (RPR, prea.putin schimbat) vad diferentele majore cand ajung la facultati in afara tarii. Si ajung sa se simta net inferiori! Da, poate nu a scris ea monologul. Dar e real, am copil in scoala si chiar daca are parte de un altfel de învățământ extra curricular, e realitatea din fiecare scoala!
Postat 08 Iunie 2024, 06:37 de poiu
Șefa de promotie
Nu ma mir ca este epuizata. Bănuiesc ca nu e chiar foarte simplu sa ajungi șefa de promoție la Ineu.
Postat 07 Iunie 2024, 22:17 de Simonette
Bravo!
Bine faci!
Postat 07 Iunie 2024, 22:06 de Advertorial
Magazin, cine?
Da' nu este cazul să te abții! Nu ai inteles nimic! Poate vrem să știm și noi cine este ,,jurnalistul" care se ascunde în spatele categoriei ,,Magazin" și în ce constă munca acestuia! Să copiezi postări de pe rețelele de socializare și să încropești un ,,material", nu mi se pare muncă de jurnalist. Dar dacă tu atât ai înțeles...mă abțin...
Postat 07 Iunie 2024, 22:02 de LicaL
Magazin...
...inseamna ca articolul este preluat. Dar daca tu nici atat nu ai inteles....ma abtin....
Postat 07 Iunie 2024, 21:36 de Advertorial
Premianți cu tupeu!
În primul rând, nu înțeleg ce treabă are ,,Bihoreanul" cu Aradul??? În al doilea rând nu înțeleg cine este ,,Magazin"? De ce nu vă asumați cine scrie aceste materiale elevate? Aveți doi-trei jurnaliști de calitate, tot respectul, în rest o adunătură de ,,jurnaliști", care dau copy paste de pe rețelele de socializare. Pe de altă parte, domnișoara asta, șefă de promoție, nu este în stare să țină un discurs, are un monolog, probabil scris de altcineva, că, ce să vezi, a devenit virală... Unii nu au dorit-o acolo, dar majoritatea au dorit-o, se pare, dar tot ea este supărată pe școală. Măi, șefo de promoție, citești un discurs penibil în care ne spui că școala te-a învățat , să minți, să te conformezi, să îți ștergi cu buretele personalitea... Se pare că în mare parte școala, te-a ajutat! Dacă totuși după ,,ani de zile", ți-ai dat seama cât ai pierdut, poate trebuia să te duci la cules de portocale în Spania sau să fi ales un liceu cu ștaif din Arad, Timișoara, Oradea sau chiar București. Patru ani ai fost oropsită iar când te-ai văzut cu sacii în căruță, te-ai găsit să ai grai. Tu ai dreptate, școala te-a învățat să minți, se pare că la partea asta ești premiantă, dar eu cred că poți mai mult! Cât despre personalitatea ștearsă cu buretele, nu știu ce să zic...ti-a rămas tupeul, nu mai și nevoie de personalitate! ,,Școala m-a învătat să mint!" Amu serios, nu trebuie să pui în practică tot ce te-a învățat școala, în prima zi după absolvire! Parcă te și văd cât de ,,mială" erai până ai absolvit, că, normal, scoala,, te-a învățat să minți!"
Postat 07 Iunie 2024, 21:21 de LicaL
Serios?
Ai făcut 12 clase și ai împlinit 18 ani deci ești majoră. Uimește- ne !
Postat 07 Iunie 2024, 19:54 de 1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON