URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2017, 19:51

Corigenţi la reciclare: Colectarea selectivă este o mare necunoscută în comunele din Bihor

Corigenţi la reciclare: Colectarea selectivă este o mare necunoscută în comunele din Bihor AŞA DA! Oradea se află la ani distanţă faţă de comunele din judeţ: în timp ce în multe dintre primăriile rurale nici măcar nu se pune problema colectării selective a deşeurilor, în municipiu RER Ecologic Service a amenajat chiar şi containere subterane
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În anul 2020, conform normelor europene, toţi românii vor trebui să recicleze măcar jumătate din deşeurile pe care le aruncă. Un ţel care pare imposibil de atins, dat fiind că rata reciclării în ţară abia trece în prezent de 5%.

Deşi este mai aproape de vestul Europei, Bihorul tot nu a învăţat prea mult din lecţia de reciclare. Zeci de controale făcute de comisarii Gărzii de Mediu Bihor la tot atâtea primării au scos la iveală faptul că în judeţ există numeroase localităţi pentru care colectarea selectivă e o necunoscută.

"Destul de multe"

Monica Crişan, purtător de cuvânt Garda de MediuLa începutul anului, Comisariatul Bihor al Gărzii de Mediu a început un amplu control privind gestionarea deşeurilor la toate primăriile din judeţ. Până la sfârşitul lunii aprilie, comisarii au verificat 57 primării, primele rezultate fiind prezentate în cea mai recentă şedinţă a Colegiului Prefectural. "Încă există primării care nu ştiu ce presupune colectarea selectivă a deşeurilor şi destul de multe localităţi nu au implementat acest sistem de colectare selectivă", a spus comisarul de mediu Monica Crişan (foto).

Până când vor fi încheiate toate cele 101 controale, instituţia nu vrea să dezvăluie nici care sunt comunele cu probleme, nici numărul exact al celor în care reciclabilele sunt adunate la grămadă cu deşeurile menajere. Cert e că, exceptând primăriile de oraşe şi cele din Zona Metropolitană Oradea, niciuna dintre cele verificate nu are un sistem eficient de colectare selectivă a deşeurilor.

Oradea, un model

În timpul controalelor, comisarii de mediu au găsit nu mai puţin de 256 gropi de gunoi clandestine, întinse pe aproape 98.000 mp, cele mai multe dintre ele fiind identificate în coloniile de ţigani, unde normele de igienă şi salubritate sunt tabu.

Crişan a precizat, în schimb, că Bihorul are şi un exemplu pozitiv: Oradea, unde sistemul de colectare selectivă este nu doar funcţional, ci şi îmbunătăţit permanent de la an la an.

Comisarii de mediu au promis că vor reveni în toate localităţile cu probleme, pentru a vedea dacă edilii au luat vreo măsură de intrare în normalitate. Pentru că, vrând-nevrând, toţi bihorenii trebuie să înceapă să colecteze selectiv...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cert-ul nu e chiar asa de cert
@Moderator, vedeti ca aveti o informatie falsa. Daca provine de la "mediu" ar trebui sa-i urecheati nitel. Daca o aveti din alta sursa...ar fi trebuit verificata inainte. Nu stiu cum e la alte primarii din ZM, dar la Nojorid, nu se colecteaza selectiv. Acum 2 ani, cand m-am mutat si am incheiat contractul, am intrebat cand se ridica reciclabilele. Mi-au ras in nas! Traducerea discutiei un pic toaletata a fost ceva de genul: Ce reciclabile dom'le? Ai glume in program? Sa-ti para bine ca-ti ridicam gunoiul! De atunci si pana in prezent gunoiul se ridica de 2 ori pe luna si nici vorba de ridicari suplimentare pt reciclabile.
Postat 12 Mai 2017, 06:52 de Kid
RE: cert-ul nu e chiar asa de cert
Kid, Compania Reosal, operatorul licenţiat de salubritate în ZMO, confirmă ceea ce şi instituţiile spun: inclusiv în Nojorid se colectează selectiv deşeurile. Cetăţenii au primit saci galbeni, o dată pe lună se ridică aceste deşeuri, iar în comună sunt amplasate şi containere tip iglu pe care localnicii le pot folosi. Mai mult, în perioada următoare frecvenţa colectării fracţiei uscate va deveni bilunară, cel puţin în cartierele noi, spun reprezentanţii companiei, întrucât aici oamenii au învăţat deja ce înseamnă colectarea selectivă şi trimit deşeuri la reciclat. Pentru alte nelămuriri, probabil că ar trebui să dai un telefon la Reosal.
Postat 12 Mai 2017, 11:16 de Adriana Totorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON