URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2016, 16:12

Starea învăţământului bihorean: 152 de clădiri de şcoli şi grădiniţe nu au aviz ISU

Inspectorul şcolar general al Bihorului, profesorul Alin Novac Iuhas, a prezentat miercuri, la şedinţa Colegiului Prefectural, starea pregătirii unităţilor de învăţământ şi asigurarea personalului didactic pentru anul şcolar 2016-2017.

Noutăţi de toamnă

Raportul a început cu noutăţile acestui an şcolar, şi anume demararea programului pilot "Masa caldă" la Şcoala Gimnazială Floare de Lotus din Sânmartin, flexibilizarea programului "Şcoala altfel", care poate fi organizat de fiecare unitate de învăţământ în oricare săptămână din cele trei intervale permise de Ministerul Educaţiei, respectiv implementarea unui catalog electronic pentru toate şcolile din judeţ.

IŞJ Bihor este primul inspectorat din ţară care a demarat un astfel de program, prin care părinţii vor avea acces nelimitat şi gratuit la notele copiilor, ba chiar vor primi SMS-uri când aceştia vor chiuli. Novac a precizat că, cel mai probabil, catalogul va fi funcţional din octombrie, în prezent introducându-se în program datele de contact ale părinţilor.

Tot ca o noutate, şeful IŞJ Bihor a anunţat că instituţia are un site nou, creată pe structura propusă de Guvern pentru creşterea transparenţei.

Şcoli fără aviz

În acest an şcolar, Bihorul are circa 95.000 de elevi, care învaţă în 172 de unităţi cu personalitate juridică şi şase unităţi de învăţământ special. Singura modificare semnificativă în reţeaua şcolară a fost fuziunea Colegiilor orădene Andrei Şaguna şi Traian Vuia.

Din cele 858 de corpuri de clădiri ale şcolilor şi grădiniţelor bihorene, 74,24% (adică 637) au autorizaţie sanitară, 8,6% (74 de clădiri) sunt în curs de autorizare şi 17,1%, adică 147 de clădiri, nu au acest aviz. "Motivele sunt lipsa apei curente, spaţiile neîmprejmuite în curtea şcolii, stadiul precar al clădirilor", a declarat Novac Iuhas. Şeful IŞJ a completat că, îmbucurător este că numărul clădirilor fără autorizaţie sanitară este tot mai mic, an de an.

O altă statistică prezentată de inspectorul general a fost cea a clădirilor avizate de ISU. Astfel, 661 de corpuri de clădiri aparţinând şcolilor sau grădiniţelor nu necesită acest aviz, întrucât au fost construite înainte de intrarea în vigoare a HG 571/1998 şi nu au avut modificări ulterior. În schimb, din cele 197 de clădiri care trebuie să aibă un astfel de aviz, doar 45 îl şi au, restul de 152 neavându-l sau fiind în curs de obţinere. Părinţii pot vedea dacă şcoala şi grădiniţa la care copilul lor învaţă are autorizaţiile necesare pe site-ul IŞJ Bihor, la meniul "Administrativ", unde există o hartă anume cu toate unităţile de învăţământ din judeţ.

Vin concursurile!

Despre asigurarea resurselor umane, Novac a spus că Bihorul are 6.937 de norme didactice, respectiv 5.650 de dascăli titulari, 1.239 de profesori la plata cu ora, 13 profesori pensionari şi 25 de necalificaţi. Aceştia predau fie în zone greu accesibile ale judeţului, fie în clase de minorităţi etnice, a explica şeful IŞJ Bihor.

Alin Novac Iuhas a mai vorbit despre concursurile pentru directorii de şcoli, care vor începe pe 12 octombrie, cu proba scrisă. În total, IŞJ Bihor a scos la concurs 180 de posturi de directori şi directori adjuncţi.

În fiecare şcoală şi grădiniţă va fi înfiinţată o comisie de examen, formată din reprezentanţi ai Consiliului de Administraţie al unităţii, ai IŞJ Bihor şi ai autorităţii locale. Încă mai există câteva primării în judeţ care nu şi-au desemnat reprezentanţii în aceste comisii, ceea ce poate îngreuna organizarea examenului. Candidaţii la aceste funcţii pot să se înscrie până cel târziu pe 2 octombrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON