URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2014, 13:19

Bolojan e ca Băsescu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În preajma alegerilor locale din 2008, îl comparam pe cel ce avea să fie votat ca primar al Oradiei cu cel care era deja preşedinte al României. Bolojan e ca Băsescu, spuneam gândindu-mă la fermitatea convingerilor şi rapiditatea acţiunilor celor doi. Era o constatare, nu o judecată, pe care timpul a confirmat-o. Amândoi sunt autoritari şi, lucru rar în România - unde politicienii îşi schimbă ideile cum bate vântul - amândoi conduc înfruntând sondajele de opinie, ba adesea iau decizii contra valului, cu siguranţa că rezultatul va fi cel scontat şi că, în ciuda nemulţumirii de moment, oamenii le vor da dreptate mai târziu.

După şase ani, nimic din percepţia de atunci nu mi s-a schimbat. Între cei doi există, desigur, şi deosebiri (lui Bolojan îi lipseşte simţul umorului, zic unii, de aceea e mereu încruntat şi nu-l vezi, nici măcar de ziua oraşului, făcând băi de mulţime şi eructând cu o bere în faţă), dar asemănarea e mai pregnantă decât diferenţa. La fel ca în cazul lui Băsescu, şi în "dosarul Bolojan" se pune, însă, întrebarea cât de neabătut poate fi un lider când răscoală norodul.

Primarul Oradiei nu e în postura de a tăia salarii, ca să fie urât precum preşedintele în 2010, dar în prima jumătate a acestui mandat a lansat câteva propuneri care au stârnit adversitatea nu doar a celorlalţi politicieni, cât a tot mai multor grupuri de interese (nu daţi cu parul, unele sunt, vorba lui Băsescu, legitime). Proiectul Oradea Mare ori mutarea Muzeului în Cetate sunt doar două dintre ele şi, cum am mai spus, pe nici unul nu l-a explicat public satisfăcător. În cel de-al doilea a şi înregistrat un eşec răsunător, după ce şefii Consiliului Judeţean (în frunte cu PNL-istul Cornel Popa) şi din Consiliul Local (tovarăşii PSD-işti) l-au abandonat, speriaţi tocmai de "opinia publică".

Problema primarului e că, dată fiind ignorarea datoriei sale de a prezenta situaţia şi de a oferi argumente în mod constant, şi cel dintâi plan poate avea aceeaşi soartă. Cum să crezi că vor vota localnicii din comunele suburbane "pentru" Oradea Mare dacă tu, primarul Oradiei, te mulţumeşti cu o singură conferinţă de presă şi cu o scrisoare către primarii comunali în loc să-ţi faci timp, dacă tot ai deschis atâtea fronturi, pentru a discuta mereu şi mereu cu toţi cei care pot fi afectaţi (paradoxul e că mai mult în bine decât negativ) de schimbare?

În condiţiile în care Ministerul Mediului a lovit şi Electrocentrale cu o amendă care poate speria orădenii (nedeprinşi cu chiţibuşurile juridice ce pot face sancţiunea inaplicabilă) şi în care mai are în spate câteva proiecte ce atârnă nu doar de el, ci şi de împrejurări pe care nu le poate controla, primarul Bolojan este, cred eu, la prima răscruce în această ipostază. De acum încolo poate fi nu doar criticat, ci şi urât, combătut şi anihilat, ci şi lipsit de sprijin şi, mai devreme ori mai târziu, de-a dreptul ineficient. Or, orădenii l-au votat tocmai pentru eficienţă, "să facă!", nu pentru a-l vedea din ce în ce mai singur împotriva tuturor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
pt cei saraci cu duhul
Terminati cu criticile la Bolojan, e singurul primar care a facut ceva pt oras . ceilalti n-au facut nimic si au ajuns departe, gen Filip si ceilalti care au alergat doar dupa functii si bani. a venit omul asta care a facut destule pt oras si se gasesc citiva nemultumiti sa strige ca nu face si nu drege. sa le fie rusine celor care nu recunosc ca acest primar e demn de orasul asta. TOATA STIMA DOMNU BOLOJAN.
Postat 11 Aprilie 2014, 12:53 de dana
ATENTIE
Carp 3 te urmarim mai multi in ultimul timp si ne-am cam dat seama ca marele primar se simte amenintat si pune pe altcineva sa semneze cu nick name tau...renunta pt o perioada la el ...oricum celalat/ ti vorbesc prostii....poti face precizari când nu esti tu...dar noi cam stim..limbaj si atitudine////
Postat 10 Aprilie 2014, 19:34 de zombi
Re: Carp III (de la Birtin probabil) !?!
Doar cu majuscule şi fără diacritice nu ţine vrăjeala, ca să nu mai vorbim de emblema sau antetul, după caz, care apare de fiecare dată în mod singular !?! În rest ai dreptate, nu au făcut toţi la un loc cât a făcut cel actual ... scoaterea oraşului Oradea de pe harta Europei este o performanţă unică a ultimelor două decenii !?! Doare tare probabil dacă nu încerci altfel !?!
Postat 10 Aprilie 2014, 18:58 de Carp III
daca plateste bine PSD-ul... ce sa zica si el
daca plateste bine PSD-ul... ce sa zica si el... scrie articole pentru cine e platit, Dl Adrian Cris... tre sa faca si PSD-ul cumva 10% Bihor sa nu ramana ca PRM-ul la 5%
Postat 10 Aprilie 2014, 16:40 de aurel
????????
Nu,de bas scapam la iarna,de bolo...poate pleaca la crin si uiraaaaa!
Postat 10 Aprilie 2014, 09:06 de Misike
REALITATEA
NU AVETI NICI O TREABA CU REALITATEA CEI CE-L CRITICATI PE ACTUALUL PRIMAR AL ORASULUI NOSTRU !!! COMPARATIA CU BASESCU O CONSIDER UN COMPLIMENT. DACA AVETI COMENTARII, INCERCATI UN EXERCITIU INTELECTUAL (doar pentru cei capabili) SI FACETI O COMPARATIE BOLOJAN - PETRU FILIP !!! restul e cancan...
Postat 10 Aprilie 2014, 08:52 de Costel
Hahaha
Felicitari dle Cris!A facut giratii,podulete si tarcuri pt catei si gunoi!S-a despartit de nevasta,a slabit.e de la PNL!E contra sistului,dar la Pungesti Chevronul lucreaza!
Postat 10 Aprilie 2014, 08:06 de gheorghe@sandor
mâncare de mazăre 1
Acesta se va citi ca primul comentariu! Din punctul meu de vedere BOLOJAN s-a schimbat foarte mult! Nu întâmplător nu folosesc apelativul domnul, pentru mine chiar nu mai e! Aproape cinci ani de zile a trâmbițat în gura mare că un dezvoltator a făcut în Oradea cam ce a vrut înșelându-și clienții(cu alte cuvinte mi-a dat dreptate la detaliu susținând ca și mine dealtfel că totul a fost posibil cu complicitatea fostului primar FILIP și a fostului director AIO BOLOȘ)pentru ca în septembrie 2013 să se răsucească complet și să cadă la pace cu acel dezvoltator inițiind o TRANZACȚIE la limita legii, propunând-o Consiliului Local iar consilierii prezenți în ședința din 09.09.2013 au adoptat-o cu ochii închiși. Am un feeling că lui BOLOJAN îi cam place mâncarea de MAZĂRE! Sigur vor fi cârcotași care vor spune că repet ca o placă de patefon aceleași lucruri vis-a-vis de dezvoltatorul cu atât de mare impact la oradea dar asta este situația! Problema aceasta gestionată cel puțin dubios de BOLOJAN o cunosc la detaliu, drept pentru care am să o tot repet până ce vreo autoritate(DNA, Biroul de Investigare a fraudelor, etc)poate că vor avea totuși o intervenție!
Postat 10 Aprilie 2014, 08:03 de TDS
?
Hmmm! Unde e comentariul "Mancare de mazare 1"? OK, incerc sa-l postez maine dimineata, e salvat pe alt calculator!
Postat 09 Aprilie 2014, 23:38 de TDS
Pt Nufărul
Pt noi,"prostii" din capăt de la Nufărul ce faceți Dl primar Bolojan,ne uniți cu santmartinul cu. Dl primar Popus??? Mai bine,oricum nu mai votam cu bolovan
Postat 09 Aprilie 2014, 23:37 de Nufarul
RECTIFIC: PRIMARUL BOLOJAN A FACUT MAI MULT DECAT TOTI CEILALTI PRIMARI DIN '90 LA UN LOC!
RECTIFIC: PRIMARUL BOLOJAN A FACUT MAI MULT DECAT TOTI CEILALTI PRIMARI DIN '90 LA UN LOC!
Postat 09 Aprilie 2014, 19:29 de Carp III
Omagiu nemernicului
Credeam ca dupa amenda aia de 33 de milioane de euro nu mai indrazneste nimeni sa-i aduca osanale primarului, dar aflu uimit ca ca problema se rezolva prin chitibusuri juridice. Va rog sa dezvoltati ideea, domnule Cris, sa stau linistit. Personajele din poza atasata zici ca se intreaba "la cine mergem, la tine sau la mine?" Intr-adevar, Bolojan si Basescu se aseamana, ambii au ajuns in functii inalte, iau decizii fara sa se priceapa la ceva, nici unul nu da doi bani pe oamenii care i-au trimis in functiile lor, nu in ultimul rand amandoi sunt corupti. Basescu nu are nici el umor, el face bascalie ieftina, fara pic de umor, de regula doar el rade ca prostul de propriile glume. Ca sa scrieti ca Basescu nu-si schimba ideile cum bate vantul, inseamna ca n-ati trait in Romania in ultimii 10 ani. Ce sens au articolele astea care-l victimizeaza pe nemernic?
Postat 09 Aprilie 2014, 17:47 de AB
Iar Criş e ca Popa !?!
E vorba de Popa Prostu' !?! În ceea ce-l priveşte pe Bolojan nu există nicio asemănare între el şi Băsescu !?! În primul rând pentru că cel de-al doilea are o parte pozitivă ... este inteligent !?! Primarul actual din Oradea este un bou desăvârşit, de aceea nu zâmbeşte !?! Singurul lucru care i-ar putea apropia pe cei doi este legat de faptul că fac parte din acelaşi grup masiv de interlopi, denumiţi politicieni !?!
Postat 09 Aprilie 2014, 16:01 de Carp III
SA AUZIM DE BINE
DE CE SUNTETI RAI. NUMAI UN ORB NU VEDE SCHIMBAREA ORASULUI IN BINE IN EPOCA BOLOJAN. VA ROG S-A VERIFICATI,,SPITALE,SCOLI,GRADINITE,DRUMURI,PARCARI,PODURI,PARCURI, PARCURI INDUSTRIALE,SERVICI IN PRIMARIE ETC.DESCHIDETI OCHI SI FACETI COMPARATIE INTR EPOCA BOLOJAN SI RESTUL
Postat 09 Aprilie 2014, 15:34 de un conducator auto
Mda
Putea fi mai rau..Cu criza asta si cu toate dezavantajele de la care a pornit Oradea (fata de Cluj sau Arad de ex, sustinerea de la centru ZERO) acum cativa ani, ceva ceva tot s-a mai miscat inspre bine. Putea fi mai rau date fiind conditiile. Oricum, perfect, nu va fi niciodata! PS: Ma doare in c-r de orice partid!
Postat 09 Aprilie 2014, 15:11 de Putea fi mai rau!
mâncare de mazăre 6
Acum câțiva ani am participat la o cununie civilă oficiată de BOLOJAN. Am schimbat câteva vorbe atunci. I-am spus cât de bun este, cât îl admir, chestii de-astea! Rplica lui BOLOJAN de final a fost Sper să nu vă dezamăgesc vreodată! O, ba da! NEVER SAY NEVER!
Postat 09 Aprilie 2014, 14:53 de TDS
mâncare de mazăre 5
La ședința din 9 septembrie 2013 au fost prezenți ca invitați și: Florea Eduard - director Direcţia Economică, Beltechi Cristian - director executiv A.I.O., Porsztner Bella - director executiv adj. AIO, Lipoveanu Adriana-Aurora - Instituţia Arhitectului Şef, Mircea Ghitea - director executiv Direcţia Tehnică, Marius Moş - director executiv D.M.P.F.I. TOȚI, ABSOLUT TOȚI CUNOȘTEAU de la subsemnatul problema IMPACT/CARTIERUL EUROPA! TOȚI! Care a început în EPOCA DE TRISTĂ AMINTIRE FILIP-BOLOȘ!(BOLOȘ- ce, voiați ca IMPACT-ul să vă vândă la preț de garsonieră? Am citat din ilustrul conferențiar dr. ec. Ing. Diacon celib expert contabil auditor secretar de stat director în M.T. director ADR NV! Așa a zis dottore BOLOȘ! Că el trebuia să apere IMPACT-ul/prietenii știu de ce, și nu cetățeanul de bună credință! Nu, Marcele, doream ca IMPACT-ul sâ vândă LA PREȚUL LICITAT CONSEMNAT ÎN CONTRACTUL DE ASOCIERE ÎN PARTICIPAȚIUNE 14.519/2004. Din păcate dorința a fost ulterioară pentru că dacă aș fi cunoscut prevederile contractului de asociere înainte n-ar mai fi fost dorință, AR FI FOST CERTITUDINE! În 2005!
Postat 09 Aprilie 2014, 14:49 de TDS
mâncare de mazăre 4
Cireașa de pe tort a reprezentat-o vânzarea parcelei de peste 3.500 mp din centrul cartierului EUROPA către cine credeți? Către IMPACT, firește! Cu 25 E/mp. Care IMPACT a și revândut-o a doua zi unui fost polițist din Valea lui Mihai! Cu 35 E/mp. De ce nu putea Primăria să vândă parcela directa fostului om al legii? Cu 35 E? E o întrebare! Dar această întrebare nu și-a pus-o nici unul dintre consilieri! Nici unul dintre consilieri nu s-a întrebat de unde aveau acele persoane fizice care au câștigat împotriva Primăriei în instanță bani să achiziționeze și câte șase case? OK, în fapt nici nu i-au avut, nici nu i-au plătit IMPACT-ului pentru că acele contracte de vânzare cumpărare dintre IMPACT și persoanele fizice respective ERAU FICTIVE(exact cu Primăria a susținut inițial). În felul acesta IMPACT mai tras o țeapă Primăriei. Persoanele fizice aveau de plătit un impozit local mult mai mic decât ar fi avut de plătit IMPACT-ul(IMPACT care a mai tras țepe și statului prin vânzarea exact a acestor case cu TVA redus de 5% deși CASELE ERAU NEFINISATE IAR UNELE DINTRE ELE ERAU AMPLASATE PE LOTURI MAI MARI DE 250 mp, deci CONTRAR PREVEDERILOR CODULUI FISCAL!). Întrebări fără răspuns! Așa că sunt convins că și Viorica Luca va scăpa basma curată!
Postat 09 Aprilie 2014, 14:48 de TDS
mâncare de mazăre 3
Nici unuia nu i-a trecut prin cap să-și pună următoarea întrebare Dacă un număr însemnat de persoane fizice au căștigat în Instanță dreptul de a cumpăra terenul aferent unor case din cartierul EUROPA noi de ce aprobăm vânzarea acestor loturi către IMPACT și nu către aceștia? Nimeni nu s-a întrebat cine sunt totuși acele persoane fizice? Hai că un nebun ne-a tot spus că de fapt sunt angajați IMPACT, rude ale acestora, apropiați de-ai lor, hai că Primăria a susținut inițial că ar fi vorba despre contracte fictive! Dar totuși n-ar trebui să ne documentăm mai bine înainte de a da un vot? Nimeni nu și-a pus întrebarea de ce în textul Tranzacției se vorbește despre unele persoane fizice CĂ NU VOR MAI PROMOVA RECURSURI(e vorba despre cele care au pierdut în Instanță pe fond/doar câteva!)! De unde știa Primăria acest lucru? De unde știa IMPACT-ul? Păi știau cu toții pentru că în fapt era vorba despre un aranjament!
Postat 09 Aprilie 2014, 14:47 de TDS
mâncare de mazăre 2
Tranzacția a fost aprobată cu UNANIMITATE DE VOTURI de către Consiliul Local Oradea(inclusiv de către L.U., Doamne iartă-l!)prin adoptarea HCL 651/09.09.2013! Doar Cristian Pușcaș a adresat o întrebare(destul de la obiect), Cristian Beltechi a dat un răspuns așa, de ochii lumii ȘI TOATĂ LUMEA FERICITĂ A VOTAT! Iată lista consilierilor prezenți în acea ședință Bonchiş Ioan, Coste Adelina, Dan Octavian, Delorean Ion-Iulius, Dulca Camelia Mariana, Felea Adrian Ioan, Filimon Teofil Laviniu, Dan Octavian, Huszar Istvan Eric, Ile Cristian, Lascu Tudor Sebastian, Manea Mihai, Mohan Aurel George, Mureşan Ionel Ovidiu, Negrean Daniel Dumitru, Popa Dan Lucian, Ritli Laszlo Csongor, Szabo Jozsef, Tau Ioan, Uniţa Lucian , Vulcu Daniel Sorin.
Postat 09 Aprilie 2014, 14:46 de TDS
E pacar ca in Romania, desi esti capabil, esti intotdeauna impiedicat de sistem!
Asa e in Romania. Esti vizionar, esti inaintea vremurilr tale, esti impiedicat de multime! Daca primarul vrea sa faca o metropola pe stilul occidental, ceea ce este cu cel putin 15-20 de ani inaintea nivelului de cunostinta a administratiei romanesti, este impiedicat pentru ca "aliatilor" le e frica de esec. Numai cine nu munceste nu greseste! Culmea e ca sansele de reusita sunt 95% spre 100%! Dar grica si spiritul de conservare a romanului ne trage dinnou inapoi... Sper ca primarul sa nu se lase demoralizat de oamenii slabi cu care este nevoit sa colaboreze si sa aiba incredere in oamenii pe care ii are intr-adevar langa el si pe care se bazeaza. Sunt foarte competenti si increderea mea este ca vor reusi dinnou sa faca senzatie, cum au facut si mandatul trecut! Succes!
Postat 09 Aprilie 2014, 14:17 de Aris
sa nu exageram!
Spre deosebire de basescu, cel care n-a facut nimic bun pentru tara asta, ci a saracit poporul (prosperand el si ai lui), omul asta chiar a facut dintr-un oras in paragina unul cu fata umana.
Postat 09 Aprilie 2014, 14:02 de matei
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON