URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2017, 15:08

Tribunalul Bihor, foarte eficient: Peste 11.000 de dosare au fost soluţionate într-un an de la înregistrare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a terminat anul 2016 cu rezultate remarcabile, primind calificative de eficient şi foarte eficient pentru activitatea instanţei, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de preşedinta instanţei, judecătorarea Carmen Domocoş, la finalul Adunării generale a judecătorilor în care s-a dezbătut bilanţul pe anul trecut.

Potrivit datelor transmise, în 2016, numărul dosarelor înregistrate pe rolul Tribunalului Bihor s-a cifrat la 22.094, cele mai multe fiind în domeniul contencios administrativ şi fiscal - 9349. În medie, un magistrat al instanţei a avut de judecat 1.005 dosare, numărul foarte mare de procese situând Tribunalul Bihor pe locul 4 pe ţară în rândul tribunalelor, ca încărcătură de dosare pe judecător.

Cei mai aglomeraţi au fost cei de la Secţia a III-a Contencios administrativ şi fiscal, care anul trecut au avut câte 1.674 de dosare de soluţionat, şi colegii lor de la Secţia a II-a Civilă, cu 1.076 dosare pe judecător, în timp ce judecătorii Secţiei Penale au fost mai puţin aglomeraţi, cu 317 dosare pe judecător.

Operativitatea pe secţii, raportat la volumul de activitate, s-a situat în jurul procentului de 70%, încadrând Tribunalul în gradul de "eficient", mai operativi fiind, evident, magistraţii din "Penal", mai puţin aglomeraţi, care au reuşit să soluţioneze 87,1% din cauzele pe care le aveau în lucru.

Din punct de vedere al operativităţii calculată exclusiv în raport de dosarele nou intrate, respectiv a cauzelor soluţionate în termen de un an de la înregistrare, instanţa a primit calificative de "foarte eficient". În cel din urmă caz, de pildă, din totalul de 14.561 dosare soluţionate anul trecut, 11.687 de soluţii s-au dat în termen de maximum un an de la înregistrare.

În informarea transmisă, Domocoş a explicat că, în cazul proceselor care trenează, totuşi, pe rolul instanţei, vina o poartă lipsa de personal, din cele 40 de posturi de judecător fiind ocupate doar 33, dar şi unele aspecte ce ţin de derularea efectivă a proceselor: neefectuarea rapoartelor de expertiză în termenul stabilit de instanţă şi conduita necorespunzătoare a părţilor, care formulează acţiuni incomplete, nu indică adresele corecte ale persoanelor chemate în judecată, suspendă cauzele pentru excepţii de neconstituţionalitate ori abuzează de cererile de amânare.

Un alt aspect pozitiv menţionat de preşedinta Tribunalului Bihor este că, în anul care a trecut, instanţa a fost ferită de scandaluri. "Nici un judecător şi nici un grefier din cadrul Tribunalului Bihor nu a fost sancţionat disciplinar sau penal", se arată în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON